hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度沙田區路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016 年度沙田區路線發展計劃

peterkl 發表於 2015-1-30 09:19 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2015-1-29 23:25 發表

$10.2 同 $29.2,比你係九巴會簡邊樣?
但889入馬場方向只有一班開1115...馬場返馬更既同事都追唔到會遲到
88x最起碼都一個鐘有2班車...出返觀塘既就話有4-5部車,大多數人一係度去馬場上火車,一係就行12分鐘出火炭等巴士或上火車

以前都仲可以係馬場橋底call van出返去,但都收12定14蚊$10.2係有得打既

889收$29.2(過狗屎橋前)
馬場紅Van收$20 (過狗屎橋前,只往觀塘地鐵站)
火車收 $16.5/$18.7(需過橋)
Call 上水Van收$14 (會所橋底)
88x收$10.2 (過狗屎橋後)
火車收$9.9/$10.6(過狗屎橋後)

不過我聽講馬場既服務係要額外收附加費的,始終部車要stay左係馬場最少一個鐘,果個鐘都搵唔到錢,無人上就白蝕...

eric278 發表於 2015-1-30 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL417 於 2015-1-29 23:25 發表

還有,889還要做返油塘及碧雲道的馬場客,
88X目前做不到的。
還看香港公交
eric278 發表於 2015-1-30 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 路人qwe 於 2015-1-30 09:00 發表
有沙田某區議員要求798經源禾路

就算無區議員要求,遲些大埔公路與沙田鄉事會路的交界的改善工程開展後,
大埔公路南行入沙田鄉事會路的支路交界,車輛屆時只能左或右轉沙田鄉事會路,
不可以再直駛落沙田市中心巴士總站的支路。
若果798仍然要經沙田市中心,就一定要改經源禾路、沙田鄉事會路才能左轉落沙田市中心巴士總站的支路。

工程官網:http://www.cedd.gov.hk/tc/projects/major/nt/nte7861th.html
相關工程文件:http://www.districtcouncils.gov. ... ttc_2014_013_tc.pdf (P.7)

還看香港公交
eric278 發表於 2015-1-30 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 284 於 2015-1-29 22:51 發表
86K特班無論走線同收費都完全唔同正線,應該獨立編號,如:286K。

沙田東九全日線根本過剩,88X就算拉入火炭都唔會多客,反而有機會令班次不穩。

反而用86P較好
上一代的86P已於去年12月取消,重用應該沒有問題
還看香港公交
ccchhhuuunnn 發表於 2015-1-30 10:16 | 顯示全部樓層

訓左三十幾年無睇, 請問88K取代了888沒有??

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ky927 + 1 靚抽

查看全部評分

peterkl 發表於 2015-1-30 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-1-30 10:16 發表

訓左三十幾年無睇, 請問88K取代了888沒有??

搽返D保濕膏先,乾到爆左拆了

我唔敢肯定係唔係88K取代888,但起碼而家888只有單向出返沙田站,入馬場係無888既..

但當然,馬場車都有佢存在價值既

889我只坐過一次,因為太趕時間又懶得行狗屎橋,但以成本效益來講,紅Van比佢快同平,89轉88K就係慢少少,但勝在7蚊左右入到去

MZ3101 發表於 2015-1-30 11:33 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-1-30 04:01 發表

更可況,89 轉 80M/81K 既需求唔細,平均每班 89 有 5 個 BBI 客需要轉入火炭,
我唔介意唔好用 88X,但火炭有需要一條兩味東九龍線/大隧九巴線。
真正多餘既係 798 用山尾街做總站,其實佢地最需要既係大圍。

唔知你有冇見過 798 下繁喺山尾街可以上至少 30 人?
有一輪喺火炭返學 , 日日五點半去到等車返將軍澳 , 條坑唔夠位 , 啲人係排到出馬路 ......

dennis28a 發表於 2015-1-31 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2015-1-30 11:33 發表

唔知你有冇見過 798 下繁喺山尾街可以上至少 30 人?
有一輪喺火炭返學 , 日日五點半去到等車返將軍澳 , 條坑唔夠位 , 啲人係排到出馬路 ......

咁又點?拆多線兩繁火炭專線比你好嗎?
非繁 798 火炭客量係麻麻,依點係不爭既事實。

只不過我認同放火炭山尾街係就腳,但以 798 服務範圍未係最理想。

惡意回復是不道德的行為。
Ravenclaw 發表於 2015-1-31 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 superlo 於 2015-1-29 23:01 發表

你覺得延長左之後客量唔好,可以縮返短咩?
你有冇真係搭過88X先?點解沙中有客俾$10.2搭88X返藍田,而唔返$6.8搭89出觀塘轉車?就係因為快同準時!
如果以宜家火炭站返沙田站建議路線塞車同塞燈嘅情況,就好似14X係觀塘返油塘D ...

今次老九唔錯得晒...

88X個定線好明顯系for藍田居民、東九龍工作人士、沙田區居民而設的...

所以拉去火炭的,多數只系for藍田居民,不過有幾多藍田居民系火炭返工就難講d...

如果真系要做觀塘、九龍灣居民,系需要將89延長去火炭,但當然唔會這樣做啦...
dennis28a 發表於 2015-1-31 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 superlo 於 2015-1-30 06:16 發表

我從來冇否定過火炭去東九龍嘅需求,但攞88X係咪適合呢?

依點我認同,但可以拎邊條又唔洗加車?連 83X 都做唔到依點。

原帖由 superlo 於 2015-1-30 06:16 發表
正常應該透過沙田區重組解決火炭,藍田同油塘呢個大老山隧道盲點,點知用左88X呢條世紀怪物+掠水收費嚟做藍田沙田特快,為左做特快慳車又可以食觀塘道流水客,先用呢條上下午不同路線走法,宜家客源唔多但穩定!

觀塘道流水客純粹係物盡其用,反正 83X/88X 又改唔成。

但88X就算入到火炭,但可以新增幾多客源先?火炭返工客去唔到九龍灣同觀塘?用$10.2去到大老山隧道又要轉車,咁我點解唔搭81K+89先,最少平咁多($7.1)兼唔慢!

依點兩睇,我真係唔敢講,家陣 88X 下繁轉觀塘巴士,由沙田站開車計,
最快只需 20 分鐘就到創記之城,假設全程多 5 至 10 分鐘,都係 30 分鐘內搞好,仲要係前定點後密車。

反而 81K 轉 89?未計等車,你無 45 分鐘都唔好考慮。

至於88X碌車,講真我覺得開得唔快,但唔係碌車,因為係平田有定時點,一條公路線又點碌車碌慢到10-15分鐘呢?

非繁正常班次:
36-38 分到創紀之城,04-08 分到沙田站

準備收車班次:
03-05/33-35 分到創紀之城,20-25/50-55 分到沙田站

單係平田去沙田都碌左成 10 分鐘,咁問,如果去平田碌 5 分鐘都唔過份姐?
我每次上親部 88X,唔係九龍灣全程行慢線,就係觀塘道有橋唔上,更離譜日光日白慢車上大隧(但收車就快到我驚碌落橋)。

至於沙田站嘅問題,其實沙田站+沙中仲有86S同N170個位未善用,宜家呢個站位我估計九巴用嚟搶客先咁樣擺位!

沙田站根本連泊車都唔夠位,86S 條坑只係一日幾班,叫做有位,但唔理想。
而沙田市中心仲塞多條總站線?係都留番比真正有需要既線好過。

88X準時兼快先可以有宜家客源,要增加客源應該向廣田邨+油塘諗!如果搬去左火炭後由沙中返藍田唔知等五分鐘定半個鐘,你還會搭88X嗎?如果要$10.2,我第一時間轉港鐵。如果要$7.8,我先會諗下等唔等好!

咁你要先證明,88X 搬去火炭會大脫班先。

最後,我認同 88X 長遠做淨藍田/油塘線,反而火沙觀特快要拆出黎,但前提係,89X 真係拆得成再講。
惡意回復是不道德的行為。