hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老城E線不再半豪華?
開啟左側

老城E線不再半豪華?

3ASV3-JE1672 發表於 2015-3-1 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-2-28 22:43 發表

城巴對家咪九巴囉。九巴條45收成6.4,E21A只收4.8。
原來九巴有做 A / E 線出入大嶼山&機場
dogdog002 發表於 2015-3-1 00:22 | 顯示全部樓層
又黎到龍運城巴無底深淵
不過果時真係幾多車款,

有無人知點解佢地會買單門車?
最初派車有無話單門派係邊幾條線?
JX9097 發表於 2015-3-1 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 2015-3-1 00:22 發表
有無人知點解佢地會買單門車?
最初派車有無話單門派係邊幾條線?

小弟記得喺報紙見過有人投訴
跟住回覆係話因為呢類線通常淨係上或者淨係落
所以用單門車可以增加載客量而又唔影響上落客時間
同時亦得到運吉批准
neosan 發表於 2015-3-1 13:07 | 顯示全部樓層

當城巴減到同龍運同價先再比較用車喇
3ASV174 發表於 2015-3-1 14:30 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-2-28 22:39 發表

但係城巴A/E車本來就貴過龍運......
E34A全程 52KM 收$13.9,E23全程 48KM 收$18
其實係龍運收得太平,而唔係城巴收得貴,城巴 E 線真係只係一條普通線收費,
分別比較觀塘、旺角、銅鑼灣、青衣、慈雲山,坐九巴入元朗都貴過過坐城巴 E 車入機場,講緊 E 車路程比九巴大西北線更長,當城巴 E 車比九巴本土線更平既時候,我唔明點解成日有人咬住城巴。

係咪好難得載通終於有半件事做得好過新城(半件,因為九巴都係貴左)?
ma212223 發表於 2015-3-1 14:41 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

九巴元朗線係加完N次價先貴嘅過城巴E線
會唔會係城巴E線定價太貴呢

又或者咁講,城巴只係有競爭嘅地方先平
青衣入機場收$8,市區分段又同九巴鬥平
但又唔見E11做個$3.4樓下分段搶客,而搭鐵唔吸引嘅觀塘將軍澳更走去開條貴足$6嘅E22A,而E22啲服務質素又近乎全部城巴E線中最差

一出RDP   要去鵝頸橋?
chowingtai2008 發表於 2015-3-1 15:04 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-3-1 14:30 發表
其實係龍運收得太平,而唔係城巴收得貴,城巴 E 線真係只係一條普通線收費,
分別比較觀塘、旺角、銅鑼灣、青衣、慈雲山,坐九巴入元朗都貴過過坐城巴 E 車入機場,講緊 E 車路程比九巴大西北線更長,當城巴 E 車比九巴本土線更 ...
其實龍運對外線黎講
最正常應該係E31(大約每公里$0.33)

而城仔最平對外線係E21/E21A
(大約每公里$0.32 - $0.35)

兩邊比較既都係雙方公司最平既對外線,其實價錢相差唔遠

之後龍運其他線
E32收10.8,大約每公里只係$0.28
其他都係差唔多$0.2幾一公里

而城巴就$0.3-0.4幾一公里不等
過海線更要$0.5幾一公里(其實過海貴係正常)

可以睇到,龍運係全價收得比較平,只有E31係相對正常
但分段黎講仍然同城巴差唔多,甚至貴少少
(例如東涌消防局之後向機場方向,城巴4蚊,而龍運收4.3)
3ASV174 發表於 2015-3-1 15:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-3-1 14:41 發表
九巴元朗線係加完N次價先貴嘅過城巴E線
會唔會係城巴E線定價太貴呢

又或者咁講,城巴只係有競爭嘅地方先平
青衣入機場收$8,市區分段又同九巴鬥平
但又唔見E11做個$3.4樓下分段搶客,而搭鐵唔吸引嘅觀塘將軍澳更走去 ...
城巴 E 線本身貴過九巴元朗線先係正常,因為其實機場路程係仲長一截,
但加埋價之後,就顯得九巴先真係貴左。

好似 E11 咁,過海後佢只係跟當年正常過海線收 $5.4,無收平但亦無刻意收貴,過海線去到港島好似都無一條線有平過 $5.4 既分段,相反龍運分段就真係好貴。

ccicoltd 發表於 2015-3-1 15:18 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

973 壽山村道往赤柱 $4.8,不過這是非常個別的例子。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
cheungtszfung 發表於 2015-3-1 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2015-3-1 15:18 發表
973 壽山村道往赤柱 $4.8,不過這是非常個別的例子。

咁973過左海$6.1去赤柱都係賣大包價