hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 280X客量
開啟左側

[問題] 280X客量

Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-1 13:11 | 顯示全部樓層

再補一補充尋日搭286X既時候
都有人轉286X出西九龍一帶
其實以穗禾既交通情況來講
280X係青沙都一樣有前途
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-1 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Eragon 於 2015-2-1 12:26 發表
其實呢,如果淨係攞D沙田頹線重組,根本就唔夠車玩一個轉車站。但係,九巴恐怕唔會冒咁大風險改好客線。

如果按依家個形勢繼續發展,獅隧三黑會千秋萬世,青沙快線就永遠食泥。 ...
其實沙田頹線係真係幾多
我諗車又唔係真係唔夠
反而一直個問題係老九搵唔到方法將資源調到過去
簡單講即係D方案唔太得

三黑既其中C尾果條唔見得千秋萬世到幾耐
我自己雖然就唔係全段時間都望到條81C
不過夜晚六點幾七點入到窩打老道都可以零星地廿幾個人...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
47X 發表於 2015-2-1 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-2-1 00:51 發表
雖則我覺得 280X 來回加經新翠秦石未必係壞事,尤其回程可以停埋希爾頓
兼且唔使塞鄉事會路出口,時間應該打和,但條件係要加到至少 12/15 甚至 10 分一班,同時要送埋 81C 新田圍尾站走兼大幅減車,
長遠用來減 81 同 81C 加強青沙網絡。
我懷疑九巴係蓄意唔畀280X回程停希爾頓中心,若加停該站,按九巴收費基準該收$5.8,
但一站後的沙田市中心起收$4.5,九巴可能唔想將 '過青沙公路後往穗禾苑' 和
'沙田市中心往穗禾苑' 呢兩個分段同步執行,又唔想將$4.5分段提早一個站實施,
故安排280X過青沙公路後往穗禾苑後首站為沙田市中心而非希爾頓中心.
歡迎任何指正或補充.
neoplan720p 發表於 2015-2-1 18:59 | 顯示全部樓層

愚問:
青沙落沙田市中心,其實係咪大圍落左美田路,再剷返上去大埔公路(沙田段),就可以直落希爾頓中心,唔駛好似而家280X咁,兜去鄉事會路?
Anpretext 發表於 2015-2-1 19:02 | 顯示全部樓層
原帖由 47X 於 2015-2-1 18:53 發表
我懷疑九巴係蓄意唔畀280X回程停希爾頓中心,若加停該站,按九巴收費基準該收$5.8,
但一站後的沙田市中心起收$4.5,九巴可能唔想將 '過青沙公路後往穗禾苑' 和
'沙田市中心往穗禾苑' 呢兩個分段同步執行,又唔想將$4.5 ...

點停呀? 跟81咁出公路呀?
ATE31 發表於 2015-2-1 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 47X 於 2015-2-1 18:53 發表
'沙田市中心往穗禾苑' 呢兩個分段同步執行,又唔想將$4.5 ...

如果280X回程停希爾頓中心, 就一定要早一個青沙出口出, 一係用名城出口經大圍站, 一係用美林個出口
如果在依D地方設站既話, 一來用多左時間, 二來就會在青沙網絡上同287X/286X重疊(其實真正重疊係81C/81), 但經過又唔設站既話又會俾人嘈架啦 , 所以索性直踩沙中
路人qwe 發表於 2015-2-1 19:30 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

連接住城隧公路出沙田落大埔公路再上沙田鄉士會路再轉落新城市廣場(即沙田廣場背後條路巴士專用)
kmb71k 發表於 2015-2-1 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE31 於 2015-2-1 19:03 發表

如果280X回程停希爾頓中心, 就一定要早一個青沙出口出, 一係用名城出口經大圍站, 一係用美林個出口
如果在依D地方設站既話, 一來用多左時間, 二來就會在青沙網絡上同287X/286X重疊(其實真正重疊係81C/81), 但經過又唔設站既話又會俾人嘈架啦 , 所以索性直踩沙中

回程真係無謂為希爾頓中心一個站攪到停多六個燈口兼全程要遊多十分鐘, 況且沙中行去希爾頓中心又唔係遠

以上回應,是否可行?是否合適?
s3n354 發表於 2015-2-1 22:51 | 顯示全部樓層
其實條線客量升幅比預期中快,夜晚都有40-50客上公路返沙田
中郵可以幫81清十幾個客
hahehiho 發表於 2015-2-2 00:03 | 顯示全部樓層

明明條線等多一陣就做得起,偏偏又要叫佢經城河東,又秦石新翠希爾頓美林乜乜,同286X,287X重疊唔張講,仲要張沙市火炭特快搞到成條86咁,無啦啦整達喇