hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度沙田區路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016 年度沙田區路線發展計劃

ChungLam 發表於 2015-2-1 17:25 | 顯示全部樓層

88X 同 14X 一樣,睇住佢愈來愈多客,如果班次密 D,應該客量更好
kmb71k 發表於 2015-2-1 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ChungLam 於 2015-2-1 17:25 發表
88X 同 14X 一樣,睇住佢愈來愈多客,如果班次密 D,應該客量更好

而家九巴擺明想拉88X入火炭從而提升客量, 咁到時先至可能有機會加班
以上回應,是否可行?是否合適?
siusiupeople 發表於 2015-2-1 18:03 | 顯示全部樓層
Anpretext 發表於 2015-2-1 18:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-2-1 16:26 發表

心甘情願......唔願就唔上車啦。

唔好諗到咁複雜,講到你係個個客心里條蟲咁啦。你可以唔讚成88x拉上火炭,但唔好將你主觀情感去代表宜家88x班客。唔該。
再者,你睇下61R都依然有人坐,就可想以知俾$9/10去觀塘唔係天價, ...

61R都頹頹地嫁喇...
不過佢贏在定點班次囉, 同88X係沙田準時開一樣

如果佢係火炭開既話, 第一城應該無乜人會搭
ky927 發表於 2015-2-1 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2015-2-1 18:50 發表

61R都頹頹地嫁喇...
不過佢贏在定點班次囉, 同88X係沙田準時開一樣

如果佢係火炭開既話, 第一城應該無乜人會搭

係頹,只係想帶出$9-10出觀塘唔係想像咁貴,只要夠快,都有人會肯俾。

夜晚係九龍灣上車,有88x都會上,因為尾站就直上大老山真係好快,同埋宜家八仔補差價轉乘真係抵搭左。
brianso198 發表於 2015-2-1 19:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ChungLam 於 2015-2-1 17:25 發表

14X非繁時仍然都係差... (就算早繁20分一班時段客量都只係合格水平,反而215P真係頂哂閘)
但88X客量起碼叫做見得下人...
neosan 發表於 2015-2-1 19:28 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-2-1 19:20 發表

14X非繁時仍然都係差... (就算早繁20分一班時段客量都只係合格水平,反而215P真係頂哂閘)
但88X客量起碼叫做見得下人...

係佐敦上14既, 好可能有一半都係土瓜灣落晒...係咪真係咁多客要轉搭14X,, 我覺得唔多
superlo 發表於 2015-2-1 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2015-2-1 19:28 發表

係佐敦上14既, 好可能有一半都係土瓜灣落晒...係咪真係咁多客要轉搭14X,, 我覺得唔多

顯然有點離題,但你知唔知14X改左去尖沙咀好耐喇?14佐敦有幾多人上已經同14X冇關!
宜家14同14X已經分左工佐敦同尖沙咀,除非由油塘去佐敦先會搭14X,否則佐敦返油塘一般揀返14,冇理由係尖沙咀兜圈!

另回正文,開始有板友同意我講88X搬去火炭好無謂!現在不求88X加班,只求延長服務去夜晚11點半,來回全程上觀塘繞道同加經油塘便足夠!
dennis28a 發表於 2015-2-2 03:12 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-2-1 15:48 發表
其實,而家咁多版友出黎指出88X唔係其他巴迷諗得咁少客,藉此黎反駁當日反對開呢條垃圾線既人,根本就唔明白點解當日咁多人出黎炮轟呢條88X。
我想講既係,就算而家88X多客到爆,都同當時我插88X係無關係的。
因為,而家佢有客,唔等於個個客都係心甘情願的。

一、比798更加貴,呢個而家係好離譜;
二、班次半粒鐘一班,仲要做循環,其實要預時間搭車,真係唔可以稱得上係容易;
三、更加嚴重既,係定線問題。條線想貪心做哂兩批客,但咁搞一來車費太貴、班次太疏,唔容易吸到觀塘 <-> 沙田市中心特快客;二來單單做藍田山,而忽略油塘、廣田,令到呢條線既客量真係唔算係標青。只可以講—唔係拍烏蠅囉 ~

2. 88X 預時間搭車一點都唔難,平田開 00/30,我次次係觀塘都預到時間上 88X,
只係永遠部 88X 出現前,總會有班 89X 清晒客。

3. 88X 車費費唔開落觀塘事,反而早繁去觀塘仲貴左。
不過我認同要做油塘/廣田客,而放棄觀塘,但做埋依批客都唔會令 88X 由 30 分變成 15 分。

坦白講,九巴發現左一個好有趣問題,
如果 Cut 左成條 80X 同縮 89X 做火炭、沙田、觀塘特快,
只要證明條線同港鐵一樣時間(甚至快過),其實有客搭,
因為好多人好討厭小巴轉 89 轉沙田區內線,而班人一早搭鐵,
但 89 直接拉去火炭會太耐同燒錢,依舊餅做唔成,
只怪係當日 89X 縮線無更好方案。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2015-2-2 03:27 | 顯示全部樓層

原帖由 superlo 於 2015-2-1 20:31 發表

另回正文,開始有板友同意我講88X搬去火炭好無謂!現在不求88X加班,只求延長服務去夜晚11點半,來回全程上觀塘繞道同加經油塘便足夠!

據了解,當日九巴來回唔行觀繞,
係計過藍田/廣田/油塘唔夠客做上沙田,而且兩部車唔夠做。

而天真九巴以為 83X 同 89X 重組得成,83X 唔夠做觀沙特快,想拉 88X 落水。
的確九巴係無遠見,但問題唔怪得九巴,當初根本唔應該咁急開 88X。

更大問題係,做起左觀沙特快,又唔可以拎走,
但無資源候火炭,而 89 火炭轉 81K 數據不停流失比港鐵(因為 89 係龍翔道塞車),
再唔搞就會無左成個火炭市場。
惡意回復是不道德的行為。