hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有冇人覺得682馬鞍山方向, 轉入健康西街好哂時間 ...
開啟左側

[問題] 有冇人覺得682馬鞍山方向, 轉入健康西街好哂時間

ccicoltd 發表於 2015-2-27 23:44 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

每日私牌經康山天橋的巴士,肯定比 307P 和 678 加起來要多
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Ravenclaw 發表於 2015-2-27 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2015-2-27 23:44 發表
每日私牌經康山天橋的巴士,肯定比 307P 和 678 加起來要多

咁所以呢,好在呢帶的問題沒好似對面海西九龍走廊果邊咁出名...

如果唔系又比人熱門討論,因為的確系選擇性抽水,私牌巴士就當體唔到,巴士線就囉囉疏疏...

西九龍走廊噪音問題唔比行巴士呢d經典POST真系...

Anyway,我同時亦都唔系好讚成307P果度走,因為西灣河唔系少客...

238X 發表於 2015-2-28 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 GK8522 於 26/2/2015 19:58 發表
呢個兜法要搞既首先唔該搞搞七姊妹道2枝燈先啦,永遠巴士英皇道轉上西街點快都啱啱好紅,
呢枝燈轉綠之後如果唔行得進取D/俾泊街堆車阻又係食硬出電照枝燈,仲要2枝燈都唔係快轉 ...

朕十年前喺嗰頭返工已經係咁嘅款。

以朕所知,嗰幾組燈係特登嘅,
好似係俾民康街直剷上寶馬山嗰批車
同埋由寶馬山經北角街市落嚟嗰批車順燈。

同理,右轉電照街嗰組燈其實係同電照街橫過英皇道
嗰組燈同步,右轉電照街綠燈的話係可以一腳踩過英皇道的。

其實仲有健康中街、東街嗰幾組燈未計,
夾夾埋埋成四條街十幾組燈要夾,實有大細超。

交通燈設計一向係就直行多過就轉彎,
你整順 682 佢哋條路,輪到大路塞,隨時仲大劑。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV174 發表於 2015-2-28 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-2-28 00:18 發表

嗰組燈同步,右轉電照街 ...
今日搭 606,民康街右轉七姊妹道、七姊妹道右轉電照街、電照街橫過英皇道、電照街右轉渣華道、渣華道左轉東區走廊五組燈係全部都唔順要停的。
deep3@italk 發表於 2015-2-28 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-2-26 01:47 發表
因為需要緩衝區處理車龍囉...

好多地方專登要你左轉右轉又細街先,就系要用細街做緩衝區囉,好過將條車龍放系大馬路,影響大馬路運作...

彌敦道北行又轉亞階老街就系最經典的例子...

當然,邊d情況比直接轉,邊d唔比,當然老 ...

應該係彌敦道北行左轉亞皆老街下話......
238X 發表於 2015-2-28 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 28/2/2015 00:29 發表
今日搭 606,民康街右轉七姊妹道、七姊妹道右轉電照街、電照街橫過英皇道、電照街右轉渣華道、渣華道左轉東區走廊五組燈係全部都唔順要停的。

以前第三盞係順的,幾時改嘅?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ksmbh 發表於 2015-2-28 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-2-27 21:03 發表
東隧東區線本來就係騎呢,
307P、678 都無必要落埋西灣河先上東廊,可以太古城直接經康安街上東廊,但一樣落埋去。

東隧根本就超怪雞
記得係太古最近東隧口個座放工
明明對正東隧口
無論落樓行出去搭606 307P
由離開公司門口計
行出站搭車
搞半個鐘先入到東隧口
ksmbh 發表於 2015-2-28 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-2-28 00:18 發表

嗰組燈同步,右轉電照街 ...

民康街直剷上寶馬山係順燈
但搭85落山就知經北角街市落係唔
hokachung 發表於 2015-2-28 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-2-28 01:09 發表

東隧根本就超怪雞
記得係太古最近東隧口個座放工
明明對正東隧口
無論落樓行出去搭606 307P
由離開公司門口計
行出站搭車
搞半個鐘先入到東隧口 ...

呢啲設計唔係怪雞,而係提供塞車buffer
如果太古城可以直接入東隧嘅話,相信車龍會更易倒塞入東隧管道內
GK8522 發表於 2015-2-28 09:05 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

如果運吉個意念係咁就死得啦,682/606呢個行法係棟哂牌教人點樣喺鰂魚涌上東隧,咁即係本身設計條路嗰陣呢個行法就唔應該純當係大街入內街咁既做法,而可以叫做一條半幹道之類既物體,當一條當幹道既燈係以大路入小路黎整咪死囉