hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 2017年後的專營權
開啟左側

[服務調整] 九巴 2017年後的專營權

LF5502 發表於 2015-1-25 01:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家覺得新的專營權應該有咩條款和限制 ??

個人意見

1) 所有路線減價 10%,不足一毫者都會減收
另外在十年專營權內不准加價

2) 所有路線設第二程轉乘,金額為收費較低的一程 (上限為 $5.1)
所有隧道及公路轉車站的轉乘會獨立計作一程,即會有「第三程轉乘」

3) 每當發現不論任何理由的脫班,均會作定額罰款,金額為去年總收入的 0.1%

4) 執行所有巴士車隊 15年強制退役,超過 15年則於新專營權生效當日強制退役

5) 50% 的新車為零路邊排放巴士

6) 進行任何路線重組,相關路線都要招標

7) 所有屯門元朗區的路線交予城巴經營

8) 所有現時九巴位於屯門元朗區的廠房都要交予政府或城巴

9) 所有將軍澳及觀塘區路線交予新巴經營,包括 38 40 42C 42P

10) 九巴進入港島經營,接管經營 3B 12A 43M 82M 95

暫時係咁多,大家有咩意見 ??

愛護狗疤力量
hkt116 發表於 2015-1-25 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2015-1-25 01:40 發表
大家覺得新的專營權應該有咩條款和限制 ??

個人意見

2) 所有路線設第二程轉乘,金額為收費較低的一程 (上限為 $5.1)
所有隧道及公路轉車站的轉乘 ...

所有路線 去晒 城巴

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
petcity + 2 世事給你看穿了

查看全部評分

HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net
 樓主| LF5502 發表於 2015-1-25 01:54 | 顯示全部樓層
城巴新巴現時的規模,不能全部吸納現時九巴所有路線

所以只建議部份地區轉公司

重組後,九巴仍然係車隊規模最大的公司

原帖由 hkt116 於 2015-1-25 01:46 發表

所有路線 去晒 城巴

2017年後年就到,依家應該已經討論緊架 la.....

愛護狗疤力量
barking 發表於 2015-1-25 02:07 | 顯示全部樓層

唔貪心只要求所有10分鐘以上的班次變為固定時間開車。
唔可以再出現8-12分鐘之類既垃圾時間表。
密過10分鐘我唔理你。
沙田巴士迷 發表於 2015-1-25 02:15 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2015-1-25 01:40 發表 大家覺得新的專營權應該有咩條款和限制 ??

個人意見

所有隧道及公路轉車站的轉乘會獨立計作一程,即會有「第三程轉乘」

3) 每當發現不論任何理由的脫班,均會作定額罰款,金額為去年總收入的 0.1%

4) 執行所有巴士車隊 15年強制退役,超過 15年則於新專營權生效當日強制退役

5) 50% 的新車為零路邊排放巴士

6) 進行任何路線重組,相關路線都要招標

7) 所有屯門元朗區的路線交予城巴經營

8) 所有現時九巴位於屯門元朗區的廠房都要交予政府或城巴

9) 所有將軍澳及觀塘區路線交予新巴經營,包括 38 40 42C 42P

10) 九巴進入港島經營,接管經營 3B 12A 43M 82M 95

暫時係咁多,大家有咩意見 ??

第10點個啲咪新城啲蝕本綫?
所有屯門元朗區比城巴做.
你想九巴執咩.
不如直接引入新營運商或將所有九巴線重新招標.
第6點咪會搞到佢唔肯重組, 重衰.

我建議就加多啲分段, 例如每指定公里後就一定要分段.
收費方面應該同新城睇齊.
最好一次過大幅重組所有營運路綫, 唔好分區嚟重組.
整GPS+APP實時報站, 乘客可以CHECK住每班車去到邊.
提供更多八達通轉乘.
HUgo8370 發表於 2015-1-25 04:41 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我覺得樓主一係灌水,一係玩野。好似第1同2咁,你認為九巴開善堂?地鐵年年賺都同你年年加啦。至於第4,15年退役? OK ,我唔覺有問題,但係要係新專營權生效當日將15年或以上啲巴士退役就有唔妥,即使九巴肯,車廠都唔知砌唔砌得到。第5,50% 的新車為零路邊排放巴士,樓主唔好再發夢啦,零路邊排放巴士都仲試緊,可能用多幾年先知ok or 唔ok,(定樓主到中國車情有獨鍾 )如果到時入咗成千部零路邊排放巴士先發覺出事,咪揾納稅人嚟搞(唔好唔記得運吉處會資助巴士公司買低排放巴士)另外,第6至10,我實在唔知點講,俾啲賺錢啲綫人地做,自己收埋啲人地蝕本啲綫,咁不如算啦,叫九巴唔好玩。未講第3,我建議九巴同運吉講所有線120分鐘起一班,有需要先私底下加班
最後一句,樓主唔應諗下實唔實際先好出文,唔該!!
註:如果有錢啲樓主或樓主有錢啲樓主父母簽紙話肯買起九巴,以上啲野另計
利申:港島人

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
pklaw + 1 講得好
kmb71k + 1 + 1 樓主灌水玩野

查看全部評分

FBI2 發表於 2015-1-25 06:37 | 顯示全部樓層

呢d曲線文章,笑下咪算!

九巴2017年續牌,削30條線招標係基本門檻。
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cat666 發表於 2015-1-25 07:08 | 顯示全部樓層
愚見: 始終是生意、你的條件苛刻到無人投標。別以為全部交城巴服務一定好。
巴士迷A號 發表於 2015-1-25 07:45 | 顯示全部樓層
只要九巴唔好年年加車費、收車、脫班, 我就拜得神了
kay 發表於 2015-1-25 08:08 | 顯示全部樓層

如果根據樓主建議,我寧願維持現狀算

否則若干年後,隨時可能連巴士都無得搭
世界很簡單 人類很複雜