hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 議員反對32削減服務
開啟左側

[經歷分享/報告] 議員反對32削減服務

Lelouch 發表於 2015-1-31 13:31 | 顯示全部樓層

36B
36A
35A
31B

有成5條線仲想點
如果九巴用大西北思維黎開線
你班友最盡得2條線
32同35A

比我就寧願殺2-3條黎換40P/936全日喇

hk20020062 發表於 2015-1-31 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2015-1-31 13:31 發表
36B
36A
35A
31B

有成5條線仲想點
你班友最盡得2條線
32同35A

咁我寧願 35A, 36B 改特快、32, 36A 合併
kps19862008 發表於 2015-1-31 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hk20020062 於 2015-1-31 14:48 發表
咁我寧願 35A, 36B 改特快、32, 36A 合併
35A冇可能改特快,佢要顧既地方太多,除非將條線拆部份車開條35B做深水埗長沙灣一帶,一係拉條31B補位
否則全日特快冇可能,呢4線係得36B可以影響最細下改線,不過係梨木樹兩個弱智公民袋議員傻仔囉,當年比張好牌都唔識上,加密班次轉快反對,而家乜都冇仲要比人減班就大大張貼貼住九巴轉定點好列晒班次話好易掌握等車時間!呢d咪廢物囉!仲衰過抽水黨!
GW4866 發表於 2015-1-31 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kps19862008 於 2015-1-31 18:18 發表
呢4線係得36B可以影響最細下改線,不過係梨木樹兩個弱智公民袋議員傻仔囉,當年比張好牌都唔識上,加密班次轉快反對,而家乜都冇仲要比人減班就大大張貼貼住九巴轉定點好列晒班次話好易掌握等車時間!呢d咪廢物囉!仲衰過抽水黨!
諗起呢兩條友火都黎埋
當年改特快唔使加價,走去bam話繞經呈翔道咁喎
過咗幾年之後36果單野搞衰咗就話要求36B改特快,之後九記梗加你價啦,又bam
之後開會仲好笑,又話快路多車行又要飛過長沙灣深水埗

好啦,36果單野自己中伏搞衰咗走去拉埋條235落水(安蔭現任議員又係無能既,交通越搞越衰)
仲有唔好話九巴走你地936回程數,係梨木樹兩條友要條新36用七部車,咁邊有車剩拎去做936
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2015-2-1 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2015-1-31 13:31 發表
36B
36A
35A
31B

有成5條線仲想點
你班友最盡得2條線
32同35A

阿生,你黎過呢頭未,又知唔知客源分佈係點
又知唔知象石/梨木樹/石籬石蔭安蔭係三面地方黎,夾埋由五條變到得返兩線你係得既
我諗上葵得返35A分分鐘非繁都爆獲,或者係紅小多謝你
至於繁時,不敢想象

仲有比條過海線全日黎托咩
GW4866 發表於 2015-2-1 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kps19862008 於 2015-1-31 10:20 發表
大家睇既位置唔同姐~我就因應石圍角位置難容兩條全日線所以先建議拎36A做,上下繁40P/234C照保留以服務象石……加上36A沿線太多代替品,最容易郁係佢,加上因應西九龍重疊情況,所以亦建議36B轉快,長沙灣道沿線則踢32出去交比32做,起碼入到長沙灣中心帶應該可以吸引番象石人用,況且加上原梨木樹來往長沙灣一帶既A/B客,起碼唔會好似而家咁差先
提提你先,40P/234C係唔入象山
因為咁樣所以拎36A換?條新東九全日線擺梨木樹 石圍角果邊會唔會嘈無份用直線
石圍角總站只要執執個佈局就擺到兩條線,而且唔荒多車得去邊
條32繼續行上路都係吸引唔返石圍角人搭,改直線行下路先有轉機(點解我唔提象山?因為該邨人口老化+無他選擇)
你睇下宜家32行較快(兼無人去)既荔枝角道去旺角都無乜象石人搭佢去,因為石圍角果邊嫌兜上葵

36B就算唔郁其他線都應該要改快啦,回程係深水埗慢兜到2036

仲有個問題你好似無睇到,上葵入面依然有四條西九線鬥重疊
kps19862008 發表於 2015-2-1 02:40 | 顯示全部樓層

原帖由 GW4866 於 2015-1-31 23:41 發表
諗起呢兩條友火都黎埋
當年改特快唔使加價,走去bam話繞經呈翔道咁喎
過咗幾年之後36果單野搞衰咗就話要求36B改特快,之後九記梗加你價啦,又bam
之後開會仲好笑,又話快路多車行又要飛過長沙灣深水埗

好啦,36果單野 ...
你睇到佢張宣傳仲扯火~36A,36B轉定點時間易掌握喎,仲列晒兩線開車時間添,條36A冇得講啦,
條36B擺明係減班囉,上年計劃話抽36B兩班車開36X所以要減,兩條友就阿支阿佐
洛哥
,好啦
而家班就減了,條36X呢?去了邊?兩條茂利仲好意思登野出來講到好似政績咁!食屎啦~
p.s.至於條936,話就話36食晒7部車開唔到,但千萬唔好唔記得,之後36B比九巴減了部車~
呢部車又去了邊?為何唔用來投放落936?
知都係
nineteen
員+nineteen
kps19862008 發表於 2015-2-1 02:43 | 顯示全部樓層
原帖由 GW4866 於 2015-2-1 01:25 發表
提提你先,40P/234C係唔入象山
因為咁樣所以拎36A換?條新東九全日線擺梨木樹 石圍角果邊會唔會嘈無份用直線
石圍角總站只要執執個佈局就擺到兩條線,而且唔荒多車得去邊
條32繼續行上路都係吸引唔返石圍角人搭,改直線 ...
條32行葵涌道我都度過,但係有象石來往下面兩石既問題要解決~到時象石人又嘈冇車去下面兩石
你當然話有條轉營既東九線36A可以補位,但到時又有價錢問題出來嘈
p.s.
如果
價錢問題,
條32
32M

GW4866 發表於 2015-2-1 04:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kps19862008 於 2015-2-1 02:43 發表
條32行葵涌道我都度過,但係有象石來往下面兩石既問題要解決~到時象石人又嘈冇車去下面兩石
你當然話有條轉營既東九線36A可以補位,但到時又有價錢問題出來嘈
p.s.
如果唔駛煩價錢問題,你將條32改行下路去九龍可能連帶廢埋32M部份武功
去程做雙向分段$6.8咪得

無野既,咪當多條線上繁幫32M手執學生客
SE7378 發表於 2015-2-1 07:41 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V1742C 於 2015-1-29 09:39 發表
如果238X全日經楊屋道同大窩口就密d都得
繁忙時間開返多d 238P來回就 ok la 老而不

你咪係又想238P/X兜你屋企附近嘛 ,
上次S3BL100兄個建議入面都係咁樣講 ,
有條33X/238S仲唔滿意 , 係都要亂搞人地 ,
你嗰時被100兄鬧完 , 仲未知道不可行 ?

你唔記得 ? 我將嗰D post 貼埋上來又點話 :

Reference Link :
#27 : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=880361&;page=2#pid3100553
#29 : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=880361&;page=2#pid3100749
#30 : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=880361&;page=2#pid3100977
#31 : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=880361&;page=3#pid3101015
P.S. 請copy全個link
原帖由 AVD1 於 2015-1-30 11:49 發表

今年對荃灣已經好左好多,
最小無啦啦出現三條新線加 40 延長已經唔起本人預計之中。

但小弟又覺得今年份RDP入面 ,
淨計九巴 , 最當佢冇到嘅係荃威同海濱。

當灣景都有全日東九線時 , 荃威 ? 海濱 ? 九巴 : 冇噃 !
過海線方面 , 荃威就算有934A , 但只開嗰一千零一班 ,
最衰既係喺未來 , 海濱想搭車過海 ? 城巴 : 行去德士古道搭喇 !

仲有南九龍線問題 ,
前年D咩30X/230X合併建議云云 ,
今年又係完全唔見影 , 更何況234X呢 ?
淨係識諗點樣搶錢 , 又唔諗下點樣搶返D地鐵客…