hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度南區巴士路線計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016年度南區巴士路線計劃

FS1819 發表於 2015-1-20 12:42 | 顯示全部樓層

都係冇東區《》南區特快,其實朝早69南行都大排長龍,
唔喺船塢里上都上唔到,咁証明其實早繁往南區都有市場啦

77東行跟69行,原則上支持,
但搬走77之前,唔該新巴加密2A班次,依家77係下繁SOGO人龍嘅救星,
架架2A都咁多人,久唔久嚟架半滿/好多人落嘅77真係好重要
唔講・唔等於・唔做
Ravenclaw 發表於 2015-1-20 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-20 12:25 發表
77 往南區方向改路簡直白痴,隨時因快得慢,怡和街慢得來算係穩陣

佢要節省怡和街被老運聲稱有的所謂QUOTA,應該準備有其他線要入去,比如914(始乎某公司好鐘意做914)...
Ravenclaw 發表於 2015-1-20 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2015-1-20 12:42 發表
都係冇東區《》南區特快,其實朝早69南行都大排長龍,
唔喺船塢里上都上唔到,咁証明其實早繁往南區都有市場啦

77東行跟69行,原則上支持,
但搬走77之前,唔該新巴加密2A班次,依家77係下繁SOGO人龍嘅救星,
架架2A都咁多人,久唔久 ...

似乎佢好想耀興人用2X轉區內上山(耀興東慣左轉77/99)
FS1819 發表於 2015-1-20 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 20-1-2015 12:26 發表
77與2A重疊路段東行往目的地選擇:
1. 鵝頸橋往北角:38和42
2. 鵝頸橋/崇光往鰂魚涌:繼續等2A,或116
3. 崇光往北角:23、38、42、112和116
4. 鵝頸橋/崇光往西灣河/耀東邨:2X+2A免費轉乘 ...
如果北角人自動自覺上曬密密到嘅北角車,而唔係同鰂魚涌人爭2A就好好多
唔講・唔等於・唔做
FS1819 發表於 2015-1-20 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 20-1-2015 12:44 發表

似乎佢好想耀興人用2X轉區內上山(耀興東慣左轉77/99)
仲有,我都唔知99P/X晨早流流會有咩人由南區上耀東邨,行筲箕灣道都可以做得曬啲學校,唔曬特登上去掛⋯
唔講・唔等於・唔做
noodlesfred 發表於 2015-1-20 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2015-1-20 12:14 發表

佢會叫你坐72轉78
我住下面, 一係搭38/42, 一係行去景隆街搭新77/107
問題係72/38/42 食唔食得返哂原本希慎77班客

同埋早晚繁行堅拿道天橋應該仲慢過落橋...
lsc04d11 發表於 2015-1-20 12:58 | 顯示全部樓層

76個班次寫得好好睇!其實佢寫所有日子全日30分一班,上學日加0715只往邊寧頓街班次係咪好啲?

78個班次,等到南港島線通車就應該好好。。黃竹坑站接駁香港仔,田灣,華貴喎。。。。不過要樓上各位等港鐵延期開

siusiupeople 發表於 2015-1-20 13:09 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2015-1-20 13:09 | 顯示全部樓層
77改道路
田灣邨至筲箕灣, 不經天后,炮台山..好.
筲箕灣至田灣邨, 不經天后....點解要經北角,炮台山...為有38,42喎!
不如不經北角,炮台山,天后, 好似M722鰂魚涌後東區走廊呀!

我好中意77X, 好方便.....好快到西灣河 希望77X早上再加班
Ravenclaw 發表於 2015-1-20 13:21 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2015-1-20 12:49 發表
仲有,我都唔知99P/X晨早流流會有咩人由南區上耀東邨,行筲箕灣道都可以做得曬啲學校,唔曬特登上去掛⋯

99P應該系補償606A縮去耀東而去筲箕灣的...

因為早上耀東往筲箕灣,77同99的班次even加埋都好疏同忽,自從606A縮短之後,老新只系加一條耀興東唔鐘意的82S班,耀興東的確有點不滿...

BTW,但其實99P作用不大,因為最需要補償的果段時間,佢做唔到,99P去到西灣河時已經太晚...

做南區學生?第一班開車時間已經是0720,唔系好做到wor...