hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老城E線不再半豪華?
開啟左側

老城E線不再半豪華?

E21A 發表於 2015-3-1 19:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-3-1 14:41 發表
九巴元朗線係加完N次價先貴嘅過城巴E線
會唔會係城巴E線定價太貴呢

又或者咁講,城巴只係有競爭嘅地方先平
青衣入機場收$8,市區分段又同九巴鬥平
但又唔見E11做個$3.4樓下分段搶客,而搭鐵唔吸引嘅觀塘將軍澳更走去 ...
如果E22因為成日派市區版行而話佢係服務最差,似乎又唔太合理喎
E22係城巴咁多條E線中班次最密既一條,仲要有一大堆分支
繁時仲有賣大包既E22P/X
KE7066 發表於 2015-3-1 20:28 | 顯示全部樓層
其實 E/N 線用 85xx 未必係壞事黎。
每逢大時大節好多得幾班嘅 N 線都會爆晒, 有人上唔到車.

85xx 雖然未必咁好坐但係載客量卻有所提升,
要豪華就 A 線啦, E 線有半豪其實已經優待架啦
3ASV174 發表於 2015-3-1 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7066 於 2015-3-1 20:28 發表

要豪華就 A 線啦, E 線有半豪其實已經優待架啦 ...
佢只加座位無意義,
因為載多左人,行李亦自然更多,本身行李架都唔夠用,加凳唔加大行李架,結果都係載唔到咁多人。
HV7025 發表於 2015-3-1 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-3-1 14:30 發表
其實係龍運收得太平,而唔係城巴收得貴,城巴 E 線真係只係一條普通線收費,
分別比較觀塘、旺角、銅鑼灣、青衣、慈雲山,坐九巴入元朗都貴過過坐城巴 E 車入機場,講緊 E 車路程比九巴大西北線更長,當城巴 E 車比九巴本土線更 ...

非常同意
小弟住黃大仙, 深同感受
十幾年前最初搬來黃大仙時, 以2000年既物價就覺得E22收18蚊係貴
但而家268C都$18.4, 星期六日晏晝我o係樂富永光等268C, 攝到上車企門口就算, 有位坐已經係bonus
仲要268C已經比其他九巴線加少一次價 (08年果次無加)
咁比之下, E22呢18蚊真係已經唔算貴
東行仲誇張, 九記加N次價, 而家連11C既價都放領E22既$5.2分段
有時我o係龍翔中心出觀塘, 索性直接o係211站後等最平既E22算, 反正E22都唔算疏車
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
KE7066 發表於 2015-3-1 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-3-1 20:41 發表
佢只加座位無意義,
因為載多左人,行李亦自然更多,本身行李架都唔夠用,加凳唔加大行李架,結果都係載唔到咁多人。

其實行李架應該做到好似 80xx 咁, 右邊低地台位全部都做晒行李架
當然有需要時可以參考下 A21 加班車將部分座位劃位行李位
allen_814 發表於 2015-3-1 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7066 於 2015-3-1 21:53 發表

其實行李架應該做到好似 80xx 咁, 右邊低地台位全部都做晒行李架
當然有需要時可以參考下 A21 加班車將部分座位劃位行李位

個行李架應該用番龍運95xx個size,宜家個
行李架只系大紅柱躉小小
bnr34 發表於 2015-3-3 19:28 | 顯示全部樓層

原帖由 KE7066 於 2015-3-1 20:28 發表

要豪華就 A 線啦, E 線有半豪其實已經優待架啦 ...

查實過咗4版都好似冇人提會係E線出沒既80xx?
BlackBird 發表於 2015-3-3 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 bnr34 於 2015-3-3 19:28 發表

查實過咗4版都好似冇人提會係E線出沒既80xx?

80XX係E線都好少出現(E23多少少)
80XX影響唔大
P960早日摺線
capricorn 發表於 2015-3-3 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-3-3 20:30 發表

80XX係E線都好少出現(E23多少少)
80XX影響唔大
E11都間唔中有flyer行喎
NWFB2075 發表於 2015-3-3 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 capricorn 於 2015-3-3 20:50 發表
E11都間唔中有flyer行喎
E11係固定班次派flyer...
其餘時間已經同E22鬥衰