hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士角色路線年內檢視 載客標準被批過時 ...
開啟左側

[問題] 巴士角色路線年內檢視 載客標準被批過時

HU6455 發表於 2015-2-9 14:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日既TVB news

巴士角色路線年內檢視 載客標準被批過時:
http://news.tvb.com/local/54d840336db28ccb46000000
巴士載客標準被批過時 導致路線誤配
http://news.tvb.com/local/54d82c316db28ce146000002/
政府將檢視專營巴士角色及探討路線重組
http://news.tvb.com/local/54d818136db28ccf46000000

係各區政界人士往往都係山頭主意下, 咩重組都係無用, 都係鬧多過做
kuro 發表於 2015-2-9 14:58 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2015-2-9 15:49 | 顯示全部樓層
呢度有片:

http://www.legco.gov.hk/yr14-15/ ... enda/tp20150209.htm

獅子山學會的代表的巴士論真係好 :O)
載空國際的代表攪到九汽老頂黑面離開會議室... :O)

特首有5歲小朋友,我也有福來村坐九汽30號的獨居長者 :O) :O) :O)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
Aeon802 發表於 2015-2-9 16:48 | 顯示全部樓層

現時港九新界大量道路,有私家車等車輛非法停泊,"慈母"執法不足,容易導致道路擠塞,成為巴士脫班期中一個原因
政府好像多年來,無檢討個陸路交通與鐵路平衡,交通政策過時
JCSCANIA 發表於 2015-2-9 17:12 | 顯示全部樓層
大家唔好忘記中巴輸了, 政府最大問題為太依靠保鐵.
中巴根本唔中意港府!

kitarolo 發表於 2015-2-10 10:31 | 顯示全部樓層
不過我有信心檢討完之後
政府都係玩輸打贏要,視而不見
如果要嚴格執行唔可以企出司機位
嘅黃線/坐樓梯,咁應該大部分路線可以
繁時加車,即是要放寬配額啦。

片段中提到「企出黃界都係87%」
「仍計每平方米企6人」相信要每位
成年人體重不足100磅兼無人嗌非禮先
有機會做到。有板友提過用3BL之類嘅
載客量做基準,所以現時係無可能「滿載」
我又唔明點解78K檢討時可以計到93%出嚟。

保鐵無問題,可惜大部份接駁到最近
港鐵站嘅路線,仲疏車過「輔助」港鐵
嘅路線,需求當然係班次訂立嘅主要理由
但係就唔好怪大埔中心去廣福都搭73X都
唔搭71K,俾正價者亦然,用單層做區內/港鐵
接駁以加密班次,又會面對車長不足嘅事實。

B系邊境路線考慮埋行李佔用嘅空間
每班有70%載客已經叫唔錯,咪又有得
加車玩跨廠聯派…講大話唔好講到出晒面啦…
巴士營運,盈利能力已經大不如前。
cx734 發表於 2015-2-10 11:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Aeon802 於 2015-2-9 16:48 發表
現時港九新界大量道路,有私家車等車輛非法停泊,"慈母"執法不足,容易導致道路擠塞,成為巴士脫班期中一個原因
政府好像多年來,無檢討個陸路交通與鐵路平衡,交通政策過時 ...

宜家d"慈母"太仁慈,"慈母"行到過去叫佢「開車」而唔抄,
有時"慈母"叫佢「開車」仲要慢慢,離開"慈母"視線範圍又停係度
如果我係"慈母",一定企係車頭抄左問台先比佢走

宜家d司機個個覺得,只要無"慈母"見到,所有路邊都可以泊車,話之佢係禁區定巴士站
每日在長命斜等車的乘客
JCSCANIA 發表於 2015-2-10 11:20 | 顯示全部樓層
不如50部3ATEUN, 12.8米取消市區改行李架.....北區路線調派B1.