hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 273a cut 轉乘?
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 273a cut 轉乘?

S3BL417 發表於 2015-2-22 20:59 | 顯示全部樓層

今日係廣福道上左 74X 係寶鄉橋落車轉 73,再到華明轉 273A 入上水,全程收費 $5.1
BlackBird 發表於 2015-2-22 21:44 | 顯示全部樓層
九成係8仔錯方向......
27454466幫到你
P960早日摺線
kiwai 發表於 2015-2-22 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2015-2-22 20:06 發表

而家九巴豬紙都列唔哂轉乘出黎
更甚係有加減轉乘,以往會相關路線改豬紙
而家係唔會有,例子如81K當日299轉299X
豬紙一併更新,但87A直到今日佢自己改個時間
表,仍然有87A出現係轉乘個度,282加左81C/281B
轉乘,一樣冇更新 ...

81K在2月6日更新的豬紙已經冇咗87A喇
busnrail_fans 發表於 2015-2-22 23:07 | 顯示全部樓層

樓主似係第二程(273A)晌牽晴間/和興村上車先至奶野,因呢兩個站八達通機setting仲係去程(彩園往華明)而未係回程(華明往彩園)
 樓主| lkcq2020 發表於 2015-2-23 00:07 | 顯示全部樓層
我喺華明上車~~
BTW, THX 各位CHING~ 睇怕都係未轉8仔機方向~@_@
不過其實都冇得避, 拍咗卡先知扣唔扣~ 幾蚊又廢事煩....
唔通下下都望下佢部機轉左方向未咩~~
kids 發表於 2015-2-23 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 lkcq2020 於 2015-2-23 00:07 發表
我喺華明上車~~
BTW, THX 各位CHING~ 睇怕都係未轉8仔機方向~@_@
不過其實都冇得避, 拍咗卡先知扣唔扣~ 幾蚊又廢事煩....
唔通下下都望下佢部機轉左方向未咩~~ ...

可以既話 你可以試下記八達通機熒幕上面字既顏色
有紅色 同 白色 之分 (代表唔同方向)
見到唔岩可以提醒司機

例如 6D 去美孚就白色 去牛頭角就紅色
74X 去觀塘就白色 去大埔就紅色

但顏色就應該隨意咁分別
例如
27 去旺角(循環點)就白色 去順天就紅色
但 23 去順利(循環點)就紅色 去觀塘就白色
顏色就冇規律可言 真係要搭過一次先知每條線顏色代表既方向
kiwai 發表於 2015-2-23 14:47 | 顯示全部樓層

原帖由 lkcq2020 於 2015-2-22 01:24 發表
即晚坐73a 轉273a ,第二程扣咗我錢,覺得好奇怪,一睇乳豬紙,2014年2月8日生效已無咗73a 同73轉乘

善意提醒: 273A張豬紙係2014年8月2日生效, 不是2月8日
miklcct 發表於 2015-2-23 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kids 於 2015-2-23 00:58 發表

可以既話 你可以試下記八達通機熒幕上面字既顏色
有紅色 同 白色 之分 (代表唔同方向)
見到唔岩可以提醒司機

例如 6D 去美孚就白色 去牛頭角就紅色
74X 去觀塘就白色 去大埔就紅色

但顏色就應該隨意咁分別
例如
...

一般而言,對於市區路線,白色即去市區,紅色即離開市區。而循環線在去程途中會有叮噹,提醒車長轉八仔機及電牌方向。請問273A根據報站機應該在哪個站轉方向?

進智公交
Oliver_ME16 發表於 2015-2-23 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-2-23 15:15 發表

一般而言,對於市區路線,白色即去市區,紅色即離開市區。而循環線在去程途中會有叮噹,提醒車長轉八仔機及電牌方向。請問273A根據報站機應該在哪個站轉方向? ...

華明
我...
jessc 發表於 2015-2-25 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 lkcq2020 於 23/2/2015 00:07 發表

我試過七日內扣錯兩次錢,結果好快追到, 兩次都係278K個車長太早按分段收費。
基本上06:05有兩人係粉嶺消防局上車駁轉乘荃灣/九龍線,間中會遇上唔轉分段的車長,咪惟有照拍卡﹐到落車記低車牌等七時打電話去拿返4.2。
如有舊書包背囊要掉?送給我!