hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府不排除推長者全免車資優惠
開啟左側

[問題] 政府不排除推長者全免車資優惠

kokleung 發表於 2015-1-26 14:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

政府不排除推長者全免車資優惠
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150126/bkn-20150126092528354-0126_00822_001.html

勞工及福利局局長張建宗表示,兩元乘車優惠會在實施一年後作檢討,不排除將來會全面豁免車資

有趣地方:
1. "兩元乘車優惠" 實施唔止一年
2. "全面豁免車資" 一定做成社會資源浪費
hadboy5 發表於 2015-1-26 14:53 | 顯示全部樓層
抗議呀!而家兩蚊客都差不多搞到無位坐,第時免費仲大聲夾惡要求人讓座
流星☆雨 發表於 2015-1-26 15:03 | 顯示全部樓層
如果免費同時限制返唔畀佢地濫用長途線坐一兩個站就有得傾
happykeroro 發表於 2015-1-26 15:08 | 顯示全部樓層

到時巴士又更慢
等同趕哂d人去其他交通工具
kei_hk 發表於 2015-1-26 15:25 | 顯示全部樓層
我唔介意有 $2客令到車少位坐﹐行車時間增長﹐因為這是他們的權利。

不過﹐無論如何一定要收費﹐價錢亦唔應該$2(或劃一同價)﹐應按原本車費作出相應不同的收費﹐例如收取正價(成人價)的30%。而渡輪則可以劃一收費﹐原因係全部係長程﹐同埋可以講係唯一交通工具。

唔係話唔應該提供優惠給長者﹐而係應該定一些標準﹐唔應該被濫用。
正如不少人已經講﹐用$1x (正價) 坐 2個站﹐但同一時間有其他平車﹐這真係是濫用。

如果唔收費﹐我估夏天的時間﹐公公婆婆唔再坐商場公園了﹐走去坐巴士﹐不停遊車河﹐遇著部車冷氣唔夠﹐落車轉坐另一部

ps. 讓位問題﹐鐵路我一定會讓座。巴士下層都會﹐上層我係會視而不見。有氣有力上樓上﹐點睇你都唔係好有需要讓座啦。

htpxcw 發表於 2015-1-26 15:47 | 顯示全部樓層
真係浪費資源
有錢都唔係咁洗 大把有需要的地方等錢用
mak5052 發表於 2015-1-26 15:50 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-1-26 15:25 發表
我唔介意有 $2客令到車少位坐﹐行車時間增長﹐因為這是他們的權利。

不過﹐無論如何一定要收費﹐價錢亦唔應該$2(或劃一同價)﹐應按原本車費作出相應不同的收費﹐例如收取正價(成人價)的30%。而渡輪則可以劃一收費﹐原因係全部係長 ...

若建議施行長者免費, 我會有兩個建議方案:
方案一: 彷照臺北的敬老悠遊卡免費搭巴士咁, 提供長者免費, 但限制使用次數, 避免濫用, 方案如下:
1: 每張長者八達通可享有每月120次免費乘車額度, 每月重新計算, 不能累計
2: 使用轉乘優惠, 不計次數
3: 免費乘車額度除現有$2優惠範圍外, 另加綠小, 叮叮
4: 超出次數的話, 請自行增值, 仍收$2/該程票價

方案二: 方案仿照臺灣通臺中市敬老愛心卡, 每月預存一定免費乘車點數, 上車按長者正價 (入錢價) 扣點數, 即變相取消$2優惠 (但每月向持長者八達通之長者提供定額交通津貼), 方案如下:
1: 每張長者八達通可享有每月2400免費乘車點數, 1點數 = $0.1 (即$240), 每月重新計算, 不能累計
2: 上車時按長者正價扣點數, 例如106半票全程$4.9, 上車時扣49點數
3: 免費乘車點數用完,  請自行增值, 仍舊以長者正價收費

GW5878 發表於 2015-1-26 17:34 | 顯示全部樓層
哎呀,老人家唔能夠係巴士站企得耐呀,走左架長途都唔知幾耐先有一架短途
所以長途車咪有理冇理上左先算
kitarolo 發表於 2015-1-26 18:02 | 顯示全部樓層
非繁免費我無意見
繁時唔該收返兩蚊甚至正價
(係半價都唔再提供)因為難以
判別邊個有「真正需要」於繁時出行:
例如延遲退休?飲早茶?游早泳?……
淨係長線短用都有唔同觀點啦,其中一個
辦法就係設法讓長線短用發生在非繁時段。

一刀切無可避免未能滿足所有人期望
但當每個月3000蚊嘅「全民」退保都
想人人有份嘅時候 (其中一個原因係審查
嘅成本同埋定立界線,肯定有人會鑽空子)

我哋唔好理呢個計劃有無構成
曲線資助巴士公司,問題等同現刻
長者人數比例未到高峰,首兩三年
實行問題不大的,但請參考人口金字塔
未來十數年會突然有大量人口達65歲,
而且福利易放難收係常識。

繁時唔提供優惠或者限時限刻
我預咗俾人話我刻薄小家,或者
反問「難道自己不會老的嗎?」
巴士甚至港鐵運載力有限,擴大優惠
會加車嗎?如果會,任何時刻讓長者/
傷健者免費乘車無問題,但就同「曲線
資助公營交通」嘅疑點有矛盾。

當然有人唔認同,巴士線發展同Quota有關……
cong 發表於 2015-1-26 18:09 | 顯示全部樓層