hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度九龍城區路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016 年度九龍城區路線發展計劃

Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-28 23:26 | 顯示全部樓層

次次都係BBI 85 ga la
不過前果幾年都提到85會加班
今次都唔見有類似字眼

可解話85B+281M呢
1.雙向兜一兜九龍塘唔算耐,可以補返晒D客
2.兩條客都好少客
3.沙中線兩條線都應該說再見
4.最緊要既係咁做好容易過到區議會得呢又止到好多血
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-1-28 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2015-1-28 23:12 發表

但不排除小巴營辦商有可能到時縮沙,不肯提供轉乘優惠
因為一旦提供轉乘優惠,若果分帳問題未解決,即意味小巴營辦商收入減少
小巴營辦商不似巴士公司那麼大規模,有可能計過條數後
認為唔著數而退出

目前綠小大小同價,但巴 ...
首相你咁講既你玩晒ga wo
不如話巴士公司縮沙唔做
不如話運輸處縮沙唔想改
不如話區議員縮沙唔想改
係人都有機會縮沙ga bo

未傾掂仲會放上檯咩呀首相大人
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mak5052 發表於 2015-1-28 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2015-1-28 23:25 發表
紅色小巴幫到你

連紅頂都冇(你指的是先達至黃大仙線吧,它行太子道去旺角的),即是冇可替代方式
happykeroro 發表於 2015-1-28 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-28 23:26 發表
次次都係BBI 85 ga la
不過前果幾年都提到85會加班
今次都唔見有類似字眼

可解話85B+281M呢
1.雙向兜一兜九龍塘唔算耐,可以補返晒D客
2.兩條客都好少客
3.沙中線兩條線都應該說再見
4.最緊要既係咁做好容易過到區議 ...

到時85一樣會難逃減班的命運
沙中線幾個站就到無人會再搭的
HR1377 發表於 2015-1-29 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2015-1-28 23:25 發表
紅色小巴幫到你

留名看樂富區嘈
因為樂富區影響最大
1)85B,11D改兩味
2)7不到尖碼

樂富區仲有2B改兩味。
ccicoltd 發表於 2015-1-29 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2015-1-28 23:12 發表
但不排除小巴營辦商有可能到時縮沙,不肯提供轉乘優惠
因為一旦提供轉乘優惠,若果分帳問題未解決,即意味小巴營辦商收入減少
小巴營辦商不似巴士公司那麼大規模,有可能計過條數後
認為唔著數而退出

抱歉各位站友我要 loop 文。

如果有人「不肯提供轉乘優惠」,這個計劃根本不會在 RDP 中出現……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
S3BL100 發表於 2015-1-29 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2015-1-28 18:58 發表
2X去程行太子道西因為有9號經亞皆老街補位,
回程經亞皆老街係因為要執客呢兩樣都可以理解,
但回程九龍城至啟業一段已經有9號,
咁係咪應該播道醫院後不停站直飛淘大呢? ...

原帖由 LAK2 於 2015-1-28 19:38 發表

2X / 9 回程重疊,搞乜??
然後牛頭角有3條西九線,又係大有整合空間..

睇返,2X 東行係會行晒亞皆老街兩條天橋的,估佢應該係飛站,不過旺角可以同 9 號叫兩飛。

話時話,之前巴士公司一直唔肯正經做三彩生意,今年突然間多左兩條全日線(之前收到料只係得 9,估唔到會有 2X),
安達臣又咁鬼死進取,真係令人嘖嘖稱奇

原帖由 transbus 於 2015-1-28 19:39 發表
2x唔預樂華,
唔通益潮聯秀旺小巴?
留位服務得早更...
定係預留13D改經樂華提速加價?

有28入碼頭同213x,
13x重要性更弱,
似乎會符合某關注組劇本,
拉長維持現有班次水平?

但係樂華、三彩同牛頭角只能三揀二,況且 2X 去程其實根本停唔到旺角(最多係協和小學行過去)。

我估九巴想條線非繁都有客,所以經埋牛頭角,但係 30 分一班又會有咩人專登等?

不過如果有 213D 同 9 的話,13D 再改經樂華都無意思,秀明道用唔著四條旺角線。不如早死早著,拎去換線,
或者至低限度縮落翠屏兼全線拆樓。

28 不嬲都入碼頭,無增加對 13X 的影響,不如問下點解安達臣份建議會出左 13X 213X 兩條重疊線
但無解決過 13X 兜路,而且條 213X 仲要係 copy 早年九巴將尖的 idea 仲好…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-1-29 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-1-28 22:36 發表
9飛彩虹道,黃大仙可以坐3C/203E去亞皆老街/彌敦道,坐5去去尖沙咀,
除價格外,應該問題不大啦?

九巴轉乘補償通常只以較高價的單向收費訂價,當分段無到,
重組一次食一次水,幾和味~ ...

其實彩虹道單向出去仲有條 95,分段收費好似比 9 仲要平一毫子

不過係唔知會唔會影響到 95 的重組空間就真,但係睇返其他區 RDP,自己區的事自己解決,
我就諗唔到點解要因為九龍巿區內陸流水而拖住 95 唔重組得,除非九巴長遠真係諗住用 95 做流水,不過條線本身都係蝕…

fb.com/scientisthk2usa/
Gary_B 發表於 2015-1-29 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2015-1-28 19:22 發表
281M 非繁載客率 10% , 會唔會低得過份呢 , 分分鐘 82K 都仲好過佢喎 ...

如果佢齋數獅隧段真係有可能

唔怪得281M仲有咁多大車做掛牌啦
dennis28a 發表於 2015-1-29 01:53 | 顯示全部樓層

突然發現,其實 28B 繁忙時間可以做到 63%。
唔知之前話條線無人搭既人去左邊度?
惡意回復是不道德的行為。