hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 前面道路因交通意外而封閉, 巴士係咪要死塞? ...
開啟左側

[問題] 前面道路因交通意外而封閉, 巴士係咪要死塞?

JX9097 發表於 2015-2-11 03:07 | 顯示全部樓層

以大公司少做少錯,唔做唔錯嘅大原則下:係
homanho 發表於 2015-2-11 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2015-2-10 21:58 發表

我搭過九記司傅問完客改路既車,師傅肯唔肯做係睇人,唔係睇公司

師傅肯唔肯做梗係睇人,但做完有咩後果就睇公司啦
九記作風根本唔會表揚相關行為,反而有機會處分添,所以少做少錯在九記是格言。

事實上九記車長士氣十分低落,做野怕出事,一定會跟足程序。
追車這簡單的事情都睇得出
九記車長關閘開車後較少會再開閘上客
龍運車長會再開閘機會也較九記多
新城車長較多車長樂意做這事情
JJ 6360 ATS17
kei_hk 發表於 2015-2-11 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2015-2-11 02:47 AM 發表
車長唔跟路線行既話, 出左事之後分分鐘冇保險賠
到時邊個人出黎找數?

我唔相信保險係一個大問題﹐真係寫到少少偏離路線都有問題。

我都唔計樓主所講的問題﹐只係講一些爆水管﹐臨時改路(真係預先知的改路兼有通告)﹐一樣有司機自由發揮﹐有意無意間唔跟公司指示/現場稽查的路線行駛﹐一旦出事﹐你估保險又包唔包?

即使正常無改路﹐間中都有司機「發夢」﹐真係行錯路﹐這情況又點計?   保險又唔包?

正常情況﹐司機真係需要死等條路開番。
真係擅自改路﹐真係違規﹐可以有位比人入罪。加埋比人投訴飛站﹐真係無需要司機自己冒這個險。

或者﹐聽從現場警務人員 或 公司(稽查)指示﹐在安全情況下用其他道路繼續行程。

上文有人提及有司機聽警察指示﹐之後撞橋開頂。
平心而論﹐警員責任好細﹐司機的責任好大。原因現場一定有適當的路牌作警告﹐司機應該係看到﹐知道自己部車是否可以通過﹐並不應盲目開車通過。
司機如果已經得知路面不能通過﹐當時責任﹐應該同相關警員講出問題﹐警員便會另作安排 (真係告司機不導守警員指示? 此情況根本唔會告得入)。如果係去到相關路牌時才發現問題﹐應該係停車﹐再搵人幫手倒車離開 (司機都係無責任﹐因為係跟警員指示駛入不適合的道路)。

orange 發表於 2015-2-11 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2015-2-11 12:01 發表

我唔相信保險係一個大問題﹐真係寫到少少偏離路線都有問題。

我都唔計樓主所講的問題﹐只係講一些爆水管﹐臨時改路(真係預先知的改路兼有通告)﹐一樣有司機自由發揮﹐有意無意間唔跟公司指示/現場稽查的路線行駛﹐一旦出事﹐你 ...

專營路線本身就必須依照既定路線行走,除非有在場人員指示,否則行其他
非指定路線已經係違反條文,保險跟從相關規定有何問題

而且一架巴士可以行既路其實有限,高度闊度長度噸數已經有限制,無人帶
路導玫意外撞車都算,撞傷人後果幾嚴重,與其搏倒不如小心至上,總好過搏完無人讚反過來收警告投訴
益童學校,全民教育
kei_hk 發表於 2015-2-11 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2015-2-11 01:28 PM 發表

專營路線本身就必須依照既定路線行走,除非有在場人員指示,否則行其他

而且一架巴士可以行既路其實有限,高度闊度長度噸數已經有限制,無人帶
路導玫意外撞車都算 ...

重點係..... 司機失魂﹐真係早左/遲左一個轉入路口﹐保險係唔係即時失效?  第3者保險是否即時失效?

如有稽查指示改路﹐會唔會先向保險公司申報才可以改路 (免爭辯﹐要書面確認)﹐改行的道路又係唔係保險公司同意?
如果保險公司唔同意﹐保單都係即時失效﹐這樣咪好問題。

有時巴士公司做公益活動贊助﹐提供免費巴士﹐這些都唔係運輸處指定的巴士路線﹐巴士公司咪要額外買保險?

所以﹐我係唔相信保險公司及巴士公司之間的保單﹐會寫到一偏離路線便即時失效。
日常載客﹐只要(相信)合理地離開正常路線﹐保險都唔會失效的。(註 : 不包括不依交通法例行駛而發生的意外)

換句話說﹐我係唔會相信有事故/突發情況下﹐巴士司機唔改路﹐係與保險有關。
只係司機唔想冒險﹐免除有不必要的投訴﹐才會慢慢等通車。總之﹐作為司機﹐少做少錯﹐唔做唔錯。

sammyleung719 發表於 2015-2-11 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-2-11 14:14 發表

重點係..... 司機失魂﹐真係早左/遲左一個轉入路口﹐保險係唔係即時失效?  第3者保險是否即時失效?

如有稽查指示改路﹐會唔會先向保險公司申報才可以改路 (免爭辯﹐要書面確認)﹐改行的道路又係唔係保險公司同意?
如果保險 ...
我覺得就似係啦...
唔係既話102呢類路線就唔會特別列明可以因應交通狀況而選擇其他路線入隧道
vitus 發表於 2015-2-11 23:14 | 顯示全部樓層

又講保險悶唔悶呀???!!!

出得街嘅車一定有三保, 有咩事一定有得陪!

只係睇責任在那一方, 有咩事去攞埋車手獎都仲得
hkbw 發表於 2015-2-12 08:11 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2015-2-11 13:28 發表

呢d千年故仔, 一傳十, 十傳百, 果然會係令一d唔係事實既野變成事實..
殺雞焉用牛刀?!
FD_8592 發表於 2015-2-12 08:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-2-11 14:14 發表

如果保險 ...

借問一聲 有邊個司機想冒險?巴士咁大架 車咁多人 唔係話見路行就行...
如果見條路交通意外封閉就打個電話 問一問就擅自改路 咁仲駛乜要編制行車路線?

三間公司都有機制去處理因交通意外封閉道路而安排巴士改路
02022 發表於 2015-2-12 09:49 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

第三者保险喺保车辆行驶噶時候,好似无特指執行線路個時喔