hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西營盤站啟用後,西區過海線應該點處理? ...
開啟左側

[問題] 西營盤站啟用後,西區過海線應該點處理?

kwyeung 發表於 2015-3-1 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 boyvv1000 於 2015-3-1 22:32 發表

咁新年以外時間既乘客分佈呢?

今日好慘, 下午5時過九龍, 送左905車尾,
等左8分鐘車, 要企門口
好彩過左大角咀就有位坐。

Sorry, 新年頭就令你失望了, 生命實可貴, 勿睇唔開
dongfeng 發表於 2015-3-1 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-3-1 19:41 發表

一早已經計劃好晒,開站之後照計劃行事,完。

樓主用意,心照不宣。
其實樓主是否不想太多西隧巴士客去干諾道西160號示威呢?
에이핑크 대박!
ctb234 發表於 2015-3-2 14:47 | 顯示全部樓層
今朝905頂閘(新記時段)
不過新記d陰質班次都係趕客架喇!
avianwind 發表於 2015-3-2 15:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2015-3-2 14:47 發表
今朝905頂閘(新記時段)
不過新記d陰質班次都係趕客架喇!

就算投訴都無乜用
佢話佢時段內載客率剛剛好,唔使加班/車
Gary_B 發表於 2015-3-2 16:05 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2015-3-2 15:56 發表

就算投訴都無乜用

佢淨係數車內載客率,梗係剛剛好啦  

車外上唔到車既 唔使計
ctb234 發表於 2015-3-2 16:43 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2015-3-2 15:56 發表

就算投訴都無乜用

運吉幫到出晒面!
由頭車到9點3係3~8分鐘一班.
無遲過8分鐘都唔算脫班.
問運吉3分鐘班次幾時開又搭唔到.
問運吉係咪俾乘客企出黃線以外,運吉話唔係.
但係你睇上下繁係乜野境況.
到真係炒鑊勁又將責任推晒落司機度.
成日講民生無小事,永遠得個講字.
公墓園基本上都係害人精!
無乜幾個係好人.
開工等食飯,食飯等收工.
正一垃圾!
 樓主| boyvv1000 發表於 2015-3-2 22:44 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2015-3-2 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-3-1 21:48 發表

我初四晚九點左右搭 905 去九龍
山道尾等車 等左十幾分鐘先有架九巴到
車上唔夠三十人 入西隧
大角咀後 得番唔夠十個轉出旺角道  

我初三晚十點左右搭 905 去九龍
蓮香等車 等左幾分鐘先有架九巴到
全車爆哂 入西隧
豪華戲院後 得番唔夠半車人

仲話唔經大角咀 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| boyvv1000 發表於 2015-3-2 23:23 | 顯示全部樓層
LNChickenRice 發表於 2015-3-2 23:55 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

係運吉班冷氣房懶人作怪0者
要尋仇的話,搵0左佢地先啦...
(仲話xx聯0既支持者,
唔想鬧閣下_____[費事講!]都好似對唔住自己...)

不過...即使地鐵開埋西營盤站都好...
吸引力都係有限(地鐵系統0既飽和狀態,
只有運吉班超級精神分裂症患者先會當無呢回事發生!)
而城巴103都只係改用車,行E400咁多
可以講.地鐵西區延線影響極有限。

首先104方面:仲有中環、灣仔北呢兩個人山人海位
撐唔到堅尼地城都可以擺中環...再唔係同城巴10號搞BBI
至多只係「假死」0者...

113方面: 本來佢就同101「分工合作」
而113行九龍城、何文田一帶...
根本地鐵去唔到,Cut車的話:又有人準備嗌「小新垃圾不如」啦...
(不過,肯定佢地係九龍城、東頭邨一帶0既苦主,
喪鬧地鐵公司「搶錢」,要佢地「買難受」。)
呢場好戲,小弟拭目以待。
(因為沙中線一日未開,運吉Cut走113班次
根本係搵居民們「開戰」。)

至於904、905方面: 影響不大。
[邊度叫地鐵公司起車站...起得咁「出人意外」
要用「地鐵兩個站車程」時間,行佢0個條長命隧道?!
呢樣係老人家0既大忌...同樣適用於心急乘客...]
情形會幾接近601 0既情況...
各位巴絲,不妨留名跟進。

970/971/973系列: 根本連南港島線都未開張
運吉又想成個薄扶林居民、瑪麗醫院班醫護朋友、HKU各位書友仔
陪佢地一齊發神經...(呢批塞思克去青山醫院好啦!
精神分裂症發作的話,青松輕鐵站行上山啦...唔送啦~
未同佢地計天耀站「小紅包」#呢一壇衰0野...算小弟放水好啦~)
不過: 如果小新、城城睇唔到呢堆出九龍0既客仲晌度的話
咁就真係抵小新、城城兩間公司「賺到作嘔(回贈乘客)」...
(行山路線機件損耗大過行平路嘛...)
所以,各位齊齊當香港大學站堆「白金升降機」無到啦...

總之一句:亂計交通流量Cut車,同吸毒駕駛一樣
可以死得人多...

# 忘記了交代呢位不幸晌天耀站上唔到車返學0既小妹妹
正晌輕鐵「迎西鐵」大改組(2003年12月)之後0既第一個返工返學日出現
T_B正好影底0左上述慘況...是為運吉及九鐵其中一大恥事。
小弟經常引用,以誡各方友好: 政治上的錯失可以鬧出不少人間悲劇。
望各位以此為尷尬。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 1 夠串~

查看全部評分

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??