hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有冇人覺得682馬鞍山方向, 轉入健康西街好哂時間 ...
開啟左側

[問題] 有冇人覺得682馬鞍山方向, 轉入健康西街好哂時間

Gary_B 發表於 2015-2-28 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-2-28 09:05 發表
如果運吉個意念係咁就死得啦,682/606呢個行法係棟哂牌教人點樣喺鰂魚涌上東隧,咁即係本身設計條路嗰陣呢個行法就唔應該純當係大街入內街咁既做法,而可以叫做一條半幹道之類既物體,當一條當幹道既燈係以大路入小路黎 ...

鰂魚涌以東之車流 除巴士外 有幾多會使用呢段 so called 「幹道」?
GK8522 發表於 2015-2-28 14:03 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

呢樣係另一問題,但係運吉既然棟得路牌教人咁行就預左會有一定車流跟呢條路上東隧,既然預得人咁行就冇理由整到幾枝燈枝枝都食到應,尤其呢段路彎又窄路又窄又有巴士行就更加應該整順D唔好搞到堆車塞哂喺度

另外電照英皇交界枝燈如果七姊妹轉電照係燈尾係有機會啱啱好過唔到
CRH5 發表於 2015-2-28 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 28/2/2015 00:18 發表

朕十年前喺嗰頭返工已經係咁嘅款。

以朕所知,嗰幾組燈係特登嘅,
好似係俾民康街直剷上寶馬山嗰批車
同埋由寶馬山經北角街市落嚟嗰批車順燈。

同理,右轉電照街嗰組燈其實係同電照街橫過英皇道
嗰組燈同步,右轉電照街 ...

民康街直剷上寶馬山既車應該得85P同埋81S(私牌另計)
如果個堆車服務時間過後比返682電照街路口順燈會唔會好D?
Ravenclaw 發表於 2015-2-28 18:45 | 顯示全部樓層

原帖由 CRH5 於 2015-2-28 16:31 發表

所有上寶馬山的巴士都系行炮台山道上的,百福道只有落山的85行全日...
ccicoltd 發表於 2015-2-28 18:52 | 顯示全部樓層

民康街直剷上寶馬山,只有寶馬山花園 HR80 和瓊峰園私家巴士。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
LNChickenRice 發表於 2015-3-2 22:40 | 顯示全部樓層
606兜七姊妹道(基本上同682返九龍方向0既行法相同,所以通論啦)
正正係同健康村地方上東廊0既入口
去唔返東隧晌鰂魚涌0既隧道口有關...
(健康村入口只係為東廊西行0既方向而設...
但係順路0既東廊入口呢?晌太古城...
(飛走「太古坊」呢個鰂魚涌「好客位」之後
睇睇仲可唔可以咁好客...?民x聯班___準備拆招牌都似...
各位巴絲明白啦...)

不過...90年代東隧新開張之時
606呢個行法的確問題不太
(鬼咩!中巴用0既只係圓頂寶寶,九巴只係肯出M仔
車細又班次少...阻得到幾多呀?)
如是者682、694呢堆小新東隧線
有樣學樣,抄返606呢個行法...
問題就0個度啦...
七姊妹道本來只係次要街道一條
個停車位本來只有紅小先會用得到...
所以阻極都有限度...
不過,車多0左、巴士公司開始派12米大巴行呢條路
連85都偷埋呢個位去渣華道返柴灣...
出事啦: 本來0既停車位變成阻巴士「劈彎」0既陷阱位
仲有:港運城將本來中巴車廠一段0既直路「永久封閉」
車只可以轉左上山、轉右出海皮...
幾條巴士線,起碼一小時幾十次經過...
道路設計亦開始飽和...仲要唔可以隨便擴闊呢條街...
(其中一邊0既行人路已經窄到只可以一個人行過...)

學82咁入去書局街出渣華道?!問題只會更麻煩...
(比呢段七姊妹道更「冤家路窄」、另加急彎一隻...
書局街渣華道口只得兩條線...埋得新光個站0黎,
轉唔切線過右邊線再右轉...|||
恐怕只係招來「故意兜路」0既指責:真係講下好啦...)

結論: 七姊妹道健威花園一段,電照道同健康西街
來一個7-12禁區啦。「鬼叫你東隧港島入口,如此如此惡搞嘸...」

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
nwfb1601 發表於 2015-3-4 21:29 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-2-28 00:56 發表

以前第三盞係順的,幾時改嘅?

都好耐0下,至少四年前我開始係前中記北角廠返工0個陣已經係咁。

結果而家就算唔塞車,我係健威碌住0黎行都可以係電照街盞燈追返之前係
英皇道轉上去健康西街0既巴士。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2015-3-4 21:42 | 顯示全部樓層

0個個位真係好鬼麻煩,你改得英皇道轉上0黎順燈,就輪到民康街塞死。

雖然......而家健威呢堆極品燈0既 tuning,都成日搞到民康街無定向風咁塞返去
柯達大廈架喇......仲周不時見到要召喚慈母過0黎 tune 燈先可以通返。

跟住前日仲見到李汝大議員掛 banner,話成功爭取擴闊最塞車0個段電照街行
人路添......而家0個邊行緊三線都搞到一鑊泡,第時條行人路闊0左,我真係唔
敢想像公司樓下條電照街到時會塞成點......

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
238X + 5 我以前喺嗰邊咁多年都未見過李汝大會掛 ban ...

查看全部評分

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
jpoon 發表於 2015-3-5 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 deep3@italk 於 2015-2-28 00:44 發表

應該係彌敦道北行左轉亞皆老街下話......
講緊彌敦道往亞皆老街東行buffer,所以要左轉亞皆老街,右轉新填地街、旺角道、(洗衣街/西洋菜南街)
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2015-3-5 00:22 | 顯示全部樓層

仲有私家車?
http://jpoon9394.blogspot.com/