hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015 - 2016 年度黃大仙區巴士路線計劃
開啟左側

[問題] 2015 - 2016 年度黃大仙區巴士路線計劃

da54 發表於 2015-1-29 16:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.districtcouncils.gov. ... _doc/TTC_SM_007.pdf

所有路線計劃都已經係其他區出現過。完。
至於你們信不信?反正我信了
EX-TL 發表於 2015-1-29 22:54 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

只得3S 7M 211完全服務於黃大仙區, 加上呢篇係十八區最後貼出, 當然出現過晒!

全港十八區RDP可以響一月內出晒, 唔知有冇試過?
ctb234 發表於 2015-1-29 22:55 | 顯示全部樓層
5C幾時改左係彩雲開?
同埋繁忙時間得70%我真係唔多信.
toyl 發表於 2015-1-29 23:11 | 顯示全部樓層

3M能夠在觀塘區先出現純粹因為彩虹鐵路站個站係響觀塘區邊界
所以3M有關我都係響呢邊回好似好D...
先引返觀塘果邊篇文

原帖由 JX9097 於 2015-1-29 12:24 發表
3M上午最繁忙竟然只係72%(往慈雲山)?
朝朝最繁忙時段彩雲總站都食唔哂批客
都未計坪石/彩虹邨沿線上唔到車嘅學生
(彩虹邨都仲叫做可以坐3D;坪石一係焗等,一係行去彩虹再畀多d坐3D)

不過非繁盤數應該真係幾差
但又睇唔明點解只係減到20分鐘,而唔係30分鐘?
(九巴今次又冇咁縮骨?)

同埋運吉係咪唔計攝車班次?
因為3M全日20分鐘的話
相信星期一就已經搞到幾百學生一齊遲到

我反而覺得假日20分鐘在日間係好客過平日無法睇到時間咁等車。
唔明點解係20分鐘唔係30分鐘?其實20分鐘一班係2架車已經行得掂,
平日3架正字軌都已經有一架大約夜晚8點前就由慈北私返廠。
兩繁就因為清水灣道/龍翔道車多擠塞要開多一架車,咁樣3架車囉……

至於平日,我諗佢同3P一樣寫就寫2架車的15分鐘一班,實際上有學生返學就攝車搭夠,學校假期就繼續最少車行甚至3P停開就算。

以而家情況如果假日呢,開長單層一定有一定乘客要企,最少客的晚上反而無利用28B收工車交換行走,的確有少少浪費。

h2o 發表於 2015-1-30 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-1-29 22:54 發表
只得3S 7M 211完全服務於黃大仙區, 加上呢篇係十八區最後貼出, 當然出現過晒!

全港十八區RDP可以響一月內出晒, 唔知有冇試過?

灣仔仲未出
HT408 發表於 2015-1-30 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2015-1-30 10:02 發表

灣仔仲未出

喺東區個post #6
JX9097 發表於 2015-1-30 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2015-1-29 23:11 發表
3M能夠在觀塘區先出現純粹因為彩虹鐵路站個站係響觀塘區邊界
所以3M有關我都係響呢邊回好似好D...
先引返觀塘果邊篇文

我反而覺得假日20分鐘在日間係好客過平日無法睇到時間咁等車。
唔明點解係20分鐘唔係30分 ...

因為小弟諗住30分鐘一班的話
咁就名正言順cut到一車走天涯
反正九巴對短途線都擺明車馬唔想做
同時慈雲山落彩虹都有3D(仲收貴d tim)
GK8522 發表於 2015-1-30 14:15 | 顯示全部樓層
樓上D人係咪腦有問題?20MIN一單3M已經好忟水,仲要講到30MIN一班一車走天涯15MIN一單冇病下話

8點幾慈北私(番廠)嗰架幾時係3M正字軌黎,唔識就咪扮識

3M/P而家建議個方向都大致可以,不過呢D咁既班次又搏BAN?朝早計正時間3M/P同時彩雲開玩呀?頭班開0700亦太早,下繁(至少番學日)CUT哂成條3P之餘仲要連正線都減到20MIN一班冇病下話,2條蛇起碼都要減剩一條朝早做3P下段做原線做番15MIN一班
FBI2 發表於 2015-1-30 16:10 | 顯示全部樓層
我都覺得就算3P取消下繁,都應該俾番3M用.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FT7052 發表於 2015-1-30 17:12 | 顯示全部樓層

3M/P 下段又係衰既.... 唔係成日做到聯合班次
有時每隔20分鐘就一架3M一架3P一齊到站, 變左一架滿座一架吉車