hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AV/AD接班人?
開啟左側

AV/AD接班人?

6516 發表於 2015-2-24 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-2-23 22:38 發表
咁5D、24衰什麼不可用十二米?(24為了入啟德,曾由十二米大單層變ASB,再換十米雙層)
5D 24係衰啟東道天橋, 以前有10米牌, 唔俾長車上
5M係另一個方向上天橋, 冇限制架

但E+連呢個限制都冇埋, 睇黎107入去之期都不遠
HV7025 發表於 2015-2-24 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-2-23 19:39 發表

2F行到12米車
91用短車都得,96R換12米啦.
103客量用細車夠做,剛剛頂閘.

所以,見唔到九巴有需要入11米金車.

如果九記認為103真係細車夠做, 一早就應該全金, 唔駛留兩架AV留超過十年, 其中一架仲要一直守九巴鐘尾門
剛才cut車都係cut架短金走, 仍然留兩架AV

同意樓上部份版友所言, 九巴以往長時間都有約900架11米白板, 劏極都有, 先一直無考慮買11米金巴
原本我會估九巴酌量會買約50架11米, 主要俾5C, 順手俾2F,91M同103之類
但5C最終放左用12米, 同路既2F亦已經經常用12米, 無左兩條用得上11米金巴既主要路線
不過另一邊廂94,99同299X又放左用11米白板, 咁又似乎多番誘因買11米金巴
特別係99同299X, 始終兩條都無以前299咁密, 用短金想好似以前299咁出車海清客唔容易
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
GK3258 發表於 2015-2-24 02:21 | 顯示全部樓層
計過所有因路面限制要行短車既線掛牌車約二百部當我計漏少少加士啤要加50%,其實需要既不過係三百部左右,其實ASV+ATSE+ATS都夠夠地用
其實以現時油價同人工五五比既情況,少一米省油呢個誘因對公司黎講真係唔會大,反而AMC呢種極級省油車先有番啲睇頭,但係用E50D 11.3同12比,我諗公司都一定會揀12米,比多少少油費,可能執多幾隻雞都已經補得番
11.3米,個人認為唔會有,就算有都唔會多
gordon 發表於 2015-2-24 09:04 | 顯示全部樓層

其實5D仲有德福唔知用唔用到12米三軸車, 以前224M用過AVC, 但唔知12米雙層可唔可以過到Ruby Tuesday果度的淨高, 同埋三軸可能都有D限制.

有傳5D每一早出到土瓜灣都係上唔到車, 轉12米或者會有幫助
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
GK8522 發表於 2015-2-24 09:15 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

224M斬前起碼大半年一至五日日都有641 ORDER

啟東天橋塊十米牌我唔記得左幾時已經擺左喺度,不過晴朗未開之前一年入面總有幾次5D會行/拉11M
3357。KS8450 發表於 2015-2-24 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 GK8522 於 2015-2-23 20:27 發表
我發覺呢度既人好多講野都係亂UP當秘笈完全唔會做下功課就出聲變出醜
巴典嗰D OUTDATE左唔知幾耐既料都好意思搬出黎講

5A/108好似除左紅日之外日日都有12M車ORDER

5M啟德天橋方面早幾個月有段短時間一至五朝朝都有 ...

103 仲有個問題係客量
話就話23 出12米但始終唔係常用車, 只係特見

難以作為派車準則

原帖由 hkt133 於 2015-2-23 23:50 發表

盛德街灣完全可以無視,108同5A 平日都有12米車做order

請問108 是做足全程嗎?

ccicoltd 發表於 2015-2-24 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-2-24 09:15 發表
啟東天橋塊十米牌我唔記得左幾時已經擺左喺度,不過晴朗未開之前一年入面總有幾次5D會行/拉11M

1991 年 12 月底 - 2015 年 1 月底。
http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20151905/cgn201519051421.pdf
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
toyl 發表於 2015-2-24 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-2-24 02:21 發表
計過所有因路面限制要行短車既線掛牌車約二百部當我計漏少少加士啤要加50%,其實需要既不過係三百部左右,其實ASV+ATSE+ATS都夠夠地用
其實以現時油價同人工五五比既情況,少一米省油呢個誘因對公司黎講真係唔會大,反而AMC ...

多客得嚟條線拉勻可以用少一部車呢個反而會係誘因,始終6部車對5部車,而損耗、維修又係每部車都有,開少一部但載得晒的情況下收入一樣成本減少始終著數好多。
GK8522 發表於 2015-2-24 14:07 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

我理得佢特唔特見,行過唔止一次而又冇出事既即係條路用12M係冇問題,再數落去既,12/12M日日出堆15又係乜黎

而家108有914常規ORDER怡和街載盛德街
AVD1 發表於 2015-2-24 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-2-24 02:21 發表
其實以現時油價同人工五五比既情況,少一米省油呢個誘因對公司黎講真係唔會大,反而AMC ...

11.3米,個人認為唔會有,就算有都唔會多

呢句我同意,
老實講句,當年九記有 10.6m,又有 12m 金巴,
而 12m 金巴大多數又可以行本來只可以用 11m 白板 o既線,
用唔到 12m 金車就一係用白板一係用 10.6m 搞掂。

基本上而家用唔到 12m 車上面都做左有幾多條線,
無啦啦買堆車比個幾條線,倒不如用短車算數 ……

假如因為短車唔夠載,頂多未加多一班半班 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1