hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海 ...
開啟左側

[服務調整] 新界西北去港島東區的隧巴改經東隧過海

GW5878 發表於 2015-3-6 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-3-4 21:05 發表

究竟一條路線開辦主要為想執雞, 定係送客到目的地?

WHY NOT BOTH ?

原帖由 washrice 於 2015-3-5 21:41 發表

退一步講真係要開   都係新線喺觀塘開,九巴/招標啦
好地地點會係拎完全唔經嘅969系輔助線改?

照你咁講  118P其實都應該改做618P,小西灣經東隧觀塘去深水埗,以執觀塘去深水埗嘅客
973都應該開條支線經東隧觀塘去尖沙嘴 ...

改都要順路先改得
要大幅延長路線先行到根本唔可取
但係969C轉東隧,所延長既路段佔全段比例唔算多

118系的確有條件改,如行東九龍改廊的話,除可填補觀塘至港島東特快盲點之餘又有觀旺特快
最重要係有車吉出黎(我最初都係講緊保留969C照開369),地鐵都西延左,照計兩巴都有條件加密118系,順手拆線拆條618

washrice 發表於 2015-3-7 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-3-6 00:52 發表

改都要順路先改得
要大幅延長路線先行到根本唔可取
但係969C轉東隧,所延長既路段佔全段比例唔算多

118系的確有條件改,如行東九龍改廊的話,除可填補觀塘至港島東特快盲點之餘又有觀旺特快
最重要係有 ...

所以原本好快到旺角深水埗嘅118P客就要陪兜觀塘?
所以原本好快到西北嘅9xx客就要陪兜觀塘?
hadboy5 發表於 2015-3-7 21:02 | 顯示全部樓層
當年368都已經證明左行東隧過海係唔work 架,唔係點解968,960一開咁受歡迎,而家268C 都要成個半鐘先到觀塘,塞入觀繞都要時間啦
GW5878 發表於 2015-3-7 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 washrice 於 2015-3-7 20:20 發表

所以原本好快到旺角深水埗嘅118P客就要陪兜觀塘?
所以原本好快到西北嘅9xx客就要陪兜觀塘?

我係話拆線

原帖由 hadboy5 於 2015-3-7 21:02 發表
當年368都已經證明左行東隧過海係唔work 架,唔係點解968,960一開咁受歡迎,而家268C 都要成個半鐘先到觀塘,塞入觀繞都要時間啦

咁係因為368係去中環而非東區,而去中環行東隧咪好似上面話建議973經觀塘咁樣兜路
kmb71k 發表於 2015-3-8 10:20 | 顯示全部樓層
仲係有人覺得經觀塘執雞係無問題
仲係有人覺得普通乘客會接受經觀塘再返回新界西係無問題
仲係有人覺得經觀塘增加車程時間對普通乘客來說係無問題

真係對牛彈琴

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
pcckw + 1 + 1 真是對牛彈琴……就算再説一萬遍也堅持己見 ...

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
washrice 發表於 2015-3-9 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-3-7 22:02 發表

我係話拆線

咁係因為368係去中環而非東區,而去中環行東隧咪好似上面話建議973經觀塘咁樣兜路

結果118改618p,9xx行東隧就唔係兜路?
HB00610 發表於 2015-3-9 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2015-2-28 08:06 發表
如果真係要經西隧去東區特快,
要等灣繞通車先掂,
到時開2條洪水橋西北-一幹(停站)-東區(經屯公,富泰區)
洪水橋東南-灣繞-東區(經大欖,元朗市)
之後960B/X,962C,969C/968X,960S取消佢
還掂佢哋可以去屯轉轉車。 ...

請問你知唔知960B同X同962C係做埋中上環客…??
paul2357paul 發表於 2015-3-9 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-3-8 10:20 發表
仲係有人覺得經觀塘執雞係無問題
仲係有人覺得普通乘客會接受經觀塘再返回新界西係無問題
仲係有人覺得經觀塘增加車程時間對普通乘客來說係無問題

真係對牛彈琴 ...

這不能全怪佢。

因為香港有唔少既巴士線有不合理既中段,例如以前的118小西灣方向北角有站,170和182例如九龍塘、何文田都有站,亦因此而阻礙了它們改快的步伐。
HB00610 發表於 2015-3-9 01:36 | 顯示全部樓層
一句講哂, 東隧放工塞得仲金過紅隧同告士打道, 太子道東/觀塘道到龍翔就都係塞到傻

繁忙時間搭著佢隨時兩個鐘都落唔到車。
HB00610 發表於 2015-3-9 01:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2015-2-28 01:04 發表

佢地本身東區都食夠客, 坐滿甚至企人
觀塘班客仔會有可能肯上車企成個鐘?!

再者都係班次問題, 你果d車得幾班, 密極都要15分鐘一班
東區過黎都唔知點預時間等
比我實會去搭268/9C, 258/9D, 62X囉
情況就同59X vs 25 ...

其實960B同X, 佔領時的車程係仲快咗

我當時係960B/X常客