hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度沙田區路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016 年度沙田區路線發展計劃

nick0102 發表於 2015-2-2 16:01 | 顯示全部樓層

14同14X嘅客量係無關連架禾。。。
zheng_nian_1993 發表於 2015-2-2 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-2-2 03:27 發表

據了解,當日九巴來回唔行觀繞,
係計過藍田/廣田/油塘唔夠客做上沙田,而且兩部車唔夠做。

而天真九巴以為 83X 同 89X 重組得成,83X 唔夠做觀沙特快,想拉 88X 落水。
的確九巴係無遠見,但問題唔怪得九巴,當初根本唔應該咁 ...

如果計埋藍田山同油塘都唔夠客的話
上觀繞前順路入埋麗港城點都夠客雙向飛觀繞啦掛......
將88X入麗港城捆綁埋取消621下繁回程服務,一箭雙雕
我覺得哩個做法點都應該多客過宜家兩邊半桶水...
講2部車唔夠做,就宜家哩個走線都唔夠做要3部車啦...
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-2 16:36 | 顯示全部樓層

回復 80# 的帖子

我諗客量唔夠未必係主因
老實講83X都肯同你全日既其實老九個要求可以好低
反而更重要既反正條線既客源都幾單向
單邊睇時間落觀塘兜下客仲著數

除非老九有心拆觀塘沙田特快
如果唔係88X有排都應該唔會飛觀繞
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ccchhhuuunnn 發表於 2015-2-2 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-2-2 16:36 發表
我諗客量唔夠未必係主因
老實講83X都肯同你全日既其實老九個要求可以好低
反而更重要既反正條線既客源都幾單向
單邊睇時間落觀塘兜下客仲著數

除非老九有心拆觀塘沙田特快
如果唔係88X有排都應該唔會飛觀繞 ...

當日83X修訂為直接全日應該跌好多眼鏡
反而如果佢用88X模式落觀塘/藍田兼上埋水泉澳先全日的話,
望落去合理好多
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-2 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-2-2 16:41 發表

當日83X修訂為直接全日應該跌好多眼鏡
反而如果佢用88X模式落觀塘/藍田兼上埋水泉澳先全日的話,
望落去合理好多
You mean 當時83X拉去沙田全日?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
14chauc2 發表於 2015-2-2 17:09 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

299x 到帝琴灣都仲有位,大概有40-55%位剩下。反而99超多人到滿座,要九巴加個7:40 班次,從沙角尾開。 299x經迎海會比西貢同沙田 ban。 807 100%滿座,上到車,算你好彩。

反而,十四鄕最多人等99的地方,是西澳。大概有15-20的人在等車。

87E 價錢 ok(有 D 人因為上不到小巴/99  而要 299X 轉 87D,因此泥涌12.7是一個OK價,反而在迎海加$9 分段。)這個計劃可以分流一些十四鄕出尖沙咀的乘客,而不用逼87D,99 和 807.

反而 86K 特別班不行,迎海開始會合理一點。
AVW28 發表於 2015-2-3 07:42 | 顯示全部樓層

原帖由 14chauc2 於 2015-2-2 17:09 發表
299x 到帝琴灣都仲有位,大概有40-55%位剩下。反而99超多人到滿座,要九巴加個7:40 班次,從沙角尾開。 299x經迎海會比西貢同沙田 ban。 807 100%滿座,上到車,算你好彩。

反而,十四鄕最多人等99的地方,是西澳。大概有15-20的人在等車。

87E 價錢 ok(有 D 人因為上不到小巴/99  而要 299X 轉 87D,因此泥涌12.7是一個OK價,反而在迎海加$9 分段。)這個計劃可以分流一些十四鄕出尖沙咀的乘客,而不用逼87D,99 和 807.

反而 86K 特別班不行,迎海開始會合理一點。

終於有個比較熟悉平日十四鄉沿線的版友講述交通情況。
不過你建議的87E分段價又太低,不如跟延長後的286C收($10.5)。

而針對299X的客量,又能否用雙向分段收費解決?
LL3850
leolaw 發表於 2015-2-5 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-1-31 16:48 發表
禾香街係多倉庫, 好多貨車上落貨, 跟以前82K行禾寮坑路出坳背灣街返總站會順一點吧!

個人認為行桂地街純粹係想做晒成個火炭工業區, 去程停山尾街.火炭路再返火炭站, 回程都一樣,
只係因為道路限制, 一出來就要行火 ...

九汽似乎仲未汲取到教訓.

上次計劃兩架車搞掂88x, 結果要派3架車.
依家繞經晒成個火炭咁濟 (差在未上山)
日間佢咁行法...隨時要出4架車行.

如果只去山尾街, 都仲有機會早上同夜晚時段3架車跑完.

我知山尾街擠迫, 但如果執一執85個時間表, 全部泊九龍城碼頭食飯...

甚至將73A彩園方向&81K 放在同一車坑/同一個上蓋,就可以騰出一條車坑俾88x, 唔駛搞到行車時間咁 "抆" 水.

當然, 如果佢已經預左派4架車咁大方, 咁我冇話可說.

最後, 唔知地區人士會唔會爭取88X拉上穗禾山??

另外如果泊左響火炭火車站, 遲D假如想同80M/81K等再有重組動作,
唔知會否綁著了自己/斷了後路...?

kmb71k 發表於 2015-2-5 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2015-2-5 21:21 發表
我知山尾街擠迫, 但如果執一執85個時間表, 全部泊九龍城碼頭食飯....

九碼咪仲迫...

原帖由 leolaw 於 2015-2-5 21:21 發表
最後, 唔知地區人士會唔會爭取88X拉上穗禾山??

九巴話 : 你肯俾我取消80M咪得囉
以上回應,是否可行?是否合適?
hk20020062 發表於 2015-2-17 13:21 | 顯示全部樓層

88X 當日個概念就係為抄 798 而抄 798
觀塘道兩個走線、藍田山就服務範圍太細、半個鐘一班
對比港鐵、89 系,88X 永遠都只會係做執雞

再加上大埔公路朝朝塞到喊,連 798 最唔掂一點都抄足埋
朝早東九去火炭最得益就係藍田,唔通你叫九灣、牛角坐回頭車,又要賭架車幾時到,又兜藍田山,直接坐鐵都返到公司了
喺老隧搞轉乘 88X 去火炭,問題係有邊個會同你賭幾時有車,有客都迫埋上 798 / 去沙火轉

88X 一日兩款走線,一日都做唔大
狠心啲沙田就穗禾、東九就藍田山落油塘,全日行觀繞,直接開另一批客
不過九巴咁保守,都係諗下好了

得罪講句,剩係識得抄 798 咁不如搵部影印機做重組啦
衰啲再講句,當日諗 88X  條友都唔知係咪為咗擦鞋