hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海 ...
開啟左側

[服務調整] 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海

paul2357paul 發表於 2015-3-2 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 拾顓豭 於 2015-2-28 21:01 發表

......

北區依家有啦
沙田, 大埔區就... 第一有冇咁多客, 第二有冇全日需求, 第三就係搞掂青沙上橋位先好講啦
不過 680x 改 980x 個人係支持的

373A尾車係晚上9點由總站開出,仲未算係真正全日線。
EH2674 發表於 2015-3-2 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-2-28 11:54 發表
如果架車過隧道後跟269c行,我根本唔需要理會架車幾點開,。
以269c黃大仙必頂閘論,條369差極都一定要企人入龍翔

我用實例答你

269c下繁起碼90分鐘行完全程
969c車程最耐個班最多用90分鐘行完全程,順少少可以快5~10分鐘

講完
強人所難,不可一不可再
LNChickenRice 發表於 2015-3-2 22:00 | 顯示全部樓層
觀塘市中心平日繁時已經好似旺角咁
條觀塘道例牌塞死晌觀塘站迴轉處...
已經係見怪不怪0既日常風景...

最可怕0既係太子道東、龍翔道
晌牛池灣交匯0既地帶...
一個燈位塞到成條橋都只係見到巴士
夠誇張未呀?不過偏偏又係日常的情況...

仲叫小弟兜東隧由天水圍去鰂魚涌呀?
牛河都仲會考慮...返工時候就真係唔好啦...
話知你學369兜新田公路去,定係先落尖沙咀底線呀!
(後者更加唔應該兜去東隧遊花園:
紅隧塞車0者,不過幾分鐘之後直上東廊...
行東隧?!土瓜灣、九龍城、新蒲崗...
未塞慣0既媽聲四起、塞慣0既各位巴絲:可以諗到
有幾多天水圍0既朋友會咁「遊花園」式返工呢?
(一架短青年都可能只見幾隻小貓...
城巴願意開線先至...小弟都要爆一句「痴線」!
九巴更加就唔駛講啦:大蝕路線,一定唔批准開線...)

小弟當年開玩笑0既嶺巴965
(而家0既城巴969c...算偷0左小弟0既路線去用...
算啦:新城0既路線哲學...極有可能由小弟提點先會出現...)<廣告時間
都只係學969咁,行完中環,先去灣仔北、再上東廊入柴灣
衰多口咁講:如果只係做蘇豪東、柴灣一帶的話...
非繁時30分鐘一班啦...
根本長距離線,需求方面以居民為主
(即係唔可以收天價)
一日來回各一次咁多:又點會隨便兜、隨便飛走核心區
「趕客」走呀?有需求、又順路,兜一下賺多個客0既車費...
巴士公司一直以來0既開線政策...
唔通蝕本時又打各位荷包0既主意?

所以兜得太誇張、車程仲長過逼地鐵0既...
運吉准唔准開線都唔駛小弟講,
更何妨巴士公司無肉好食,真係理得你咁多...

368/369晌大欖隧道開0左之後
客量急跌之下先取消0既...
麻煩樓主睇睇佢地兩條苦命線0既生平事蹟
先0黎再出建議啦...

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
transbus 發表於 2015-3-3 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-3-1 07:00 發表

明明條線係服務港島同新界
點解要踩入九龍東搶客咁阿茂整餅?
究竟條線開o黎係服務九龍客定港島客?
咁樣同大埔條74D有咩分別?
真係荒天下之大謬
咁我不如話307/681來回都加停九龍灣啟業
咁641都可以唔駛要喇

仲有 ...

我驚到時會有人好似坑口優越論者投訴,
話觀塘黃大仙濫用港島東去新界西北資源..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GW5878 發表於 2015-3-3 03:29 | 顯示全部樓層
見D野幾相似,唔逐個回應

原帖由 kmb71k 於 2015-3-1 07:00 發表

明明條線係服務港島同新界
點解要踩入九龍東搶客咁阿茂整餅?
究竟條線開o黎係服務九龍客定港島客?
咁樣同大埔條74D有咩分別?
真係荒天下之大謬
咁我不如話307/681來回都加停九龍灣啟業
咁641都可以唔駛要喇

改完路線係執到非自己公司既客源
咁意味住只有過海線同少量新巴7字頭線(及九巴相關路線)有咁既權利玩
好似960B咁 , 改左行觀塘道對九記收入冇幫助 , 咁當然冇誘因改
而你個Case就用聯營線食聯營線 , 都係唔符合呢個條件

再者 , 除非搞雙向分段 , 如果唔係根本取消唔到641 , 而係307 / 681搞雙分有乜問題唔需要多講
但969C唔同 , 佢係單向線 , 過隧道整個觀塘分段即可

順帶一提 ,
N680好應該落觀塘道

原帖由 washrice 於 2015-3-1 16:20 發表

完全同意,相當奇怪點解無咩人提出呢一點

引用一下原文

照你咁講,港島東客唔搭的話,點解要喺港島東開?直接喺觀塘開咪得?
直接喺觀塘開的話,又點解要改本來喺港島東開、唔服務九龍嘅線?
如果話原本堆線載空氣就話諗諗 ...

好簡單 , 觀塘開既話城巴阻力會好大
港島開就名義上就係969C , 阻力冇咁大

原帖由 asv2 於 2015-3-1 11:00 發表
趕走 21.4 執 18.4?
咁想執雞就停永安停皇后街,起碼隻雞肥啲

咁皇后街D雞執唔到就由969系執返 , 錢都係自己落袋
但係觀塘D雞執唔到就由九記執
kmb71k 發表於 2015-3-3 06:50 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

真係牛皮燈籠
成日都唔係乘客角度諗下
為o左經觀塘兜客而要得失原有新界西至港島東既客源, 值得?
增加車程而得失原有新界西至港島東客源, 值得?

可唔可以唔好成日有食得唔好蹝既諗法得唔得?
正常一間巴士公司根本唔會冒呢個風險

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 1 認同 =)

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
wingho_cwh 發表於 2015-3-3 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-3-3 06:50 發表
真係牛皮燈籠
成日都唔係乘客角度諗下
為o左經觀塘兜客而要得失原有新界西至港島東既客源, 值得?
增加車程而得失原有新界西至港島東客源, 值得?

可唔可以唔好成日有食得唔好蹝既諗法得唔得?
正常一間巴士公司根本唔 ...

樓上呢句係抵讚下既
食得唔好嘥既概念係無錯,但將呢個概念放係有特快含義既新界西過海線就超錯。。
新巴城巴係港島區既專營公司,唔係九巴做得唔好既時候就要城新改d奇怪線出黎幫九記孭左隻鑊佢架嘛。。
除非係正正式式將258D/259D/268C/269C 之類既線重新招一次標。。
如果係唔係都「食得唔好嘥」既,咁點解要特快線姐?呢度又飛,果度又飛豈不是「無晒d客」?不如條條線都好似70號(九巴舊時果條)咁大流水咪得囉 不如樓主諗下點解呢條線會蝕到入肉呢。。。
再講得白d,近排港鐵港島線係西環人29年半既漫長等待下終於全線通車。。咁點解流水線以至已經標榜係特快既5X 都會唔見左成班客? 就係因為d線比地鐵慢嘛。。那怕可能實際行車時間只係慢少少都足以趕走半車客,即使地鐵成人收費(短程)並不相宜。。
咁係呢個情況底下,城巴係咪仲要改東隧線,去做一d分分鐘「偷雞唔到蝕把米」既生意?
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-3 11:52 | 顯示全部樓層
路過覺得某人之後就會拉埋"將秀荃"既理論又講一餐...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
transbus 發表於 2015-3-4 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-3 11:52 發表
路過覺得某人之後就會拉埋"將秀荃"既理論又講一餐...

奇在相關人士極力反對將荃經順秀執客,
同時又支持東區西北線路過觀塘執客喎..

除o左not in my backyard theory之外,
我只見到支青島, 睇唔透呀..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-4 02:02 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2015-3-4 00:42 發表

奇在相關人士極力反對將荃經順秀執客,
同時又支持東區西北線路過觀塘執客喎..

除o左not in my backyard theory之外,
我只見到支青島, 睇唔透呀..
好簡單je
引你入局之後就會話
上面唔係反對執客既咩?
將荃線就唔該直出之類既物體
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過