hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度南區巴士路線計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016年度南區巴士路線計劃

Ravenclaw 發表於 2015-1-20 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 superlo 於 2015-1-20 15:24 發表

其實有一點疑惑,點解唔調返轉,海怡開叫99X,鴨脷洲大街開叫99P?因為海怡開出班次最似原本99路線,反而鴨脷洲大街大街開嘅反而係特别車!

同埋城巴宜家係鴨脷洲分拆路線,咁鍾意玩171嗰隻頭段車唔拆,之後繁時中段分拆,真係唔驚D ...

即係話將來有機會96比人槍,然後掉翻轉頭99北行入老銅取代96…

仲有,筲箕灣系住宅區,咁請問鴨島去筲箕灣需求何在?

77、99真正的南區由康怡同太古開始
brianlhm 發表於 2015-1-20 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 superlo 於 2015-1-20 15:24 發表

其實有一點疑惑,點解唔調返轉,海怡開叫99X,鴨脷洲大街開叫99P?因為海怡開出班次最似原本99路線,反而鴨脷洲大街大街開嘅反而係特别車!

同埋城巴宜家係鴨脷洲分拆路線,咁鍾意玩171嗰隻頭段車唔拆,之後繁時中段分拆,真係唔驚D ...

所以咪要將99分開99P同99X
大街叫返99X就咩都唔使改,淨係加班
99P就當全新路線

海怡開嘅99X比99快四五個字
所以有99P係一件德政

怛海怡開99X係日日頂閘,
但載客率都係得85%
ccicoltd 發表於 2015-1-20 20:29 | 顯示全部樓層
原帖由 superlo 於 2015-1-20 19:35 發表

贊成76號保留兩邊總站,返正轉循環線慳嘅時間唔多!

另外9號應該增加大浪灣出筲箕灣班次,冇理由一至六每日得一班,星期日直頭一班都冇,擺明驚紅小反對!但建議石澳開出,經大浪灣出筲箕灣。理由有兩個,因會增加石澳私去大浪灣車 ...

我寧願燒油,不要又搞 14 那種三角形循環線。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kay 發表於 2015-1-20 20:30 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2015-1-20 20:27 發表

所以咪要將99分開99P同99X
大街叫返99X就咩都唔使改,淨係加班
99P就當全新路線

海怡開嘅99X比99快四五個字
所以有99P係一件德政

怛海怡開99X係日日頂閘,
但載客率都係得85% ...
其實我估原因係99P同最初建議既99X東區走線已經唔同,兜埋上耀東落筲箕灣
得返大街開既99X同原本個條最似,而朝早咁樣拆線亦唔可以叫返99去誤導人

同理,77X朝早兩班車都爆住出去,都係無得加班
世界很簡單 人類很複雜
brianlhm 發表於 2015-1-20 20:37 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

因為佢諗住77X全日化(除左華貴)

其實99X之前有第3班嘅存在
唔通就係想分拆而試客量....
HR1377 發表於 2015-1-20 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 superlo 於 2015-1-20 19:35 發表

贊成76號保留兩邊總站,返正轉循環線慳嘅時間唔多!

另外9號應該增加大浪灣出筲箕灣班次,冇理由一至六每日得一班,星期日直頭一班都冇,擺明驚紅小反對!但建議石澳開出,經大浪灣出筲箕灣。理由有兩個,因會增加石澳私去大浪灣車 ...

假日9號石澳總站可以令一部巴士頂閘出筲箕灣,沿途飛站。

如果假日9號改由石澳開出後繞經大浪灣,大浪灣根本無法登車,咁樣兜入去一樣燒油,而大浪灣乘客只好繼續搭紅小出筲箕灣。
ksmbh 發表於 2015-1-20 22:43 | 顯示全部樓層

77的改動只是節省一部車(10->9),(10%)
但受影響客源卻
北行有40%
南行約三份一
似乎城巴都好有信心受影響班客都會搭返新城
而且仲會係小巴搶到客
否則都唔知條數點計
VA52-HN6509 發表於 2015-1-20 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-1-20 18:21 發表

如果77用正副線拆,會否好D,建議如下:
77:減一半班,路線維持不變
77X:改為全日服務,路線與新77相同
77、77X交替開出
如果係咁都係唔好啦,我寧願 77 用返 RDP 個 plan 好過...
同埋根本唔夠咁多車去拆做兩條線

不過我都同意如果 77 拉入華貴華富甚至數碼港,會更加吸引到人去搭
但為何一畢業才知 一世我也要考試
mak5052 發表於 2015-1-20 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 VA52-HN6509 於 2015-1-20 22:55 發表
如果係咁都係唔好啦,我寧願 77 用返 RDP 個 plan 好過...
同埋根本唔夠咁多車去拆做兩條線

不過我都同意如果 77 拉入華貴華富甚至數碼港,會更加吸引到人去搭 ...

但77東行輔助2A的功能如何處理? 另建議若77改線, 建議2A加鵝頸橋往耀東$4分段, 防止招人變相加價之非議 (2A收$4.1), 另外38或42其中一條繞經田灣補田灣往Sogo空白, 及將中央圖書館往南區分段提前至清風街開始並下調至$5.3

HF3204@243M 發表於 2015-1-20 23:29 | 顯示全部樓層

區外人完全睇唔明 77 南區方向做咩要塞海皮咁傻仔
玩東南特快唔係應該回程上埋公路咩