hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大涌橋路4車相撞約10人傷的士撞至變形
開啟左側

[問題] 大涌橋路4車相撞約10人傷的士撞至變形

hkbw 發表於 2015-1-20 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2015-1-19 23:55 發表

呢隻燈其實最易睇錯係:有得直去都以為係紅燈。

但亦都有一件事係, 大涌橋路過來呢隻燈, 部部車直行都唔會慢...仲要順燈既...燈位前50米先轉50KM/H..個個都跑成80幾衝過去~
部VAN衝咁遠上晒路中心撞咁多野先停得到.....其他兩部車...唔需要多講啦...只不過, 今次係部47X發夢....所以所有野都聚焦落個度...

另外呢三部車...一定唔慢得去邊..

殺雞焉用牛刀?!
Lelouch 發表於 2015-1-20 00:09 | 顯示全部樓層
重未有巴士司機愛好者上水已經偷笑

btw, 的士司機RIP
個後座女乘客好好彩, 分分鐘坐右d都頂唔住個撞擊力, 實內傷
cheungtszfung 發表於 2015-1-20 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2015-1-20 00:02 發表

但亦都有一件事係, 大涌橋路過來呢隻燈, 部部車直行都唔會慢...仲要順燈既...燈位前50米先轉50KM/H..個個都跑成80幾衝過去~
部VAN衝咁遠上晒路中心撞咁多野先停得到.....其他兩部車...唔需要多講啦...只不過, 今次 ...

由富豪花園開始會一路順燈到麗豪先大機會停(OT: 麗豪先係真正黑點,每幾年總會係麗豪十字路口大炒一鑊死人),如果都綠埋就真係高速直衝,所以呢度一直有白鴿籠
而小巴呢個位一般7X km/h過(因為乙明多數有上落)

因為803/804太惡名昭彰,初初以為係小巴衝燈,要睇相先知咁撞法唔會係小巴衝燈
238X 發表於 2015-1-20 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 20/1/2015 00:25 發表

(OT: 麗豪先係真正黑點,每幾年總會係麗豪十字路口大炒一鑊死人)

好難想像一個學車必經位會係交通黑點。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hkbw 發表於 2015-1-20 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2015-1-20 00:25 發表

由富豪花園開始會一路順燈到麗豪先大機會停(OT: 麗豪先係真正黑點,每幾年總會係麗豪十字路口大炒一鑊死人),如果都綠埋就真係高速直衝,所以呢度一直有白鴿籠

因為803/804太惡名昭彰,初初以為係小巴衝燈,要睇相先知咁撞法唔會係小巴衝燈..

都唔駛去咁遠啦...麗豪盞燈起步, 好快就八十幾啦...就算沙田圍路轉出去, 未到巴士站已經八十幾...

部EM2418如果都係那個司機...一向都狠既...係估唔到今次係佢俾人咁攪者~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2015-1-20 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-1-20 00:28 發表

好難想像一個學車必經位會係交通黑點。

通常好少日光日白炒既...多數都夜晚, 仲要係凌晨, 一係小巴一係的士...多數都中...當年個部小巴直頭飛埋落行人隧道啦..
殺雞焉用牛刀?!
fuwing 發表於 2015-1-20 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2015-1-20 00:25 發表

因為803/8 ...
我初初聽到呢單新聞都冇諗過係巴士衝燈
但睇完至知道個司機真係發夢發到咁

另外改道情況:
晚上7點半所見:
47X, 72A, 80X, 81K, 86C往秦石/九龍: 沙田鄉事會路/大涌橋路>沙田圍路>沙角街>乙明邨街>沙角街>沙田圍路>沙田鄉事會路>源禾路>担杆莆街>沙田正街>白鶴汀街>沙田正街>獅子山隧道公路>車公廟路
86A往沙田圍: 大涌橋路>沙田圍路>沙角街>逸泰街>沙角街>總站
89B往沙田圍: 大涌橋路>沙田圍路(停田圍閣)>總站
170往沙田站: 跟249X
182往愉翠苑: 大涌橋路直去

晚上10點半所見:
81K往新田圍: 同上
85A往愉翠苑: 大涌橋路>沙田圍路>沙角街>乙明邨街>原路
dubai 發表於 2015-1-20 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Lawliet 於 2015-1-19 23:26 發表

呢個燈位 幾年前的確試過轉過順燈 幾記得當年唔少司機照停
停完先覺綠燈再轉入村
但呢個改動好似改左1-3個月左右 就變番而家咁

呢盞燈
我最近揸車都試過一次順綠,往時亦試過2, 3次
時間都係下午5點咁多下會咁...

Anyway...單野真係好心up
唔知點講
nickk 發表於 2015-1-20 07:35 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-1-19 23:13 發表

我當然唔應該咁話個司機,
不過「有經驗」可以係「偷燈嘅經驗」。

「對面線過咗兩架車」,
問題就變咗係後面啲車有幾遠。
可能的士同前車好近、但同後車好遠,
巴士以為的士前車過咗之後無車,
未等的士前車完全離開就轉 ...
想當年87K仲係3BL既年代,班老鬼去到福安支燈下下未轉綠燈已經比緊油開車了…

講起車長質素,上個月喺龍翔道慢線行緊,去到永基書院個站有架268C睇都唔睇就出,隔離線又有車dup到我塊嘢咁,個跟車差D拜拜…
OMG
drbean7218 發表於 2015-1-20 08:43 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2015-1-20 00:31 發表

都唔駛去咁遠啦...麗豪盞燈起步, 好快就八十幾啦...就算沙田圍路轉出去, 未到巴士站已經八十幾...

部EM2418如果都係那個司機...一向都狠既...係估唔到今次係佢俾人咁攪者~ ...
803夜更的一班司機好多手車好快。