hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實係咪真係有人搭?
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實係咪真係有人搭?

樓主| PKD32 發表於 2015-1-31 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-1-30 22:28 發表
又咁講
唔好因為見到係民建聯出建議就插左先

的確條線係就係兜左D
但的確以上路段除左荃灣市中心外冇一有E線服務
當然你可以話搭程駁腳咪得
咁如果係既好多直車既服務都唔駛提供啦

論客量我唔覺得輸新建議果幾條A ...
民建聯出建議,唔係一定要插,不過呢條走線有D奇怪。葵芳人搭E線反正都陪兜,E32A同E32B梅花間竹開,不如梨木樹、象石開一條E32B(E32A就係E32),葵芳用36M走線,石圍角之後去北橋長安之後行原線,E32A就全日青衣兜圈。麗城同深井就用A31B,荃灣用234B走線
kps19862008 發表於 2015-1-31 18:04 | 顯示全部樓層
總好過梨木樹兩個弱智既公民袋議員,竟然建議係經城隧既沙田機場線度拉條經落來LMS,睇下人地區嘈唔嘈!
transbus 發表於 2015-1-31 18:53 | 顯示全部樓層
係咪見234c有深井人唔介意坐上山先出公路,
就以為荃葵山上可以有人唔介意坐入深井先上公路?
阿媽係女人, 女人唔一定係阿媽喎!
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Neutroginger 發表於 2015-2-1 03:21 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

上次禾輋個議員夠叫E41 兜埋源禾路
咁不如叫埋43X, 73X, 278X 行埋入去啦...
咁可以cut 48X D 車喎
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-1 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 PKD32 於 2015-1-31 16:36 發表
民建聯出建議,唔係一定要插,不過呢條走線有D奇怪。葵芳人搭E線反正都陪兜,E32A同E32B梅花間竹開,不如梨木樹、象石開一條E32B(E32A就係E32),葵芳用36M走線,石圍角之後去北橋長安之後行原線,E32A就全日青衣兜圈。麗城同深井就用 ...
走線本身係奇
但並非完全唔可行
返正成個走線都可以串起全部冇車出機場既地方
論齊心來講可以大機會D真係成功

拉E32處理其實本身就比較正路既
甚至可以一條線可以象石梨木樹落南橋出發上機場
一條可以北葵涌落大窩口
不過老實講長勝有冇心搞係一個問題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2015-2-1 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-2-1 12:44 發表
走線本身係奇
但並非完全唔可行
返正成個走線都可以串起全部冇車出機場既地方
論齊心來講可以大機會D真係成功

拉E32處理其實本身就比較正路既
甚至可以一條線可以象石梨木樹落南橋出發上機場
一條可以北葵涌落大窩 ...

而家 E32 客量都唔算少,尤其繁時,
仲搞 E32 ?

我覺得開新線貫通哂冇機場線 o既區都仲可以考慮下,
起荃灣開:經石圍角、象山、梨木樹、東北葵、青山公路、八號幹線去大嶼山,
咁我都覺得個定線比較合乎巴士公司取態。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
martin2000 發表於 2015-2-1 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 1-2-2015 03:21 發表
上次禾輋個議員夠叫E41 兜埋源禾路
咁不如叫埋43X, 73X, 278X 行埋入去啦...
咁可以cut 48X D 車喎

又咁講, E41兜源禾路都算順路既, 同E42兜青衣西路都差唔多
況且E41最初既定線就係要經沙田, 當中包括源禾路, 只係拆E42嗰陣無照顧到源禾路
但而家個問題係E41本身大埔都唔夠載, 就算經源禾路都好難上客, 只會嘥時間兜路
如果龍運加兩架車落E41, 再將E41/E42對調機場總站, 加密後經源禾路都未嘗不可
不過更大問題係龍運既quota都唔多夠用, 又點加到車落E41
強國人 發表於 2015-2-2 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-1-31 12:26 發表

[唔知頭唔知路]
爭取人地區條線入去好似難D, 不如自己諗一條新線...... 而荃灣東北經深井機場路程太長, 只對深井有利,
其實可唔可以試下將R8延長, 途經深井.青龍頭至屯門公路轉車站, 惠及一帶居民, 可以在青嶼收費 ...

都可以,屯門線同R8 BBI,R8上車轉E字機場線亦都可以有1蚊優惠。不過問題在於要加巴士。現時R8非繁忙時間用2架車,甘樣拉長法起碼要加3部車
chungbus 發表於 2015-2-2 14:28 | 顯示全部樓層
係mtr開一條經深井去機場既,之後e32經石圍角就掂曬
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-2 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-2-1 15:55 發表

而家 E32 客量都唔算少,尤其繁時,
仲搞 E32 ?

我覺得開新線貫通哂冇機場線 o既區都仲可以考慮下,
起荃灣開:經石圍角、象山、梨木樹、東北葵、青山公路、八號幹線去大嶼山,
咁我都覺得個定線比較合乎巴士公司取態。 ...
咁只係睇下長勝會想base on E32加車分拆提出服務
定係真係開條新線串起冇機場線既地方

若果石圍角上東北葵再落昂船洲既同人地建議梨木樹經深井又唔係差得幾遠...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過