hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AV/AD接班人?
開啟左側

AV/AD接班人?

3357。KS8450 發表於 2015-2-24 19:47 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-2-24 14:07 發表
我理得佢特唔特見,行過唔止一次而又冇出事既即係條路用12M係冇問題,再數落去既,12/12M日日出堆15又係乜黎

而家108有914常規ORDER怡和街載盛德街

行過一次半次唔可以當無事
但常規化仲要計埋對頭一齊過得唔得

知你九巴車務好勁, 但而家講緊要行足全程, 要計勵德上山沿途既位
108 九巴唔會只係服務怡和街至盛德街掛?
s3v12 發表於 2015-2-24 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2015-2-24 19:47 發表

知你九巴車務好勁, 但而家講緊要行足全程, 要計勵德上山沿途既位
108 九巴唔會只係服務怡和街至盛德街掛? ...

前兩年某大雨天有幾架大豬,12米三叉戟上寶馬山,好似連大白龍都有架
怡景道應該日日都有81A(由33XX到50XX都有出)上山
勵德落銅鑼灣個迴旋處攞靚d實落到

OT:好某年巴士年鑑話以前有派3頭蘭入赤柱?
お可愛いこと~
ccicoltd 發表於 2015-2-24 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 s3v12 於 2015-2-24 21:16 發表

前兩年某大雨天有幾架大豬,12米三叉戟上寶馬山,好似連大白龍都有架
怡景道應該日日都有81A(由33XX到50XX都有出)上山
勵德落銅鑼灣個迴旋處攞靚d實落到

81 用過 12 米了。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
hokachung 發表於 2015-2-24 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2015-2-24 19:47 發表

108 九巴唔會只係服務怡和街至盛德街掛? ...

圖片說明
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=672663
GK8522 發表於 2015-2-24 22:54 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

我即使當你呢個講法成立,你都係答我唔到12/12M呢2條日日行15XX都冇事

我呢就一D都唔勁既,只不過睇得多記得多唔係好似有D金魚咁既金魚記憶

而家108/5A講緊馬頭涌轉馬頭圍再轉盛德街,你就走去同我講寶馬山勵德,九唔搭八

而即使係半山,勵德呢邊81連過檔VA都行過冇問題,寶馬山嗰面41A寶馬山特咪又係照出15XX,甚至連保守至上既狗公司都出過唔少次12M上山,下次做好D功課先好插人啦
GU9338 發表於 2015-2-24 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 GK8522 於 2015-2-24 22:54 發表
我即使當你呢個講法成立,你都係答我唔到12/12M呢2條日日行15XX都冇事

我呢就一D都唔勁既,只不過睇得多記得多唔係好似有D金魚咁既金魚記憶

而家108/5A講緊馬頭涌轉馬頭圍再轉盛德街,你就走去同我講寶馬山勵德,九唔 ...
原帖由 GK8522 於 2015-2-24 14:07 發表
行過唔止一次而又冇出事既即係條路用12M係冇問題

勵德邨個彎位講緊連短車都會過火位 ,
我理得新城九點派車啦 , 不過無出事 = 無問題呢個講法真係得啖笑
請用文明來說服我。
鴨咀帽 發表於 2015-2-24 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-2-24 22:54 發表

而家108/5A講緊馬頭涌轉馬頭圍再轉盛德街,你就走去同我講寶馬山勵德,九唔 ...

試過有12.8m B9入去盛德街試車, 架車都入到

原帖由 AVD1 於 2015-2-24 17:24 發表

呢句我同意,
老實講句,當年九記有 10.6m,又有 12m 金巴,
而 12m 金巴大多數又可以行本來只可以用 11m 白板 o既線,
用唔到 12m 金車就一係用白板一係用 10.6m 搞掂。

基本上而家用唔到 12m 車上面都做左有幾多條線,
無啦 ...

我都覺得係...但有D線真係用唔到12m又多客...
64K就係咁, 用E400又唔多夠載, 另外280X都需要高載D嘅車先得
GK8522 發表於 2015-2-24 23:44 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

我對你呢D講法我就真係得啖笑

就算真係過火位又點?12M轉右上飛鵝山段舊清夠過火位啦我咪又係連續幾日見有91M大白龍(好似仲係正字軌)沿路落,人地派得部車去呢D過火位既位去行你洗擔心?真係出左事既邊個要做維修?你淨我呀?

不過我唔該你講清楚勵德個彎即係邊個彎先啦
hkptb 發表於 2015-2-25 00:21 | 顯示全部樓層
講真只要條路沒有長度限制(豎立路牌果種),原則上係可以任何長度都入得去,貨櫃都得架
西沙路都日日有N咁多架長過12米車既旅遊巴貨車進入,人地都夠係過曬火位先入到灣
但點解九巴仍然只派11M車,其他路段如林錦公路,條路沒有長度限制,有些識得行走既退役巴士如12米既3AV(自行去湯車場),
或者接載遊客既旅遊巴,都會行林錦公路,但為何條64K 仍然使用十米仔?

有心行一定會行到,到今時今日有D路線仍然咁保守使用細車,唔係話車長技術唔夠,好明顯係出於安全因素
當講緊林錦公路呢D極端路面,當條路每日只有一至幾架長約12米車行走該路段時,其實唔會覺得有問題出現
但當每日有無數架長約12米車行走該路段時,便會發覺危險性會增加,因為不是單向,而是當同一灣段出現兩架12米車對頭,
剛巧同時又要過火位才能完成入灣動作的話,
其中一方就要必須停下待對方安全駛離後才可繼續行駛,這無疑是增加行車安全度。

車係無問題,路只要無限制都無問題,但當車隊中仍有合適的車型選擇時,有無必要挑戰大家的安全性命作賭注?

GK3258 發表於 2015-2-25 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-2-24 23:44 發表
我對你呢D講法我就真係得啖笑

就算真係過火位又點?12M轉右上飛鵝山段舊清夠過火位啦我咪又係連續幾日見有91M大白龍(好似仲係正字軌)沿路落,人地派得部車去呢D過火位既位去行你洗擔心?真係出左事既邊個要做維修?你淨 ...
91M用親大車一定要改行新清(同插塊加班車牌),就算拉P上到去先轉M都係行新清
PS 91M無大白龍掛牌