hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議會集體追究「1228 B1尾班車」事件 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 元朗區議會集體追究「1228 B1尾班車」事件

neosan 發表於 2015-1-15 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-1-15 22:21 發表

這個太重了, 但可在年內研究2017九巴專營權延續時是否應稍微削減其網絡, 現階段可用法例罰九巴八千即可 (參照中巴15尾車事件)

而家九巴唔係無開尾車wo...
Lelouch 發表於 2015-1-15 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2015-1-15 23:22 發表

而家九巴唔係無開尾車wo...

但的士2230打後唔比入去囉喎
想叫人等聽朝頭車?
yoho 發表於 2015-1-15 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD110 於 2015-1-15 23:19 發表
尾車之後上唔哂人
其實唔係太關九巴事wor
佢又真係有開車 唔係無wor
尾車上唔哂我估唔係只得B1一條

尾車上唔晒人唔關九巴事?

咁平時搭車上唔晒人你會唔會叫九巴加密班次架?
qewsad 發表於 2015-1-16 00:28 | 顯示全部樓層

建議天水圍開頭車提早至0545,因現時頭車約0650才到落馬洲鐵路站
adv_106 發表於 2015-1-16 00:30 | 顯示全部樓層
最簡單方法就是延長尾車至2300/2305,咁咪咩都搞掂晒
GA6072 發表於 2015-1-16 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD110 於 2015-1-15 23:19 發表
尾車之後上唔哂人
其實唔係太關九巴事wor
佢又真係有開車 唔係無wor
尾車上唔哂我估唔係只得B1一條

比一個載得哂既頂癮假設

如果當晩16熱狗尾車
出一部熱,再用九部冷馬跟尾
你估矛頭會指向邊

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 + 1 巴plastic好多時都係咁_

查看全部評分

S3V15 發表於 2015-1-16 00:59 | 顯示全部樓層

據知由今個禮拜起逢星期六、日都會有一架N269 order做加班尾車
EE9255 發表於 2015-1-16 02:57 | 顯示全部樓層
根本呢單新聞就係少見多怪,
B1尾車上唔晒絕對唔出奇,
至於關唔關九巴事又唔可以好似D板友咁講唔關九巴事,
福田口岸臨尾小巴,的士都唔入得,
地面上所有人都係要由九巴B1包尾;
至於點解上唔晒,B1一般星期六日就好少尾車上唔晒,
但有時有D特別日子如母親節可以好多人;
長假期尾又睇彩數,有D假期D人可能有一堆早一日落黎,
有時假期尾晏晝多人落黎,完全無可預計,
例如聖誕,D人係26號返黎丫?27號返黎,定31號,
定玩到1月1先返黎,天曉假,點解28號晚上唔晒?
外勤都好難預計,以我所知,
一般黎講,晚飯前後係高峰期,
有時就中午勁多人返晒落黎,長假期尾夜晚可以都可以好靜,
你唔好彩果日,晚飯後,9點幾開始大量人過關返香港,
10點幾仲有一堆人湧緊過關的話,
B1真係任你2-3架車一路駁住上都清唔晒,
福田口岸又完全設計錯誤,巴士唔夠,的士唔夠,成地都係人,
巴士多,的士多,又變左塞車塞住入唔到總站;
到臨尾冇的士入黎,的士剩返的人又係搭巴士,
要澄清一點,如果地面仲有人等車,尾車都上唔晒,
站長,在場督察等跟本就冇車搭走唔到,一定唔會有賴剩客,
係一定會,當晚亦係,有拉夫車去清晒地面上所有乘客,
其實成單新聞講緊o既係話有女前線員工,
要求一架響黃巴站落完客o既車回去總站再上客,
不合理的只係呢一點,
總站當時一定係仲有站長及其他督察等候其他線抽調的車到場,
不可能成個站冇前線員工,冇抽調車,剩返一堆人等巴士的.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
petcity + 1 感謝提供當日資料

查看全部評分

barking 發表於 2015-1-16 03:01 | 顯示全部樓層
假設性問題:
如果突如奇來有一大班人(有組織,例如去飲宴後)搭最尾一班車,令到其他散客上唔到車,九巴有冇責任?
busfunfun 發表於 2015-1-16 03:30 | 顯示全部樓層

姐係咁
如果得一個半個人去金鐘飲宴,就係佢個腦有問題
但有成幾十萬人去飲,你話係邊個有問題