hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度南區巴士路線計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016年度南區巴士路線計劃

kmb71k 發表於 2015-1-20 19:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Choco 於 2015-1-20 18:19 發表
如無意外, 西港島線通車後一段時間
70係會拉去華貴,
4, 43X, 46X, 40M, 70M取消,

其實77 skip銅鑼灣, 往田灣可以考慮加72>70 BBI,
或者考慮下繁開銅鑼灣-田灣短棍特別線

西港島線通車43X客量好似無乜點大減
取消有難度
除非又玩行政指令

原帖由 LN9267 於 2015-1-20 19:09 發表

我覺得70延長至華貴很有用,因為現在不少華富居民行出村口坐37A,不坐40/40M出去

而且,70延長至華貴可以令華富華貴居民有全日$4.7車出中環,節省交通費 ...

係咪唔記得o左43X呢個物體...
以上回應,是否可行?是否合適?
andy92 發表於 2015-1-20 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-1-20 19:15 發表

取消有難度
除非又玩行政指令

43X 轉鐵站位又靚過佢,走線又夠直接

43M 都係縮去華富,減班減車算喇
LN9267 發表於 2015-1-20 19:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-1-20 19:15 發表

取消有難度
除非又玩行政指令

43X不是收$4.7嘛,亦不行香港仔隧道

華富華貴出中環的巴士線雖然多,但班次不密,站位又散,倒不如集中資源,做好70好過
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kay 發表於 2015-1-20 19:32 | 顯示全部樓層

76/77最大問題係,重組只係為左cut車,一部半部都唔放過,另外就係銅鑼灣車流問題

其實個人覺得,南風道一帶要基本服務

不如搵條黃竹坑開(貪夠近),經南風道,去到天樂里金龍就調頭返南區,比晒堆BBI佢,搵1~2部車開45/60分1班

石排灣就換條行香隧出銅鑼灣既線仲好

至於77,轉特快同時唔延長總站去華富華貴,條線發展潛力大打折扣
似乎城巴唔想搵車幫77X加班,唯有用77轉特快塞住部份區議員把口,但結果華富華貴都係得2班車
世界很簡單 人類很複雜
superlo 發表於 2015-1-20 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2015-1-20 18:07 發表

76 摩頓台設總站有利穩利南行班次,應該保留兩邊總站。

另 9 部分班次改由大浪灣經石澳往筲箕灣,不僅泳季有用,秋冬時分對行山客亦有好處,建議全年推行。 ...

贊成76號保留兩邊總站,返正轉循環線慳嘅時間唔多!

另外9號應該增加大浪灣出筲箕灣班次,冇理由一至六每日得一班,星期日直頭一班都冇,擺明驚紅小反對!但建議石澳開出,經大浪灣出筲箕灣。理由有兩個,因會增加石澳私去大浪灣車次,浪費燃油。其次,由大浪灣開去石澳途中,假日石澳車流加停泊巴士,反而做成阻塞!
kay 發表於 2015-1-20 19:42 | 顯示全部樓層

取消有難度
除非又玩行政指令

其實依家似乎唔會睇客量有無大減,西營盤站開左就會做重組

That's why南區區議會有個討論事項係講鐵路通車後南區重組安排議程,睇下運輸署點樣繼續用語言偽術為自己辯護
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2015-1-20 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2015-1-20 12:23 發表

2與18合併後省到車
但2仔無加車
18線:13車→0車
18P:6車→11車
2線:7車→ 7車
http://www.td.gov.hk/..wc_18_2014.pdf#page=11

剩返既車除左加俾18X外
希望有得加俾2A吧 ...

18X?唔減都還得神落啦...
你估而家既18X仲係以前果條咩...
brianso198 發表於 2015-1-20 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-1-20 13:09 發表

往南區方向, 改為健康村上橋又會唔會解決因快得慢的問題呢?

但健康邨上橋客量係咪夠呢?
同埋,
就算健康邨上,
時間上都唔見得快好多...

根本77南行行怡和街時間係穩陣,
亦咁講,
99日間行告士打道同77入隧道時間幾乎一樣,
99有時仲要更慢...(唔塞果陣99快d, 但都唔見得快好多)

咁77南行改黎有咩意思?

東行2A要硬食二千幾個客都仲未計啦...

brianso198 發表於 2015-1-20 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-1-20 18:21 發表

如果77用正副線拆,會否好D,建議如下:
77:減一半班,路線維持不變
77X:改為全日服務,路線與新77相同
77、77X交替開出

咁同我做番15分一架既77有乜分別?
用呢個玩法去做隨時仲衰過巴士公司建議果隻...
brianso198 發表於 2015-1-20 19:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-1-20 19:32 發表
76/77最大問題係,重組只係為左cut車,一部半部都唔放過,另外就係銅鑼灣車流問題

其實個人覺得,南風道一帶要基本服務

不如搵條黃竹坑開(貪夠近),經南風道,去到天樂里金龍就調頭返南區,比晒堆BBI佢,搵1~2部車開45/60分1班

石 ...

而家77繁忙時間以外客數其實唔好睇...
本身條線只係做田灣+香港仔可以話其中一個原因(69?算把啦...當佢隱形)

我覺得唔減車拉去華富合理好多囉...