hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴就公共交通策略研究發表的意見書 ...
開啟左側

[服務調整] 新巴城巴就公共交通策略研究發表的意見書

LN9267 發表於 2015-2-5 15:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.legco.gov.hk/yr14-15/ ... 0209cb4-444-6-c.pdf

新巴城巴在意見書内,反映小巴與巴士角色定位的問題。

我也同意這個看法,例如港島區69小巴、新界44/44a,在繁忙時間很難疏導乘客,這些路線應該由巴士提供服務。

歡迎討論。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-5 16:09 | 顯示全部樓層
Del

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ccchhhuuunnn 發表於 2015-2-5 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2015-2-5 15:56 發表
我也同意這個看法,例如港島區69小巴、新界44/44a,在繁忙時間很難疏導乘客,這些路線應該由巴士提供服務。

RDP其實應該加埋小巴...
da54 發表於 2015-2-5 16:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-2-5 16:09 發表
可唔可以專業小小
巴士燃油附加費都可以打做的士燃油附加費...

佢唔係打錯....
呢個《公共交通策略研究》有八個專題研究課題,其中一個係「的士燃油附加費」,
我諗新城的意思係如果的士可以收燃油附加費,巴士都應該可以收。

回樓主:小巴大線轉巴士線可以考慮,但同時係咪應該考慮埋無乜客的巴士線可以轉俾小巴公司呢?
如果唔得,算唔算輸打贏要?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 1 謝指正

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
ccchhhuuunnn 發表於 2015-2-5 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2015-2-5 16:34 發表

佢唔係打錯....
呢個《公共交通策略研究》有八個專題研究課題,其中一個係「的士燃油附加費」,
我諗新城的意思係如果的士可以收燃油附加費,巴士都應該可以收。

回樓主:小巴大線轉巴士線可以考慮,但同時係咪應該考慮埋無 ...

一句行政指令就得
不過小巴無論綠定紅都一向惡過巴士
小巴寧願食唔曬/食滯, 站頭打蛇餅/中途站無了期食塵, 都唔想嘔港島69系、新界20系、44系呢啲肥豬肉出黎
一陣又話巴士公司以大欺小, 影響小巴司機生計云云
其實小巴公司無專營巴士咁出名, 但分分鐘賺得仲多, 掣肘比巴士公司少, 又唔多怕人投訴
巴士公司開少咗車好易比人發現, 小巴就有時真係投訴無門
Snoopy@FB8617 發表於 2015-2-5 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2015-2-5 16:34 發表

佢唔係打錯....

回樓主:小巴大線轉巴士線可以考慮,但同時係咪應該考慮埋無 ...
無咩客既巴士線巴士公司當然唔想要
但調返轉小巴公司都可能唔想要
當然我覺得其實若果可以巴士公司資助小巴公司做批蝕錢線既
就大家都有好處
不過仲有問題可能係輪椅客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leslie 發表於 2015-2-5 17:11 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-2-5 17:04 發表
就大家都有好處
不過仲有問題可能係輪椅客 ...

不放寬專線小巴尺寸及座位, 一日都用不了小巴代巴士...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
ccchhhuuunnn 發表於 2015-2-5 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-2-5 17:04 發表
就大家都有好處
不過仲有問題可能係輪椅客 ...

有大食大,有細食細
小巴嘅設計本身就係 for 無咩客嘅線
之不過就算超出原有設計, 小巴有得賺多啲梗係去賺, 理得你上唔上得曬人

輪椅客我諗除咗途經醫院, 其餘地方唔算太大問題
28A碼頭段都比22A小巴代咗
ccchhhuuunnn 發表於 2015-2-5 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2015-2-5 17:11 發表

不放寬專線小巴尺寸及座位, 一日都用不了小巴代巴士...

其實有20-24座SLF 中巴,可上輪椅
如果政府肯用, 都可以代替到
1320 發表於 2015-2-5 17:23 | 顯示全部樓層

如果小巴大線好似
港島區69小巴、新界44/44a
轉巴士做又會對小巴唔公平
班次亦會大大拉遠, 個GAP太大

香港係時候把部分小巴大線 UPGRADE 做中型巴士
一部10米單層已經可以有  32 座 + 1 輪椅位,
一部10.7米單層已經可以有  36 座 + 1 輪椅位,
反正巴士公司宜家都無心做中型客量既線

The Designer