hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 68E新增新巴士站
開啟左側

[服務調整] 68E新增新巴士站

rkkwan 發表於 2015-2-9 00:48 | 顯示全部樓層

鳳翔路冇站。
不過我只會坐到高埔返屋企。可能佢哋YOHO落晒囉!

總之依家佢就係有相當唔轉車嘅客。我最初都覺得有D出奇,但信不信由你。青機總站下繁開,每班車都幾十客,而就算有279X開先,佢哋都照排68E。

至於拖住上西路,279X開00、12、24、36、48。68E開00、30。拖住有乜出奇?六至七,唔拖先唔啱啦!

原帖由 HF3204@243M 於 9/2/2015 12:02 AM 發表
而家條 68E 青衣客又唔多個
又晒里數
盞老九自己蝕卓咋嘛

樓上話有青衣客唔喺欖隧落車
呢班客迫住鳳翔路落車行入去大馬路咋話 ...
HT408 發表於 2015-2-9 01:16 | 顯示全部樓層
開估
站名的確係 "譽88 "
英文叫 "RESIDENCE 88"

http://www.kmb.hk/chi/map.php?file=FU13-N-1000-0

lsc04d11 發表於 2015-2-9 06:00 | 顯示全部樓層
原帖由 HT408 於 9-2-2015 01:16 AM 發表
開估
站名的確係 "譽88 "
英文叫 "RESIDENCE 88"

http://www.kmb.hk/chi/map.php?file=FU13-N-1000-0

嘩……今次勁難得新站第一日唔洗去左非洲。

我唔明…其實九巴張通告中英文都分得好清楚寫左個站既中文名同英文名係咩啦……佢地唔係爭論緊新鴻基點樣「正名」呢個物業咩?
呢D搵人EMAIL新鴻基問下咪知囉……

我睇左個網頁logo,我就覺得中文都只係「譽88」,你地覺得要連埋residence o個個係logo設計問題吧?
正如「tmtplaza屯門市廣場」中文名係「屯門市廣場」,而「tmtplaza」係英文名,同時在logo出現不太奇吧?

「apm」就真係叫apm,不過佢既「附註」咪會係創紀之城五期(MegaBox同樣道理,係企業廣場幾期)
ccicoltd 發表於 2015-2-9 07:50 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

看看公契,一份全英文的文件當中出現了「譽」字,便知道不是純粹設計問題。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
HF3204@243M 發表於 2015-2-9 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 rkkwan 於 2015-2-9 00:48 發表
鳳翔路冇站。
不過我只會坐到高埔返屋企。可能佢哋YOHO落晒囉!

總之依家佢就係有相當唔轉車嘅客。我最初都覺得有D出奇,但信不信由你。青機總站下繁開,每班車都幾十客,而就算有279X開先,佢哋都照排68E。

至於拖住上西路,2 ...

咪就係講緊呢個問題囉
而家老九係迫人 YOHO TOWN 一帶落車轉輕鐵 / 行入去大馬路,根本不設實際

如果真係為咗車啲客上去大欖轉車,而 68E 喺青衣唯有呢個功能既時候
一齊上西路又有咩意義呢?
rkkwan 發表於 2015-2-9 09:02 | 顯示全部樓層
香港人面對現實啦!搭巴士要轉車係要啦!比較坐MTR嚮美孚、南昌、尖沙咀/尖東、中環/香港轉車,你咪去揀囉!

欖隧轉車落元朗,咁多車,有乜問題?出青衣以前識搭都係68M上欖隧轉啦!

話時話,我依家就係坐緊佢出青機。820班次,850有大約40人到欖隧,落28個。即係12人,或3成留喺車上。
再加多句,如果我要由青機去元朗,依家非繁一個鐘都7班車上欖隧,以前就一架睇緣份嘅264M,我知我點揀。

GU9338 發表於 2015-2-9 09:56 | 顯示全部樓層

68E 一條線做緊兩批客 , 呢樣野老九就最鐘意
無錯係放棄咗大馬路 <--> 青衣最大個群客 , 但諗深一層
西鐵收到 $17.6 , 倒落去西鐵既唔會多
68A 要用多半粒鐘 , 應該無咩人會同時間作對掛 ?

個個咪又係乖乖地上欖隧轉車
原帖由rkkwan 於 2015-2-9 09:02 發表

欖隧轉車落元朗,咁多車,有乜問題?出青衣以前識搭都係68M上欖隧轉啦!唔知係咪我唔好彩 ,
有次繁時係青衣搭上欖隧轉車 , 結果等左 8 分鐘先有車
其實欖隧線唔係想像中咁密 ...
請用文明來說服我。
ma212223 發表於 2015-2-9 10:05 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

喺青衣班客轉車/甩班都趕唔走
而元朗南條線唔能夠出市區就冇人識理佢嘅話
揀青衣併元朗南對元朗南交通發展應該就行啱方向

喺荃灣有西鐵嘅情況下,無可能併條68M
出市區條條都係大線唔會夠膽郁
淨低俾元朗南出到一個比較方便嘅地方
咪得返青衣
一出RDP   要去鵝頸橋?
ricky619 發表於 2015-2-9 11:36 | 顯示全部樓層
提外話, 見到kmb.hk寫68E可以免費轉乘64K往元朗,
是幾時開始有的?
ma212223 發表於 2015-2-9 12:12 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

取代264M果陣
補償青衣<>博愛醫院
一出RDP   要去鵝頸橋?