hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 280X客量
開啟左側

[問題] 280X客量

on11358 發表於 2015-1-31 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-1-31 22:57 發表
另外,尖沙咀係純商業區,少人住
實際上,沙市/火炭都係熱門工作地點
如果早繁往穗禾苑淨做尖沙咀,未能善用條線做雙向客源
不如提早尖嘴頭車去7am,然後8:30am前班次兜埋柏景灣先上公路
包保會有一大堆客搭入沙田火炭

本身柏景灣果頭都唔多客朝早北行搭287X,仲要拉條貴線過黎就更加無人搭。
castanopsis 發表於 2015-2-1 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2015-1-31 23:18 發表
本身柏景灣果頭都唔多客朝早北行搭287X,仲要拉條貴線過黎就更加無人搭。

要去大圍/乙明/秦石返工既人比要去沙市火炭返工既人少一截
287X少人實屬正常

上面版友話287X-->280X已經夠
實際上,280X/287X做兩條都做密咗,互轉先會有吸引力
287X作為循環線,要估架車幾時到柏景灣已經唔容易
(有幾多個人真係咁神心會日日開個app出嚟搵?)
等完一輪上到青沙仲要走去等20分鐘一班既280X
除咗張生之外,我相信唔會有人覺得咁樣轉好好玩

反正都要空車返沙田,執多幾個客都好呀
嫌貴,可以整分段
九巴做足宣傳,我唔信上繁大角咀去沙田/火炭做唔起
S3BL100 發表於 2015-2-1 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2015-1-31 20:32 發表

就係要飛起沙中/源禾路 LOR, 果邊東鐵吧啦...

米已成炊,你憑咩拎走人地條尖咀特快?瀝源禾輋又係咪真係咁近沙田站?係咪唔需要有條青沙線?

雖則我覺得 280X 來回加經新翠秦石未必係壞事,尤其回程可以停埋希爾頓
兼且唔使塞鄉事會路出口,時間應該打和,但條件係要加到至少 12/15 甚至 10 分一班,同時要送埋 81C 新田圍尾站走兼大幅減車,
長遠用來減 81 同 81C 加強青沙網絡。

而唔係求其搬條線去城河東就算,唔理整體規劃。
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2015-2-1 02:54 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-2-1 00:51 發表

米已成炊,你憑咩拎走人地條尖咀特快?瀝源禾輋又係咪真係咁近沙田站?係咪唔需要有條青沙線?

雖則我覺得 280X 來回加經新翠秦石未必係壞事,尤其回程可以停埋希爾頓
兼且唔使塞鄉事會路出口,時間應該打和,但條件係要加到至少 12/15 甚至 10 分一班,同時要送埋 81C 新田圍尾站走兼大幅減車,
長遠用來減 81 同 81C 加強青沙網絡。

而唔係求其搬條線去城河東就算,唔理整體規劃。

九巴係唔會考慮將 280X 搬去城河東,280X 目標從黎都唔係 81C,而係而食一批東鐵客,
點會將 81C 提早上路?81C 同 280X 正面對抗,後果唔會好。
惡意回復是不道德的行為。
路人qwe 發表於 2015-2-1 09:27 | 顯示全部樓層
81C客源中央郵局至窩打老道沿路,大多數在新翠落其次富豪花園...理論上最接近路程係287X但又唔覺搶到81C客喎...
drbean7218 發表於 2015-2-1 10:59 | 顯示全部樓層
以現行政府加班機制, 280X要加車好像機會不大。

但我有這樣的想法

目的: 增加朝早繁忙時間班次, 由20 mins -> 10 mins 一班
方法:
1. 推遲朝早尖沙咀麼地道頭車時間至10:30
2. 加4班特別車
*假設總行車時間約100 mins(包括私牌回程入沙田). 朝早總共有12 架車, 應該應付到。
petcity 發表於 2015-2-1 11:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2015-2-1 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2015-2-1 11:17 發表
你從來唔明,280X學你講咁兜
唔會係得幾班,人地光頭佬都會繼續同你玩
更何況青沙網係轉乘,你咁搞係失去原意

區議會角色係重要,但都未至於可以為所欲為
如果區議會真係咁大權,258D一早已經行緊青龍頭深井,796S亦都唔會缩得成

如果青沙堆線做密咗,玩轉乘我唔會有異議
但宜家堆線條條都20分鐘一班,根本玩唔起
現時首要任務,係要吸引更多人用青沙巴士線
多咗客搭,先研究點善用青沙個轉車站都未遲
Eragon 發表於 2015-2-1 12:26 | 顯示全部樓層
其實呢,如果淨係攞D沙田頹線重組,根本就唔夠車玩一個轉車站。但係,九巴恐怕唔會冒咁大風險改好客線。

如果按依家個形勢繼續發展,獅隧三黑會千秋萬世,青沙快線就永遠食泥。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-1 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-2-1 11:54 發表

區議會角色係重要,但都未至於可以為所欲為
如果區議會真係咁大權,258D一早已經行緊青龍頭深井,796S亦都唔會缩得成

如果青沙堆線做密咗,玩轉乘我唔會有異議
但宜家堆線條條都20分鐘一班,根本玩唔起
現時首要任務,係要吸引 ...
單係執多D大角咀客入沙田又唔見得真係會令青沙做得特別起
與其要碌條彌敦道到大角咀既
倒不如正正經經開特別班次做通勤

況且,其實尖沙咀係有人住
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過