hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 74D有無機會加班?
開啟左側

[問題] 74D有無機會加班?

271_N271 發表於 2015-2-5 22:42 | 顯示全部樓層

對於上年第一個版本既RDP提出74C全日方案,我的確係好不滿
因為我自己就係住富亨邨,以我既經驗,
我由屋企行出大埔中心搭74X,全程需時都少過等一班74C既時間

但係見到而家呢班咁既74D,我就寧願佢開74C
74D既獨市位只有太和比較高人流,但係班次徹底輸俾MTR
非獨市位就更加唔會有人專登等你,下下靠74X上唔到先有雞執

74C雖然建議既班次都係世界級,
不過冇一個站同74X重疊呢
而且係富亨同富善既獨市路線,
即使我覺得唔值得等,相信又會有班客肯預時間搭
kuro 發表於 2015-2-5 23:39 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2015-2-5 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-2-5 23:39 發表
如果增設全日非繁來回雙向太和特車,類似269c天恩特。
姐係非繁2班太和+1班九龍坑。
Example:09:00(九龍坑開),09:20(太和開),09:40(太和開),10:00(九龍坑開)
就咁全日應該大家都接受。可以加快回車,再儲批一批大埔北原74X客。
名義上係所有班次由太和開,實際由每一個鍾兜大窩西。
74C來回兜埋富善巴總。

姐係咁,做人唔好過份FF
而家 74D 係 74X 抽三架車已經不得了
仲要抽車出去?你想 74X 等幾多班車先上到?
我建議你最好做下實地考察,睇清楚而家 74X 所遇到既問題,先再黎發表偉論

271_N271 發表於 2015-2-6 00:11 | 顯示全部樓層

我又覺得佢今次FF得幾有道理喎
若然九巴肯放車既話,而家開始做大74C都差唔多

而家74X問題係唔夠車,但係你將所有車灌晒落主線都唔係辦法
74B同74C遲早都要發大黎做
你而家唔做,到時大埔越黎越多人果陣就更難攪

[quote]原帖由 S3BL417 於 2015-2-5 23:47 發表

姐係咁,做人唔好過份FF
而家 74D 係 74X 抽三架車已經不得了
仲要抽車出去?你想 74X 等幾多班車先上到?
我建議你最好做下實地考察,睇清楚而家 74X 近遇到既問題,先再黎發表偉論 ... [/quote]竹戈竹戈
reason 發表於 2015-2-6 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-2-5 23:39 發表
如果增設全日非繁來回雙向太和特車,類似269c天恩特。
姐係非繁2班太和+1班九龍坑。
Example:09:00(九龍坑開),09:20(太和開),09:40(太和開),10:00(九龍坑開)
就咁全日應該大家都接受。可以加快回車,再儲批一批大埔北 ...

運輸署署長,請問太和打後全日無定向 10-30 分鐘班次點樣儲到客?
 樓主| DC3938 發表於 2015-2-6 10:20 | 顯示全部樓層
原帖由 reason 於 2015-2-6 01:07 發表

運輸署署長,請問太和打後全日無定向 10-30 分鐘班次點樣儲到客?

其實開這條post我想講下繁有班人係創紀之城等車去太和要等74D有甚麼感受呢?
S3BL417 發表於 2015-2-6 10:42 | 顯示全部樓層

原帖由 271_N271 於 2015-2-6 00:11 發表
我又覺得佢今次FF得幾有道理喎
若然九巴肯放車既話,而家開始做大74C都差唔多

而家74X問題係唔夠車,但係你將所有車灌晒落主線都唔係辦法
74B同74C遲早都要發大黎做
你而家唔做,到時大埔越黎越多人果陣就更難攪

九巴肯加車既話,拆線我都贊成添 ...  
ckw7a5 發表於 2015-2-6 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-2-4 00:53 發表
佢連74D既汁74X雞作用都未知。

明知幾分鐘後有架平2/3的車來
我就唔去雞汁了, 你估99r同99/299, 下下要等20分鐘先有下架車來咩?

至於出九龍, 我提出的太和開都係晒大埔區內74x的

--------------------分隔線-----------------------------
回正文:
74d 的問題係搶走正線的車, 引致本來已經不穩定的74x更加唔穩定
爭取返74x有返正常車量唔係好過份的事

甚至74c 全日20一班都可以, 只要佢係幫助到74x(現在有不少人係71b/71k/行路 由富善富亨去大中坐74x的)
至於74d 係大埔市中心的乘客立場, 佢只係搶走74x資源的一架廢線, 當然佢加
雙向分段的話就由佢開吧, , 只要返大埔收費正常, 九巴鐘意車空氣去九龍坑其他人乜事?

kuro 發表於 2015-2-6 13:49 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2015-2-7 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 reason 於 2015-2-4 00:49 發表

咁你又知唔知點解 74D 下下都要靠太和打後先唔洗運櫈呀
知道嘅話就唔會講咩做大佢
太和-->大中-->富亨-->富善-->東九
一定有得做