hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府不排除推長者全免車資優惠
開啟左側

[問題] 政府不排除推長者全免車資優惠

siupy 發表於 2015-1-26 21:52 | 顯示全部樓層

我建議咁
(成人收費計)
$8.9以下 免費
$9.0 - $14.9 收$3
$15以上 收$5
transbus 發表於 2015-1-26 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-1-26 20:47 發表
但仲要收 $2 同完全唔使錢係兩件好唔同既事,前者至少都仲會諗下有無需要先搭車,後者真係分分鐘轉個彎都截車。
老實講作為納稅人,有時搭早機同車成十幾廿個伯伯婆婆搭機場方向既 E22A o係將軍澳落車晨運,真係佛都有火。 ...

所以要傾條件, 限制區內線先有優惠,
同埋要教育老人唔好濫用長途線.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
mak5052 發表於 2015-1-26 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-1-26 22:05 發表

所以要傾條件, 限制區內線先有優惠,
同埋要教育老人唔好濫用長途線.

其實若將長者拍卡優惠改為折上折 (如半價後再打五折), 其中折上折後少平過五毫的免費, 不再劃一兩元封頂, 會否能夠解決濫用長途線之問題?
3asv@59x 發表於 2015-1-26 22:33 | 顯示全部樓層

其實香港政府有錢既不如持有香港身份證請申請個人八達通,全部車費打5折,小童就再半價
長者繼續$ 2蚊

不適用B系列路線、過境港鐵羅湖及落馬洲站、機場快線

另外,建議B1、B2系、B3系全程收費改為 $ 25
落馬洲、羅湖往上水、粉嶺 $ 25,然後路段以$25後再以粉嶺、上水出發里程計算

起碼成果全民其享,遊客咪比番原價,你黎玩意思即系增添我地生活,咁比多d錢都好應該。
無偏向歧視咩國家,只系採用日本人那種方式,我不介意分享,但最好的首先留給自己
miklcct 發表於 2015-1-26 22:51 | 顯示全部樓層
深圳嗰套先好,無論長短途車,市內落車都係兩文,睇號碼啱路即上車,嗰次我要由翠竹站去水庫,好多車啱路,長短途都有,嚟咗㗎啱路嘅351即上,長途線嚟嘅,不過我未上高速就落車,所以都係兩文。

如果香港照抄呢套,啲人唔理終點站,啱路就上,咁啲市區流水可以全cut,我相信彌敦道嘅巴士流量可以減少起碼三份一。
進智公交
ksmbh 發表於 2015-1-26 22:51 | 顯示全部樓層
長者免費
更多長者搭巴士
可以曲線補貼巴士公司
減低加價壓力

而且長者多出街
又可以更加健康
減少醫療壓力!
http://www.telegraph.co.uk/news/ ... people-healthy.html
GW5878 發表於 2015-1-27 00:31 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-1-26 20:47 發表
但仲要收 $2 同完全唔使錢係兩件好唔同既事,前者至少都仲會諗下有無需要先搭車,後者真係分分鐘轉個彎都截車。
老實講作為納稅人,有時搭早機同車成十幾廿個伯伯婆婆搭機場方向既 E22A o係將軍澳落車晨運,真係佛都有火。 ...

第一 , 唔見得因為佢地係區內上上落落 ( 當用多左三分鐘 ) 而令你由趕到班飛機變成送機尾。
第二 , 除 E22A 外 , 現時未有直達車由你住果區去調景嶺 , 佢地用優惠價搭 E22A 好正常。
3AV53 發表於 2015-1-27 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-1-27 00:31 發表

第一 , 唔見得因為佢地係區內上上落落 ( 當用多左三分鐘 ) 而令你由趕到班飛機變成送機尾。
第二 , 除 E22A 外 , 現時未有直達車由你住果區去調景嶺 , 佢地用優惠價搭 E22A 好正常。 ...

老實講作為納稅人,有時搭早機同車成十幾廿個伯伯婆婆搭機場方向既 E22A o係將軍澳落車晨運,真係佛都有火。

我覺得呢句野既重點係納稅人呢三隻字,而唔係"趕到飛機變趕唔到飛機囉"。
同埋老實講,要晨運既去附近公園就得,就算話山上冇大型公園,咁寶林都有兩個,
再唔係市鎮公園夠大未?
真係有必要一定要去調景嶺先可以晨運?
3AV53 發表於 2015-1-27 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-1-26 22:51 發表
深圳嗰套先好,無論長短途車,市內落車都係兩文,睇號碼啱路即上車,嗰次我要由翠竹站去水庫,好多車啱路,長短途都有,嚟咗㗎啱路嘅351即上,長途線嚟嘅,不過我未上高速就落車,所以都係兩文。

如果香港照抄呢套,啲人唔理終點站,啱路就 ...
同一時間,搭長途果班真係多謝你。
ho2012 發表於 2015-1-27 00:46 | 顯示全部樓層

咁搞法遲D唔洗搭車la