hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區巴士區域重組之將北篇
開啟左側

[經歷分享/報告] 西貢區巴士區域重組之將北篇

transbus 發表於 2015-1-24 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-1-24 22:58 發表
796X 多唔多人等?九巴派咁多車去做呢條線,唔似佢喎?回樓上,你咁批評新巴會使有人唔高興㗎,宇宙最強的新巴點會搞成咁㗎?梗係居民的問題,不如796C 清水灣半島後直去調景嶺,等296C 食將軍澳站啦 ...

當區有錢渣晒車,冇錢搭晒地鐵,
要去土紅又用796x其實少,
暫時見朝早7點半左右出城有幾個人等,
大約係等98s人數。
因為企峻瑩一邊,而112M小巴肯定滿,
可以推論係等796x。
黃昏5點後或7點後到兩班車,
都有兩三個人入城。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
271_N271 發表於 2015-1-24 23:54 | 顯示全部樓層
盲撐「良心公司」都唔係第一日既事啦

有啲朋友由將軍澳出發,去邊度都要搭798,
連人地住翠林都叫人行番落山搭798入沙田,
完全成功將798推到取代98D成為將軍澳線王,

又有啲朋友為保798,不惜發出大量大同小異既留言,
下下都一野撻埋黎,就話將秀沙唔知幾多成係新巴做,因為新巴有798
佢地眼中既世界只有798,只要有798,九巴就可以唔存在
798已經係繼689之後,香港最重要、最受人關注既數字

不過,而家九巴形象都偏向負面,
將南既議員仍然想保296C,證明九巴都有可取之處
而「良心公司」亦唔會係某啲人眼中咁好

評分

參與人數 3aPower +3 收起 理由
GU9338 + 1 香港最重要、最受人關注既數字 ...
transbus + 1 巴士豬只理798唔理689
hadboy5 + 1 呢個世界無野係十全十美,盲反盲撐特別惹人 ...

查看全部評分

3bx 發表於 2015-1-24 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-24 22:32 發表

工業邨一邨不能藏二巴,
邨內太多廠有外判廠車
其餘都係上網server中心,員工唔多,
本身298E已經唔夠客。

依家有康城峻瑩居民會等796x,
已經唔錯。
第日峻瑩條坑口小巴正式開線,
298E將會再次捱打。 ...

講真298E峻瑩客不算多,上落客量跟796X差不多,
現時峻瑩客多直接搭綠小112M去康城站。
可能因為仲有唔少地盤開工,298E繁時客量不錯,現時下繁有幾班車都會頂閘。
castanopsis 發表於 2015-1-25 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2015-1-24 23:56 發表
講真298E峻瑩客不算多,上落客量跟796X差不多,
現時峻瑩客多直接搭綠小112M去康城站。
可能因為仲有唔少地盤開工,298E繁時客量不錯,現時下繁有幾班車都會頂閘。
242617 ...

298E主要都係做工業邨,康城係雞肋
唔止下繁,298E早繁聽講都爆入工業邨
而非繁一兩點我試過數到>50個客入工業邨,條線客量其實唔差

至於796X,康城段客量都仍然係偏低
不過印象中唔係班班都得兩三個客
隨著康城發展,希望會有改善

另外,印象中下繁係好多人搭796X出城
以我所見,下繁好多班796X未到尚德已經上咗6-7成滿
已經未計可能有人上唔到797M,被逼搭796X喺將軍澳站落車

GA6072 發表於 2015-1-25 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-1-25 00:43 發表

隨著康城發展,希望會 ...

298E D工業邨客都係區外客
入坑口後帶埋D客出觀塘轉車
根本三家有SO
dennis28a 發表於 2015-1-25 02:14 | 顯示全部樓層
原帖由 271_N271 於 2015-1-24 23:54 發表
盲撐「良心公司」都唔係第一日既事啦  

有啲朋友由將軍澳出發,去邊度都要搭798,
連人地住翠林都叫人行番落山搭798入沙田,
完全成功將798推到取代98D成為將軍澳線王,

又有啲朋友為保798,不惜發出大量大同小異既留言,
下下都一野撻埋黎,就話將秀沙唔知幾多成係新巴做,因為新巴有798
佢地眼中既世界只有798,只要有798,九巴就可以唔存在
798已經係繼689之後,香港最重要、最受人關注既數字

不過,而家九巴形象都偏向負面,
將南既議員仍然想保296C,證明九巴都有可取之處
而「良心公司」亦唔會係某啲人眼中咁好

係將南區議員角度,有部份人想要快線,其實無分鐘意邊個公司多少少。

回正題,九巴依一著真係高招,開「翠秀沙」總人數點都比新巴純「將翠沙」好睇,
新巴唔可以就咁入秀茂坪,所以大家唔可以用 798 輔助線去睇,留名睇兩巴混戰好過。
惡意回復是不道德的行為。
GA6072 發表於 2015-1-25 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-25 02:14 發表

係將南區議員角度,有部份人想要快線,其實無分鐘意邊個公司多少少。

回正題,九巴依一著真係高招,開「翠秀沙」總人數點都比新巴純「將翠沙」好睇,
新巴唔可以就咁入秀茂坪,所以大家唔可以用 798 輔助線去睇,留名睇兩巴混戰 ...

條翠秀沙已經變左安秀沙
dennis28a 發表於 2015-1-25 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-1-25 02:21 發表

條翠秀沙已經變左安秀沙

非也,翠秀沙九巴依舊想做,
而另外再有多一條秀安沙出現比兩巴玩。
惡意回復是不道德的行為。
3bx 發表於 2015-1-25 02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-1-25 00:43 發表

隨著康城發展,希望會有改善

另外,印象中下繁係好多人搭796X出城
以我所見,下繁好多班796X未到尚德已經上咗6-7成滿
已經未計可能有人上唔到797M,被逼搭796X喺將軍澳站落車

797M唔係上唔到,係等唔到,797M間中都會唔知因乜事
而唔準時到站(多數發生於日間非繁時)。
所以除非住將軍澳站附近人士,好多人都係見車就上。
百勝角一帶有工程進行,所以那個站有時等車乘客相當多,
估計796X唔少客都係百勝角上車,再加上將軍澳站都好多人搭796X。
298E下繁都係到這個站先上到頂閘。
kuro 發表於 2015-1-25 02:47 | 顯示全部樓層