hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海 ...
開啟左側

[服務調整] 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海

GW5878 發表於 2015-3-1 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 cyrcheung 於 2015-2-28 22:07 發表
東區海底隧道,朝早塞過香港,晚上塞過九龍。

傍晚六時三刻左右由 東區海底隧道收費廣場 坐 694 過香港,一定見到香港入口成個彎位都係車,仲隨時可以見到幾班 619 緩慢入隧道,一部差不多頂閘,其餘小貓幾隻。見過有班 373,半百 ...

頭三句 : 之前已經講左 , 即使港島有 0 個客 , 只要入龍翔前坐得滿 , 已經除笨有精 , 而觀塘客係唔需要理會東隧塞唔塞車 , 只要架車塞完黎到觀塘 , 有客原本等緊269C然後見有城巴埋站走去上左架城巴就得

之後果兩句 : 乜新創建會同你考慮咁既因素 ? 佢只係知道用969C名義搶你客就得

KG1428 發表於 2015-3-1 01:16 | 顯示全部樓層
問題係平日繁忙時間要塞偉業街,觀塘道
無支路上觀塘繞道

改行東隧對巴士公司無什麼幫助
3ASV174 發表於 2015-3-1 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-2-28 04:43 發表
我覺得唯一一條值得咁做嘅
叫E22S
反正將軍澳無客
直去港島東仲著數

同埋早繁咁做
會好過下繁咁做
其實一條線做晒係唔 work,
因為東廊東隧觀塘道都塞車,當大家都返朝九晚六,部車係唔會同時配合到東九同港島東返放工時間,一係一邊早得濟,一係一邊趕唔切,無得合埋黎做。

而路面環境計,西九龍公路同西隧比東九龍好得多,尤其下繁,其實依家堆港島東西隧線係幾乎唔使塞車,
而且停中環都一樣執到客,咁何苦要貢過去東九龍。

評分

參與人數 2HugeC +3 收起 理由
acc1368 + 1 其實依家堆港島東西隧線係幾乎唔使塞車, 而 ...
HB00610 + 2 因為東廊東隧觀塘道都塞車,當大家都返朝九晚 ...

查看全部評分

kmb71k 發表於 2015-3-1 07:00 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2015-3-1 00:57 發表

頭三句 : 之前已經講左 , 即使港島有 0 個客 , 只要入龍翔前坐得滿 , 已經除笨有精 , 而觀塘客係唔需要理會東隧塞唔塞車 , 只要架車塞完黎到觀塘 , 有客原本等緊269C然後見有城巴埋站走去上左架城巴就得

之後果兩句 : 乜新創建會同你考慮咁既因素 ? 佢只係知道用969C名義搶你客就得

明明條線係服務港島同新界
點解要踩入九龍東搶客咁阿茂整餅?
究竟條線開o黎係服務九龍客定港島客?
咁樣同大埔條74D有咩分別?
真係荒天下之大謬
咁我不如話307/681來回都加停九龍灣啟業
咁641都可以唔駛要喇

仲有我諗新創建都唔會咁低智咁樣改路線
名副其實倒自己米

以上回應,是否可行?是否合適?
asv2 發表於 2015-3-1 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-3-1 00:57 發表

之後果兩 ...
趕走 21.4 執 18.4?
咁想執雞就停永安停皇后街,起碼隻雞肥啲
washrice 發表於 2015-3-1 16:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-3-1 07:00 發表

明明條線係服務港島同新界
點解要踩入九龍東搶客咁阿茂整餅?
究竟條線開o黎係服務九龍客定港島客?

完全同意,相當奇怪點解無咩人提出呢一點

引用一下原文

原帖由 GW5878 於 2015-2-28 02:41 發表

如果要改行觀塘,
1)港島一定係跟678行先快
2)港島東客唔搭又如何?去到觀塘都打返爆架車,城記以開969C輔助線為名整架369經觀塘搶你九記客又點話
甚至如果城記下繁有車有人既話,整架369(太安樓至天水圍,經觀塘),太安樓 ...

照你咁講,港島東客唔搭的話,點解要喺港島東開?直接喺觀塘開咪得?
直接喺觀塘開的話,又點解要改本來喺港島東開、唔服務九龍嘅線?
如果話原本堆線載空氣就話諗諗善用資源啫,依家本身就夠客,點解要改?

之後果兩 ...

同理,咁做咩唔喺觀塘開?

觀塘唔夠載無端端改港島線過去,跟住話「港島東客唔搭又如何」,不是莫名其妙?
堆線究竟係serve to服務邊區?

Ravenclaw 發表於 2015-3-1 17:12 | 顯示全部樓層

其實如果行車時間唔系太離普的話,話之你點行啦,九龍+港島黎做,沒咩所謂...

不過問題系,樓主你叫行果堆路,只系坐去觀搪都夠耐啦,仲講塞過海?
volvo2000 發表於 2015-3-1 22:12 | 顯示全部樓層
題外話:既然大西北可以開特別路線取道西隧來往東區.
荃葵青都無一條特別路線甚至一班車去東區?
反而就有930A入西區,果度已經有西隧紅小,MTR啦!
唔好講948去到天后囉(東區邊界),皆因天后將會撥歸灣仔區
ccicoltd 發表於 2015-3-1 23:59 | 顯示全部樓層
太古坊下班時間有紅小往石梨,不過客量明顯沒大西北各條 NR 或專營線高。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
toyl 發表於 2015-3-2 01:46 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2015-2-28 21:01 發表
三幹落呈翔道出口, 依家成日咁塞法, 好應該開始加埋
"車長可視乎交通情況, 改用屯門公路, 荃灣路, 葵涌道前往呈翔道"
反正里數唔會多得去邊, 時間上可能仲快

深井出口至呈祥道,行葵涌道同三幹里數係一樣。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
拾顓豭 + 5 感謝講出實際里數

查看全部評分