hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣巴士路線建議
開啟左側

[問題] 安達臣巴士路線建議

S3BL100 發表於 2015-1-23 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2015-1-23 20:08 發表

不過沙田線竟然係九龍獨享,
減低收將軍澳天價威脅,算喜事。

88X 都收緊 $10.2,你真係以為秀沙線一定收九龍價?

同埋本來最正路係一條將秀沙翠林開,入晒秀明道同利安道,而家九巴本來的鴻圖大計變左成條招標之餘
又飛起無鐵路、交通比秀茂坪更差的將軍澳山上,人地係咪唔駛搭車?
係咪犯左賤一定要迫住 98A 轉車仲要未必上到車,屈人搭無轉乘又貴一截的 93K 出去?
秀茂坪係咪唔需要理會其他鄰近地區的需要?

原帖由 3AV53 於 2015-1-23 20:10 發表
安達臣開沙田大圍線,
咁如果將秀沙開得成,直去秀茂坪道淨係兜入四順都夠。

乜你認為有左安達臣大圍線後,將秀沙仲有幾多機會開得成?
fb.com/scientisthk2usa/
ksmbh 發表於 2015-1-23 22:27 | 顯示全部樓層
因為垃圾顧問話觀唐太擠逼
不適合作為轉車用途
所以建議新路線以藍田或經連德道往油唐
政府就當然聽曬佢講
所以整份又藍田又油塘既PLAN
不過秀茂坪既然有紅小
觀塘需求又一定有
相信第時電梯塔下面實有紅頂等客落觀塘
問題只係要轉多程電梯

淘大小巴都唔拉多少少去埋新迴旋處
做九龍灣轉鐵
TD似乎係想留返接駁條水比大巴做
但山上版606就好差
放工行682路線入東隧完全揾笨
應該行307P行法西灣河上橋先避到塞車!

hadboy5 發表於 2015-1-23 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-1-23 21:48 發表
安達臣沒有巴士/小巴來往觀塘,係因為垃圾顧問話觀塘太多巴士,驚對觀塘市中心交通做成更重負荷. 老運就接納左垃圾顧問既建議,不開線去觀塘.

本來九巴建議延長13D,13S,13X上安達臣,另新增美孚和沙田新線,點知老運唔批 ...
即係話將秀荃,將秀沙同安達臣都係無九巴,得宇宙最強的新城成功入標?世界真係唔公平,咁先前小組話的將秀沙透過整合93K 同95,即係變相削資源俾新巴踩隻腳有來
3ASV174 發表於 2015-1-23 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-1-23 22:26 發表

同埋本來最正路係一條將秀沙翠林開,入晒秀明道同利安道,而家九巴本來的鴻圖大計變左成條招標之餘
又飛起無鐵路、交通比秀茂坪更差的將軍澳山上,人地係咪唔駛搭車?
係咪 ...
都唔使數 88x,
就算 213D 都收 $7.8,依家 95 佐敦開車入埋將軍澳都係 $7.4。
ccicoltd 發表於 2015-1-23 22:41 | 顯示全部樓層
http://www.districtcouncils.gov. ... /TTC/TTC_6_2015.pdf
這份文件可能解釋得到為何沒有新線往觀塘。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
transbus 發表於 2015-1-23 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-23 22:26 發表

係咪 ...

如果秀沙跟213x收$8.5,
以現時88x外嘅觀沙線價比較,我認為合理。

至於康盛翠林,我絕對支持佢地有自己沙田線,
最好用798支線形式,
98P擴充我都好希望佢地會等得到。
(23:25按: 絕非要佢地落寶林行隧道出)

我唔係優越論者,
唔會希望任何嘢秀茂坪有而將軍澳冇。
我主張兩區交通可以共融,
而唔係"將食秀"式此消彼長。
價錢應該參考返本區車費,
而唔係巧立名目用他區貴線"服務"本區。
我相信人人都有權得到更適合交通。

康翠人捱咗咁多年坑口價98c,都有怨言啦。

師兄未免誤會了。

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
EX-TL 發表於 2015-1-23 22:45 | 顯示全部樓層

係咪 ...

當藍田積極爭取條88X的時候, 唔理好醜, $10.2都照食, 仲要吹人快D開,
觀塘<>沙田路線生態自此改變, 只要再開新沙田線俾觀塘, $10.2係基本,
就算係快, 唔駛轉車, 都冇可能$10.2照要囉!

你又唔好話秀茂坪唔理翠林.康盛, 人地西貢區自己都玩山頭主義, 山下話知
山上死, 將南又話之將北死, 康城乜都攬乜都要, 秀茂坪幾十萬人口殺到埋身,
仲同將軍澳慢慢磨?

將秀沙呢個概念已經講左好多年, 但一直只係聽過大概用乜線去換, 具體少少
資料, 例如服務時間.行車路線乜都冇, 試問今年底落成的安達臣公屋仲可以
等幾多個十年?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
transbus + 1 $10.2 too expensive

查看全部評分

3ASV174 發表於 2015-1-23 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-23 22:41 發表

如果秀沙跟213x收$8.5,以現時物價,我認為合理。

最好用798支線形式,

我唔係優越論者,
我主張兩區交通 ...
個問題係當所有原定想由將軍澳出黎既車,都變晒直接由安達臣開,甚至係秀茂坪開屈返上安達臣,
其實大家都好清楚,原先既翠林同康盛都唔會再有返呢堆服務,因為點都要經秀順出去,再開一組實在太重疊。
EX-TL 發表於 2015-1-23 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-23 22:41 發表

如果秀沙跟213x收$8.5,以現時88x外嘅觀沙線價比較,我認為合理。

最好用798支線形式,

我唔係優越論者,
...

$8.5好似大想頭左D, 不要忘記整個安達臣發展係橫跨九龍同新界,
就算唔係收將軍澳價, 都唔會只係收秀茂坪價, 睇開D啦!
3ASV174 發表於 2015-1-23 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-1-23 22:45 發表

將秀沙呢個概念已經講左好多年, 但一直只係聽過大概用乜線去換, 具體少少
資料, 例如服務時間.行車路線乜都冇, 試問今年底落成的安達臣公屋仲可以
等幾多個十年?
當初呢堆線係有計劃走線,唔係純概念的,
基本上同依家堆招標線差唔多。

再者當初其實堆野集中o係將北,直情唔落山,
就算將荃嘈足兩年將北一向都無乜特別聲氣,反而將荃其實秀茂坪都有嘈,結果一嘈就一開二,竟然可以開到兩條全日線,我諗呢樣大家都始料不及。