hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

2015-2016年度荃灣區巴士路線發展計劃

HF3204@243M 發表於 2015-1-23 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-1-23 00:09 發表

不過如心總站係最多人上落的車站之一,改線後就要行遠左,尤其荃灣方向要由青山公路/眾安街行過去,同搭地鐵無咩分別,唔知會唔會倒客俾紅小同地鐵。 ...

如心有部份客都係西約行過去
改番出去青公上車其實差唔多

不過冇咗如心,對爵悅庭一帶工廠既客會難搞啲
迫住要搭番 42C...
FD5410 發表於 2015-1-23 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-1-23 00:07 發表

N237 要上萬重山
而且又冇好似 N39 N36 咁有美孚做轉車點
(我講緊是但一個方向)
好難有人會識得搭

如果 N237 只做葵芳上落葵盛葵涌邨大窩口就另話
N237 直頭拆返開做 N35 同 N37 好過
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
238X 發表於 2015-1-23 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Aeon802 於 22/1/2015 20:33 發表

38A<早就應轉單層

上繁 7:30 ~ 9:00 唔開多班的話會唔夠載

唔好同我講 404M,嗰邊根本唔夠車

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
EX-TL 發表於 2015-1-23 00:32 | 顯示全部樓層

40下繁兩班車經長荔街往觀塘, 睇番行車路線, 停完葵涌交匯處下一站就係長荔街, 然後停番美孚上面的饒宗頤文化館,
既唔駛落美孚停燈位, 又食到長沙灣工廠區班客, 一舉兩得, 但大前提係呢個時段一定要加班應付需求, 同埋特別班次要
維持由如心廣場開出, 即係要照顧到原本班客, 同時維持美孚(饒宗頤文化館)班客唔駛半個鐘先有車, 咁樣會合理好多.

如果照常由目標今年實施的海安路開出, 一直碌到長沙灣工廠區, 路線太長, 對柴灣角乘客來講, 好處只有一個(唔駛轉車),
但車程長會影響吸引力.

N年前在F1版有(應該係我自己, 但搵唔番篇文)建議過40延長至海安路東行麗城花園外, 雖然總站位置不同, 但目標一致,
有關建議小弟當然支持, 面對現時社會對路線改道後補償之訴求, 建議加入區內線31 235作為免費轉乘往返沙咀道及
荃灣西站一帶之補償, 當作進一步加強40與荃葵區內線之轉乘網絡亦未嘗不可.

3ASV174 發表於 2015-1-23 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-1-23 00:32 發表
40下繁兩班車經長荔街往觀塘, 睇番行車路線, 停完葵涌交匯處下一站就係長荔街, 然後停番美孚上面的饒宗頤文化館,
既唔駛落美孚停燈位, 又食到長沙灣工廠區班客, 一舉兩得, 但大前提係呢個時段一定要加班應付需求, 同 ...
其實 40 單計麗城去美孚車程都唔算好長,都係大約 25-30 分鐘左右,
但其實一來該個時段東行 40 本身都極旺,根本美孚都唔包上到,二來去到長荔街時間又難預,
其實不如正正經經開 13P 回程好過啦。
HV9990 發表於 2015-1-23 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-1-22 23:23 發表

...

咁就做唔到荃景圍天橋同福來邨一帶

...

其實來回程行大涌道+海興路點解會做唔到柴灣角同福來邨既客呢?
有需要既甚至可以喺海興路擺個站添
KCRC . Keep Moving
hokachung 發表於 2015-1-23 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2015-1-22 21:29 發表
N36/N39 呢 pair 反而唔係擔心區佬過唔過到, 而係的士佬會唔會出聲嘈

呢樣簡單啦,區議員會要求開全晚,但係小巴/的士業界又會話打擊生計
到最後,按照原定方案落實以平衡各方利益
hokachung 發表於 2015-1-23 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-1-22 23:06 發表
其實點解 47X 開水泉澳特班都可以拖一年既...?

其實行多石街同行博泉街有咩分別?
3AV53 發表於 2015-1-23 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2015-1-23 01:16 發表

呢樣簡單啦,區議員會要求開全晚,但係小巴/的士業界又會話打擊生計
到最後,按照原定方案落實以平衡各方利益
班的士佬唔滿意既,咪搵禮義廉律師幫手申請禁制令禁止巴士响凌晨入荃景圍囉,
佢地最在行架啦。
EX-TL 發表於 2015-1-23 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2015-1-23 01:21 發表

其實行多石街同行博泉街有咩分別?

RDP寫道:「減輕水泉坳街的交通負荷。」