hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海 ...
開啟左側

[服務調整] 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海

kmb71k 發表於 2015-2-28 06:40 | 顯示全部樓層

我諗無新界人鐘意一條去港島路線仲要加停九龍灣
就算改番行觀塘道過東隧
平時觀塘道加東隧仲塞過西隧經中上環同灣仔

新界過九龍/港島路線要直達先至有得做
中途加站或無厘頭加經九龍市區街道會好趕客
以上回應,是否可行?是否合適?
kuro 發表於 2015-2-28 08:06 | 顯示全部樓層
rkkwan 發表於 2015-2-28 11:09 | 顯示全部樓層
行西隧,但唔停上中環、灣仔北就已經快啦!4幹一路靠右線。可能可以攞返D村巴客。
GW5878 發表於 2015-2-28 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-2-28 04:13 發表

太安樓安分排隊去東隧,每日要塞幾耐?觀塘道要塞幾耐?師兄,你諗下好。
如果真係有得做,當年城巴就唔會放棄天水圍至觀塘特快村巴 906R,仲其實真係有客,但大部份人下繁寧願坐 269C,因為夠密(個個又唔係準時收),又唔洗就班次。
擺 ...
如果架車過隧道後跟269c行,我根本唔需要理會架車幾點開,。
以269c黃大仙必頂閘論,條369差極都一定要企人入龍翔
m_rd08 發表於 2015-2-28 12:05 | 顯示全部樓層
大西北去東區最直接就係西隧->4幹->東廊
經東隧去東區又要塞3幹4A出口、觀塘道,車費隨時因為兜遠左路而仲貴過依家經西隧

反而依家960X/968X真係可以飛走中環、灣仔,響東區加左幾多站吸引乘客上車仲實際...
不過係唔明點解城巴唔開969C去程版本,又唔係唔夠客...

原帖由 kuro 於 2015-2-28 08:06 發表
如果真係要經西隧去東區特快,
要等灣繞通車先掂,
到時開2條洪水橋西北-一幹(停站)-東區(經屯公,富泰區)
洪水橋東南-灣繞-東區(經大欖,元朗市)
之後960B/X,962C,969C/968X,960S取消佢

還掂佢哋可以去屯轉轉車。  

有冇經大腦諗野架你?
Lelouch 發表於 2015-2-28 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-2-28 11:54 發表
如果架車過隧道後跟269c行,我根本唔需要理會架車幾點開,。
以269c黃大仙必頂閘論,條369差極都一定要企人入龍翔

見到你既提議我就真係369
不如你叫城巴開條經彌敦道既969好唔好?
paul2357paul 發表於 2015-2-28 19:45 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-2-28 04:13 發表

太安樓安分排隊去東隧,每日要塞幾耐?觀塘道要塞幾耐?師兄,你諗下好。
如果真係有得做,當年城巴就唔會放棄天水圍至觀塘特快村巴 906R,仲其實真係有客,但大部份人下繁寧願坐 269C,因為夠密(個個又唔係準時收),又唔洗就班次。
擺明城巴知無肉食,仲要家陣太安樓部 678 同 307P 唔係咁多人上,仲開 369 蝕隧道費?
(唔好對城巴太大期望,佢地係以錢為先)

如果我係天水圍居民,點解我唔等 268C/269C?家陣 268C/269C 點耐法,你都 369 唔知幾時塞完車過到海。
仲未計偉業街有村巴返元朗,要快觀塘道又有村巴返天水圍。

不過諷刺的是,沙田區、大埔區和北區想要全日西隧線卻偏偏困難重重。
拾顓豭 發表於 2015-2-28 21:01 | 顯示全部樓層
經龍翔道及觀塘道行東隧, 比起現時經全程西隧四幹起碼超過 3 公里
(假設定綫仍然以北角政府合署為東區首站)

只有搵食車公司唔俾行西隧先會取道東隧 / 紅隧

依家朝朝龍翔道龍尾塞到去鑽石山, 由屯門元朗出到觀塘閒閒地都要成粒鐘,
如加埋去到東區要幾點...

起碼, 行西隧, 過咗新鴻基中心基本上係直飛, 呢段東廊少於個零字就行完,
塞車位最多都係得林士街天橋一段仔, 路況比對面海觀塘道東隧口好得多
再根據現時客量, 早繁開高載車平均都可以載到 >100 個東區客, 所以真係唔好諗叫巴士公司改道

OT:
三幹落呈翔道出口, 依家成日咁塞法, 好應該開始加埋
"車長可視乎交通情況, 改用屯門公路, 荃灣路, 葵涌道前往呈翔道"
反正里數唔會多得去邊, 時間上可能仲快

原帖由 paul2357paul 於 2015-2-28 19:45 發表
不過諷刺的是,沙田區、大埔區和北區想要全日西隧線卻偏偏困難重重。

北區依家有啦
沙田, 大埔區就... 第一有冇咁多客, 第二有冇全日需求, 第三就係搞掂青沙上橋位先好講啦
不過 680x 改 980x 個人係支持的

GW5878 發表於 2015-2-28 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2015-2-28 14:29 發表

見到你既提議我就真係369
不如你叫城巴開條經彌敦道既969好唔好?

如果城巴有剩餘資源而彌而265B/69X果堆線經常唔夠載 , 當然無任歡迎
cyrcheung 發表於 2015-2-28 22:07 | 顯示全部樓層

東區海底隧道,朝早塞過香港,晚上塞過九龍。

傍晚六時三刻左右由 東區海底隧道收費廣場 坐 694 過香港,一定見到香港入口成個彎位都係車,仲隨時可以見到幾班 619 緩慢入隧道,一部差不多頂閘,其餘小貓幾隻。見過有班 373,半百唔夠的客量。

由北角進入隧道,通常東區走廊落橋後近通風大樓對出開始排隊,以長途乘客而言,您要佢微波零步走進海底,仲要九龍區設站招呼其他乘客,不如食埋晚餐至落地底返歸!

而且,以金巴士用特惠車費趕走橙黃巴士黎投條 將荃線,比黃巴士加幾班同自己競爭的巴士,佢實同你死過。

以公司而言,班咸魚死等病等都要坐我架車,至係王道。