hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) $2優惠是否阻礙行車時間的討論
開啟左側

$2優惠是否阻礙行車時間的討論

cky 發表於 2015-2-27 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2015-2-27 01:00 發表
冇人話唔比資助老人家搭車,係講緊資源得唔得到善用,有錢唔代表可以亂咁FING.

社會福利永遠唔會令每個人都得益
乘車優惠其實都係投放番市民民生身上
唔可以話係亂 fing

反之, 明明有條天橋, 都要晌旁邊整支過路燈
間接廢左條天橋
區議會拎政府的1億元去整爛鬼地標
又或者整埋啲維穩騷
呢啲就真係叫亂 fing
cky 發表於 2015-2-27 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2015-2-27 01:04 發表

就拎佢地做擋箭牌, 大嗌佢地無陰公, 企咁耐等咁耐都冇1架車

好喇, 唔通等佢地轉晒搭其他交通工具
又跳出嚟怨話班老人保鐵, 保其他交通工具唔搭巴士咩?

上左ITALK咁耐未見過有人咁講囉,介唔介意比個例子睇下?

仲有 ...

係唔係你見得少?

呢啲 topics 基本係無限回帶
3AV53 發表於 2015-2-27 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2015-2-27 01:09 發表

係唔係你見得少?

呢啲 topics 基本係無限回帶
我真係見得少,既然係無限回帶,有冇例子睇下?
3AV53 發表於 2015-2-27 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2015-2-27 01:07 發表

唔可以話係亂 fing

間接廢左條天橋
又或者整埋啲維穩騷呢啲就 ...

綜援一樣都係投放响市民身上,但你會覺得有問題,就係因為有人濫用。

從來個問題係在於"濫用"呢兩隻字,而唔係福利本身。
3ASV174 發表於 2015-2-27 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2015-2-27 01:07 發表

唔可以話係亂 fing

間接廢左條天橋
又或者整埋啲維穩騷
呢啲就 ...
資助老人家搭 82 由小西灣去北角,同資助老人家搭 682 由小西灣去北角已經係 2 件事,
你搭 82,我話知政府貼晒你一蚊都唔使俾,但你搭 682 囉!我睇唔到呢段路其他線服務水平會係差到非要搭 682 不可。
其實你究竟明唔明白個分別同問題o係邊?

浪費就係浪費,用不得其所就係用不得其所,唔會因為有「更浪費」既事或者有「更用不得其所」既情況而令呢件事變成唔係浪費。
成日話「仲有咩情況都係晒架啦」,點啊巴交版接龍咩?
我使唔使每一次都列個清單出黎,鬧晒全世界比「$2 客有短途車唔搭專登揀搭長途車」更乞人憎既事,先可以發火噴呢班「兩蚊雞」?

我有時都會諗,究竟係 italk 特別多奇人異士,定係我先唔正常?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
PKD32 + 1 + 10 你呢D先正常

查看全部評分

AP149 發表於 2015-2-27 03:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-2-27 01:17 發表
資助老人家搭 82 由小西灣去北角,同資助老人家搭 682 由小西灣去北角已經係 2 件事,
你搭 82,我話知政府貼晒你一蚊都唔使俾,但你搭 682 囉!我睇唔到呢段路其他線服務水平會係差到非要搭 682 不可。
其實你究竟明唔明白個 ...

好彩A線冇2蚊咋,唔係嘅話A12機場方向應該可以好似82咁站站停

東行方向如果A12同其他本土線一齊埋站佢地寧願比$3.3搭A12都唔會搭有2蚊優惠嘅本土線

低級趣味扮高級:369
lsc04d11 發表於 2015-2-27 05:55 | 顯示全部樓層

成日回應「你有日都會老」既板友。
就係因為呢句,就係因為幾十年後,每3人就一個長者,再唔更改呢個政策既時候,到時香港就唔只2億撥O係呢度,巴士線既主要客量都係佢地,換句話講,如果港鐵唔賣樓,巴士/鐵路/小巴既主要收入來源都係政府補貼,而唔係乘客車費!你話合唔合理?
(財爺都要儲定錢為2020年後打算,水浸幾百億,庫存近萬億都要做,點解?就係因為呢筆長者開支會因人口老化而越碌越大!)

我都知,起左個$2頭,就冇辦法徹底「取消」,所以要盡量「優化」,使長途線真係做長途線,短途線或長者專線服務唔到佢地需要咩?

又或者講下板友話老人家等唔到咁耐車,所以有車就上。
在我家族的老人家而言,等唔到咁耐車,冇腳力行既老人家,連落街走遠D,行我地後生只需3分鐘的路程都不想行!
即使不停同佢地講,搭2蚊車,或用輪椅推佢地出去遊車河,都無動於衷。

反而搭2蚊車係O個D心態好健康,身體又好健康,體能唔似老人家既長者搭。
只要搭得其所,我覺得呢個優惠冇問題,但問題就係宜家好多人都搭得不其所,甚至有D係搭黎返工。

所以我認為,係需要改變一下這個「任何時間搭任何線都$2」既優惠。(既然A線都剔除得,點解?……難道長者不可以去機場?唔係個個區有E車WO?要長者搭多程駁腳?據板友話齋好辛苦JE……)

neoplan720p 發表於 2015-2-27 10:25 | 顯示全部樓層
想講長線短用嘛,我親身經歷過大把例子:

1. 平日夜晚係銅鑼灣坐969去天水圍,竟然去到上環永吉街有人落車,而本身夜晚上環果個站係無人上的,即係已經哂左時間。

2. 呢個例子仲更加經常發生。102 拖卡,明明兩架車可以跳住黎埋站,加快車程,偏偏就有呢堆客阻住,搞到兩架車都要埋站。

3. 係旺角搭68X、69X呢D 大西北線,竟然有人搭呢堆線係長沙灣、美孚落車。
講真,你地班老人家有幾趕時間,唔搭得行元州街既6、6C(我已經唔計2A),咁都仲有98C、45呀!
點解你要拎堆最貴既68X、69X黎搭  

有版友話落車都唔哂你好多時間啫……
我想講既係:
1. 佢係浪費緊成車人既時間;
2. 而家既新車,落車門既警告鐘越黎越長,成日關完門就過唔到前面支燈,結果又要浪費多幾分鐘—最常見既比較就係,坐城巴102,有得揀,我一定揀8頭龍,而唔會坐E500 (MMC)。
ccchhhuuunnn 發表於 2015-2-27 10:37 | 顯示全部樓層
阻唔阻定, 答案是肯定的
不過連走私客咁影響民生呢啲大巫都唔理,
搭車畀老人家阻呢啲民生小巫更加無可能引人注意,
而「老人家」呢個道德高地比「(偽)遊客」更高, 更難郁

政績工程, 「兩蚊」呢個soundbite一定好過「兩折」/「三折」
而家老人家個個都識, 開口埋口「兩蚊」「兩蚊」
要省招牌, 梗係用最靚嘅料,
阻定? 度橋個班根本唔搭巴士嘅
avianwind 發表於 2015-2-27 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2015-2-27 10:37 發表
政績工程, 「兩蚊」呢個soundbite一定好過「兩折」/「三折」
而家老人家個個都識, 開口埋口「兩蚊」「兩蚊」
要省招牌, 梗係用最靚嘅料,
阻定? 度橋個班根本唔搭巴士嘅

現任突首自己領晒功
http://news.sina.com.hk/news/20120805/-1-2736945/1.html

慶幸當年提議那位無話擴展至過境路線
不然後果比現時更嚴重
http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/20111013/news_20111013_55_790798.htm

==
不過今屆那位最擅長搏長者歡心
隨時會在任期將至時落order叫財爺寫入去預算案