hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016年度屯門區巴士路線計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016年度屯門區巴士路線計劃

fly831 發表於 2015-1-26 19:41 | 顯示全部樓層

縮短59A對屯門人其實影響有限, 係非繁時縮到一粒鐘一班, 我係班議員都唔肯過你

其實眼見59A即使冇得上轉車站, 非繁客量同61M, 67M相差不遠, 4個字一班其實都差不多, 幾條葵涌入屯門線去既地方又唔同, 真唔明點解係都要搞佢, 拉埋59A入轉車站分流下59M同59X人海都好丫
最愛猛男
lsc04d11 發表於 2015-1-26 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 26-1-2015 03:59 PM 發表

除左234X之外,屯公仲有59X/ 60X/ 67X等線可轉,用59M黎轉的總車費都係$11.5。
不過佢擺得59X落去的話,點解唔直接搭呢?

點解59M轉59X/60X/67X係$11.5呢??我真係好想問WO……
屯公轉車收正價WO。 (52X/59X/60X/67X線收費都係$12.8)

回程52X欽洲街分段往屯轉就話$11.5者……

我就一向都有用61M-->234X既轉乘計劃去尖咀,不過自66取消後,60M既優惠金額大左,而60M已經係比61M平,搞到樓下有61M都要行去搭60M。
GD1570 發表於 2015-1-26 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-1-26 19:47 發表

點解59M轉59X/60X/67X係$11.5呢??我真係好想問WO……
屯公轉車收正價WO。 (52X/59X/60X/67X線收費都係$12.8)

我就一向都有用61M-->234X既轉乘計劃去尖咀,不過自66取消後,60M ...

唔畀尐甜頭又點樣可以容易尐過到呢...
佢現在每位蝕$1.3,好過日日開部車出去,仲蝕得大...
而且,真係有幾多人會咁樣搭..
正如一日會有幾多人用234X<>60M/66M這個轉乘呢...
你有你可愛,我有我好笑。
bestwishes706 發表於 2015-1-26 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2015-1-26 19:47 發表

我就一向都有用61M-->234X既轉乘計劃去尖咀,不過自66取消後,60M ...

我諗到時碼頭唔少客去旺角由直接搭59X,變左湧哂去59M,再轉59X/67X,加上冇59A,到時59M負荷更加重
kowloonguy 發表於 2015-1-26 23:46 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

樓主 份野好似變左亂碼了........
FBI2 發表於 2015-1-27 00:11 | 顯示全部樓層
基本上,59A維持現班次,但縮短至葵芳兼減價,我係最支持的.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
jx6215 發表於 2015-1-27 06:53 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-1-27 00:11 發表
基本上,59A維持現班次,但縮短至葵芳兼減價,我係最支持的.

就係唔想賣條直線比你去葵芳
有兩條萬能58M59M就收起你十部車條數當然好睇
用算盤思考既又點會比你直線車仲有價減呢係咪先
superlo 發表於 2015-1-29 14:08 | 顯示全部樓層
962C早上班次可否跟960X/ 968X改去鰂魚涌先落橋,反正北角朝早客不多!
kokleung 發表於 2015-1-29 17:59 | 顯示全部樓層
57M繼續同66M一齊累鬥累
atr207 發表於 2015-1-29 18:20 | 顯示全部樓層

成個計劃 最有建樹就係E33P加強服務
都爭取左好多年