hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區巴士區域重組之將北篇
開啟左側

[經歷分享/報告] 西貢區巴士區域重組之將北篇

GA6072 發表於 2015-1-23 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-1-23 00:28 發表
其實佢地究竟建議過o的乜?
今年個 RDP 都好差下喇喎,可以差得過呢份 RDP 既野我都好想見識下

http://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/en/committee_meetings_working_group_minutes/TTC_BRSKD_14_5_mc.pdf

大約如下

95由經樂華機隧入佐敦嘔車比翠林開既將沙線

95M同93A合併變295M循環拉落坑口同福淘街,
經翠林巴總同協和街

297>293D(類796X行山到尖東)

98C拆線93C(寶林)/98X(堆填區)

雖然見唔到份原文,都估到份建議係點寫
如果見到原文,重以為上緊ITALK

kuro 發表於 2015-1-23 07:51 | 顯示全部樓層
 樓主| hadboy5 發表於 2015-1-23 08:32 | 顯示全部樓層
樓上指車相關的建議暫時未係文件上搵到,但95咁做新蒲崗至四順的人搭咩去信和中心,95行機隧後逆走去旺火?但呢個做法有利抽走13X 或令佢減班,個人認為295D 真有其事的話就寶琳開都已經足夠,但詳情要睇埋佢點行先再討論
GA6072 發表於 2015-1-23 11:56 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-1-23 08:32 發表
樓上指車相關的建議暫時未係文件上搵到,但95咁做新蒲崗至四順的人搭咩去信和中心,95行機隧後逆走去旺火?但呢個做法有利抽走13X 或令佢減班,個人認為295D 真有其事的話就寶琳開都已經足夠,但詳情要睇埋佢點行先再討論

份文件的確未搵到
但D議員回應可以拼砌到全個故事
 樓主| hadboy5 發表於 2015-1-23 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-1-23 11:56 發表

份文件的確未搵到
但D議員回應可以拼砌到全個故事
但95現有的路線點屈去機隧?樂華落山後可以點行?旺角信和一段算唔算95的客倉?淨做佐敦夠客定放上旺火93K,用796X 的方式去尖咀係好事,但有人搭去尖咀咩?
castanopsis 發表於 2015-1-23 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-1-23 00:51 發表
http://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/en/committee_meetings_working_group_minutes/TTC_BRSKD_14_5_mc.pdf
大約如下
95由經樂華機隧入佐敦嘔車比翠林開既將沙線
95M同93A合併變295M循環拉落坑口同福淘街,
經翠林巴總同協和街
297>293D(類796X行山到尖東)
98C拆線93C(寶林)/98X(堆填區)
雖然見唔到份原文,都估到份建議係點寫
如果見到原文,重以為上緊ITALK

的確好似本版堆建議
好事嚟,至少反映巴士公司同運輸署的建議貼近民意(至少部分人的意願)

98C拆線,講咗好耐
希望可以全日分拆、坑口直出、全日入康城

份報告中95M/93A,摸唔透,似乎唔係合併延長咁簡單
只係希望為數眾多的98A流水客唔會被忽略
295M做循環線真係白痴做法
長程流水線做循環會有什麼後果,我相信各位版友都知
坑口北理論上仲有位
就算無,我寧願你擺落田下灣村個站都唔好做循環

98P/297/297P/93K/293D,我仲未觸摸到建議的細節
Again,似乎唔係297-->293D咁簡單
不過班議員真係....98P七成載客率,僅僅坐滿,我真係唔覺好理想
(搵297/P早繁去數下,隨時會過九成)
仲未計執雞得來的山下客

692P早應該放坑口
但我自己仍然覺得應該先坑口後尚德
的確,坑口當年早繁唔少人搭692
取消692即時放條692P落去做尾站係有作為
但係經過咁長既真空期,相信唔少客一去無回頭,做尾站太冒險
尚德至少有穩定客源支持住

transbus 發表於 2015-1-23 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-1-23 23:40 發表

的確好似本版堆建議
好事嚟,至少反映巴士公司同運輸署的建議貼近民意(至少部分人的意願)

98C拆線,講咗好耐
希望可以全日分拆、坑口直出、全日入康城

份報告中95M/93A,摸唔透,似乎唔係合併延長咁簡單
只係希望為數眾多的 ...

提議小組叫東九交通關注組,
唔似建制中人或業內人士。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 thanks for your reminder

查看全部評分

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GA6072 發表於 2015-1-23 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-1-23 20:12 發表
但95現有的路線點屈去機隧?樂華落山後可以點行?旺角信和一段算唔算95的客倉?淨做佐敦夠客定放上旺火93K,用796X 的方式去尖咀係好事,但有人搭去尖咀咩? ...

95去到寧波二中跟619入樂華再跟13X入機隧

一估到點行真係嘔哂血
GA6072 發表於 2015-1-24 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-23 23:47 發表

提議小組叫東九交通關注組,
唔似建制中人或業內人士。

唔排除呢批有D益味既關注組染紅
將會橫掃各區

好戲在後頭
transbus 發表於 2015-1-24 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-1-24 00:00 發表

唔排除呢批有D益味既關注組染紅
將會橫掃各區

好戲在後頭

雖然唔知咩背景,
但係未摸清底就話人染紅,
同話"反對雙學三子就等於支持雙黃一陳"有咩分別。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣