hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AV/AD接班人?
開啟左側

AV/AD接班人?

ne2059 發表於 2015-2-23 17:37 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

80M部ATE冇上穗禾

其實K廠等2F,5C,26M,28,203E甩埋D短車應該夠比91,91M,92用
7,113同606仲有ATSE可以甩
最後熱狗 發表於 2015-2-23 17:54 | 顯示全部樓層
24/5D有冇行過12m車?睇番路面情况應該行到噃
bustop 發表於 2015-2-23 18:54 | 顯示全部樓層
如果九巴真係唔肯買11米車應付特定路面環境, 唯有用以下方法處理:

1) 繼續派細車, 迫運輸署增加車隊quota, 然後酌量加班.
2) 為相關路線入紙申請改道.
3) 要求路政署擴闊有問題路面.
4) 開特班行走12米車可行路段, 原有路段派返細車(類似以前的17/217P)
ccchhhuuunnn 發表於 2015-2-23 19:21 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2015-2-23 18:54 發表
如果九巴真係唔肯買11米車應付特定路面環境, 唯有用以下方法處理:

1) 繼續派細車, 迫運輸署增加車隊quota, 然後酌量加班.
.

11米AV坐85個, 12米ATE坐80個, 短車坐76-77個
唔見得爭咁遠九巴會特登加班
ccicoltd 發表於 2015-2-23 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 最後熱狗 於 2015-2-23 17:54 發表
24/5D有冇行過12m車?睇番路面情况應該行到噃

太子道東天橋的長度限制剛放寬,兩線都可以用 12 米。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
最後熱狗 + 5 謝解答

查看全部評分

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
FBI2 發表於 2015-2-23 19:37 | 顯示全部樓層
除左94,96R,99,299X,41M,103,54,251B係用到11米用唔到12米之外,我見唔到有乜線用到11米用唔到12米.
再者,41M本身都有3ASV掛牌,只係好少行41M而已.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2015-2-23 19:39 | 顯示全部樓層

原帖由 EV2021 於 2015-2-23 13:09 發表
九巴而家都越黎越少11米車,AD退得七七八八,2+2AV亦將在這一兩年間全退。

雖說好多用開11米車的線可以用12米車頂,
但個別路線如2F、91、96R、103等始終唔適宜用11米車,
買返100-200部11米車取代AV、AD亦是不錯的選擇。

...

2F行到12米車
91用短車都得,96R換12米啦.
103客量用細車夠做,剛剛頂閘.

所以,見唔到九巴有需要入11米金車.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
6516 發表於 2015-2-23 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-2-23 17:02 發表

15A根據巴典所述,係上慈雲山時鳳凰新村街市路口不能行12m,果次AP係做藍田方向定往慈雲山,還是一轉?
12米班次會避左果個位, 停少2個站, 改停富祐大廈
其實好多線都行得12米, 結論係有冇需要
而15A根本就冇需要, 當然啦, 你話落長單就另計o既

至於2F, 根本係九記自己怕死, 用12米有乜問題
扭好D就唔會過火位, 扭得差ASV都照過對面線啦
但講到尾又係客量問題, 2F未去到班班爆要全線12米, 換2, 3架應該都夠

5M理論上唔用得12米車係因為宏天個路口, 但實際上行過12米
但佢落電容車都通晒天, 而運輸署都放左口風會改果個路口, 用12米只係時間o既問題
GK8522 發表於 2015-2-23 20:27 | 顯示全部樓層
我發覺呢度既人好多講野都係亂UP當秘笈完全唔會做下功課就出聲變出醜
巴典嗰D OUTDATE左唔知幾耐既料都好意思搬出黎講

5A/108好似除左紅日之外日日都有12M車ORDER

5M啟德天橋方面早幾個月有段短時間一至五朝朝都有259D S3出12M車過呢條橋

黃石行唔到12M?698R派既車乜黎?上次RE508大鬧西貢又乜黎?(RE508仲要玩埋西沙)

飛鵝山段舊清連大白龍都行過唔少次你同我講行唔到12M?

103半山行唔到12M?23間唔中都有12M車行啦

606堆樣版郁得既一早郁哂

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +11 收起 理由
reason + 1 未來運輸署署長停止亂噏,是否可行? ...
kmb_dx2437 + 1 + 10 巴典既料都好意思搬出黎講

查看全部評分

FD5410 發表於 2015-2-23 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-2-23 17:29 發表
5A行過好多次大車
15A用短車都可以夠數
5M行過12M唔少次
76K繼續掛短車冇問題
(謝指正,不過81K行過大豬?)

最後個問題係得西貢
不過其實新清用得12M
而3條線高峰時間有得預
到時派特別班次用12M車經新清搞得掂

唯一 ...
行緊十二米雙層可以坐滿既線
九巴都可以隊部 AVC 落去

短車同 11 米載客量相差更少
我就唔覺佢會特登買堆 11 米車返黎
(Show blocked user - 張生無限輪迴)