hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大涌橋路4車相撞約10人傷的士撞至變形
開啟左側

[問題] 大涌橋路4車相撞約10人傷的士撞至變形

FS1819 發表於 2015-1-20 09:20 | 顯示全部樓層

願死者主懷安息

原帖由 gordon 於 19-1-2015 21:51 發表
更可恥的是話架的士鋼水唔好……

恕我非常唔認同呢句,
巴士如果衝燈而撞到的士,當然係巴士唔啱,
但物理係唔會因為邊個啱定唔啱而偏袒邊個,
對方先錯絕對唔係的士唔需要保護車內使用者嘅理由,
架Crown Comfort已經係20年前嘅設計(計埋R&D應該仲耐),
車身剛性差,冇side curtain airbag,又冇車身中央嘅crumple zone(SIPS),
俾歐美車一撞就一見高下

例子:
Crown Comfort vs. Tesla Model S
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141110/bkn-20141110145145072-1110_00822_001.html

Crown Comfort vs. W220 S-Class
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120907/00176_045.html

再睇吓,氣袋已經差好遠,
所以我唔覺得Crown Comfort嘅落後唔係其中一個因素

唔講・唔等於・唔做
hkbw 發表於 2015-1-20 09:55 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2015-1-19 21:51 發表
其實睇番各人的回應,真係……

好可悲,又可恥……

只係關心架AV係咪夠期退役,係咪仲有架ATR涉及意外,唔通一條人命不比巴士是否能夠修復重要?

更可恥的是話架的士鋼水唔好……

其他車有冇人傷,完全唔理……

最後一句,死者安息,傷者早日康復.

即係咁..呢個討論巴士既板塊, 側重部巴士既討論, 我又唔覺得太大問題...唔通要好似fb群組咁集體rip洗板先叫啱?

的士鋼水唔好只係事實性陳述...通行都知的士鋼水幾咁好架啦...

無啦啦自行築起道德高地去企..真係.......最慘係..以為自己企得好高..但其實就....

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2015-1-20 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2015-1-20 09:20 發表
願死者主懷安息

恕我非常唔認同呢句,
巴士如果衝燈而撞到的士,當然係巴士唔啱,
但物理係唔會因為邊個啱定唔啱而偏袒邊個,
對方先錯絕對唔係的士唔需要保護車內使用者嘅理由,
架Crown Comfort已經係20年前嘅設計(計埋R&D應該仲耐),
車身剛性差,冇side curtain airbag,又冇車身中央嘅crumple zone(SIPS),
俾歐美車一撞就一見高下

例子:
Crown Comfort vs. Tesla Model S
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141110/bkn-20141110145145072-1110_00822_001.html

Crown Comfort vs. W220 S-Class
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120907/00176_045.html

再睇吓,氣袋已經差好遠,
所以我唔覺得Crown Comfort嘅落後唔係其中一個因素.

唔計其他因素..金豐其實一撞就散, 傷亡率甚高....仲要通街係...
殺雞焉用牛刀?!
deep3@italk 發表於 2015-1-20 10:14 | 顯示全部樓層

每次有親呢類post 總會有得拗......
tomchen 發表於 2015-1-20 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2015-1-20 09:57 發表

唔計其他因素..金豐其實一撞就散, 傷亡率甚高....仲要通街係...

鬼叫皇 X 車行壟斷的士市場咁耐,賣乜車都有得賺,仲要賺到笑,係依家日產返返黎,叫做好D,人地賣車車價都唔會咁狼死。
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-20 11:09 | 顯示全部樓層
原帖由 sai_chung 於 2015-1-19 23:21 發表

應該唔會偷燈
睇返CAM片撞完仲有一耐時間 直去先轉黃

無錯
相撞仲綠緊
係車cam車主到燈位先黃
明顯係睇錯燈, 仲要無留意交通情況

hkbw 發表於 2015-1-20 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-1-20 11:09 發表

無錯
相撞仲綠緊
係車cam車主到燈位先黃
明顯係睇錯燈, 仲要無留意交通情況

簡稱, 發夢!
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2015-1-20 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2015-1-20 10:15 發表

鬼叫皇 X 車行壟斷的士市場咁耐,賣乜車都有得賺,仲要賺到笑,係依家日產返返黎,叫做好D,人地賣車車價都唔會咁狼死。

當初有人話BYD的士唔掂..老實講...同金豐比較, 車身剛度保護度, 差無幾啦...

為命仔, 試下部日產新電的, 或者直接買PRIUS好過...
殺雞焉用牛刀?!
kei_hk 發表於 2015-1-20 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2015-1-20 12:02 PM 發表

當初有人話BYD的士唔掂..老實講...同金豐比較, 車身剛度保護度, 差無幾啦...

為命仔, 試下部日產新電的, 或者直接買PRIUS好過...

作為營業車﹐好多時車主都無得選擇。

最緊要係營運成本低﹐其次係維修時間短﹐多人識維修﹐零件供應充足﹐唔需要放低部車等零件﹐直接減少收入。

反觀又真係豐田做到﹐以前日產都得﹐但係車價較貴﹐加上後座唔夠豐田闊﹐令車主/司機唔係太喜歡﹐所以日產一直都較少的﹐到最近更加唔到出售﹐到最近才重返的士市場。

純電動車作為的士﹐我絕不睇好﹐除非有足夠的地方更換電池 (唔係充電)﹐10-15分鐘內可以繼續做生意﹐或者科技發展可以15分鐘內可以完成充電完畢再做生意。

而家﹐真係只好放長雙眼﹐睇下日產部石油氣車可以爭回幾多市場。
部ford 好似都係石油氣車﹐我同樣地希望售後服務做得好﹐爭番一定的市場。大車身的的士﹐其實係有市場的﹐特別係機場客。

FS1819 發表於 2015-1-20 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 tomchen 於 20-1-2015 10:15 發表

壟斷都算,重點係點解今時今日仲可以俾Crown Comfort出到新車,連氣袋都只係Optional⋯
Edit: 好似得一個司機前方氣袋,咁其他人點算?

唔講・唔等於・唔做