hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 求證:九巴買50架AMC?
開啟左側

求證:九巴買50架AMC?

KJ1502 發表於 2015-2-14 15:13 | 顯示全部樓層

原帖由 132 於 13-2-2015 17:39 發表
但係無力既情況令人擔心
但是我見佢行606上柴斜都幾好力
同e50d差唔多
利申:未搭過
柴廠瞭望台
Lelouch 發表於 2015-2-14 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2015-2-13 23:11 發表

大把必須用短雙層唔少都係無需要行山

但我覺得九巴遲早都要搵車去頂64K堆ATS
宜家ATSE又唔多岩行, 刮底定太闊?
AMC頂閘夠唔夠力上林錦就係一個好問題喇
LRT1027 發表於 2015-2-14 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2015-2-14 15:20 發表

但我覺得九巴遲早都要搵車去頂64K堆ATS
宜家ATSE又唔多岩行, 刮底定太闊?
AMC頂閘夠唔夠力上林錦就係一個好問題喇
64K批車, 好多14年車齡都未夠, 係咪言之尚早?
GK3258 發表於 2015-2-14 15:53 | 顯示全部樓層

巴士書都寫得好清楚,AMC馬力低係因為拖個無咁強既冷氣,唔好因為馬力數字而睇低架車
咁睇,就算九汽唔買AMC,加訂既ATSE都有呢個比人減馬力既可能
ma212223 發表於 2015-2-14 15:58 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

咁其實呢個時間討論買短車都係言之尚早
大把短車唔係掛緊短車線

淨係九龍灣都有唔少線可以用12米走去用細車
5C 28 3M 21 606 113 7 224X 219X 14B 13M 16M 296M等等全部可以用晒12米掛牌
反正當中大部分已經/有潛質改定點載滿12米車
咁已經可以有一大堆細車用

而家E50D咁慳油
營運成本未必爭好遠
但轉大車開定點就可以減咗車都確保載得晒啲客
又可以慳到錢(最小慳番人工)

而且細車比率少咗
細車行大線嘅機會又少啲
一出RDP   要去鵝頸橋?
PE3529 發表於 2015-2-14 17:26 | 顯示全部樓層
其實話冇力個d人究竟有冇坐過架車?
kmbodth 發表於 2015-2-14 18:11 | 顯示全部樓層

曾有板友話,搭7500行973P出西隧斜得~10km/h,若AMC都被評為冇力的話,歐5 B9就連3軸板都唔應該買。
原帖由 ma212223 於 2015-2-14 15:58 發表
咁其實呢個時間討論買短車都係言之尚早
大把短車唔係掛緊短車線

淨係九龍灣都有唔少線可以用12米走去用細車
5C 28 3M 21 606 113 7 224X 219X 14B 13M 16M 296M等等全部可以用晒12米掛牌

反正當中大部分已經/有潛質改定點
載滿12米車咁已經可以有一大堆細車用

而家E50D咁慳油
營運成本未必爭好遠
但轉大車開定點就可以減咗車都確保載得晒啲客
又可以慳到錢(最小慳番人工)

而且細車比率少咗
細車行大線嘅機會又少啲
..
部分上述路線客量一般,若全轉用12m車,咁多車載得幾個遊街,用更多油。
老九E400樣板車記招和新聞稿上表示,兩擔短車估計最少慳5-10%油。
E50D比E500輕700kg,而VDL DB300比E400樣板車輕2000kg,AMC比3軸車更慳油,遠超5~10%。

反而兩大傳統品牌嘅兩軸車就遠遜DB300。架B9兩軸樣板不濟,富豪連較易取得大訂單嘅歐6 3擔都未出,點會理2軸。E400在港至今訂單得百幾架,有板友早前估計,研發成本高,購買量得咁低,出港板E400MMC機會較微。
減至15年大限後,唔買VDL,測試定強國2軸都差唔多啦。

兩軸車過部分隧道仲可以慳額外車軸附加費。
若買大車多,短車訂單買更少短車,r唔到幾多折扣。

Aeon802 發表於 2015-2-14 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-2-14 18:11 發表
曾有板友話,搭7500行973P出西隧斜得~10km/h,若AMC都被評為冇力的話,歐5 B9就連3軸板都唔應該買。
部分上述路線客量一般,若全轉用12m車,咁多車載得幾個遊街,用更多油。
老九E400樣板車記招和新聞稿上表示,兩擔短車估計最少慳 ...

只要幫襯同一間公司咪有折扣
九巴上次買ADL 12米+12.8米,都有節扣
何況現時ADL仍比折扣九巴,直至2016,不排除九巴會加訂E400/歐6 E400MMC
不過現時短車需求越來越少,九巴購入短車數目只會越尼越少,不排除要到迷你洗衣機前一兩年,先買短車
GCx468 發表於 2015-2-14 19:02 | 顯示全部樓層
AMC馬力 我認為稍勝Voith既AVBE,更加唔駛講勝過幾多百部豬
TankKingEH9697 發表於 2015-2-14 21:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2015-2-13 18:04 發表
請問閣下坐過未?moc有其上斜行車片,表現幾好,而年鑑也有記載車長駕後感:3款短車好力過3擔車,好似係。
AMC tune得重好過ATSE落斜重會自動拖返低波高轉行  
只要唔用慳油MODE 夠轉數6.7L都唔係咁差
坦克王EH 9697