hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西營盤站啟用後,西區過海線應該點處理? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 西營盤站啟用後,西區過海線應該點處理?

cheungtszfung 發表於 2015-3-3 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2015-3-2 23:55 發表
970/971/973系列: 根本連南港島線都未開張
運吉又想成個薄扶林居民、瑪麗醫院班醫護朋友、HKU各位書友仔
陪佢地一齊發神經...(呢批塞思克去青山醫院好啦!
精神分裂症發作的話,青松輕鐵站行上山啦...唔送啦~
未同佢地計天耀站「小紅包」#呢一壇衰0野...算小弟放水好啦~)
不過: 如果小新、城城睇唔到呢堆出九龍0既客仲晌度的話
咁就真係抵小新、城城兩間公司「賺到作嘔(回贈乘客)」...
(行山路線機件損耗大過行平路嘛...)
所以,各位齊齊當香港大學站堆「白金升降機」無到啦...

其他路線無咩搭唔評論,想講下970/970X呢組

其實西港島線通左係無左唔少客
未通之前日日放工時間瑪麗條人龍係排到去條行人天橋度,通左西港島線之後再無呢支歌唱,係瑪麗已經保証可以即班上到車(死等970X就無得好講,但係970X咁疏車下,死等970X係無著數,行山道天橋慳到的時間被等車時間抵銷)

而港大就仲慘烈俾半價搶哂客,HKU未開學前可以山道站都可以無客唔使埋,以前就算HKU未開學山道站都有幾個人等(同埋港大班學生都忍夠970/970X長期唔夠載,西港島線未通已經唔少人講睇下970/970X幾時死呢類野...)
開番學有少少起色,但就算放工放學時間都係得10個人等,再唔會好似以前咁條龍長到打蛇餅

或者咁講,970/970X變番專做南區客,有60-70%西區客(主要HKU周邊同北行往九龍)已經走左去港鐵
當然970/970X過九龍車程係快,問題係過去970/970X出哂名overload,唔好話港大、放工時間連瑪麗都要3班車先上到,d人唔走就假
搭薄扶林落中環d車再去港大站轉港鐵未必夠970/970X快,但100%肯定可以即班上車,仲要唔使塞佐敦

kmbodth 發表於 2015-3-3 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2015-3-3 12:12 發表

其他路線無咩搭唔評論,想講下970/970X呢組

其實西港島線通左係無左唔少客
未通之前日日放工時間瑪麗條人龍係排到去條行人天橋度,通左西港島線之後再無呢支歌唱,係瑪麗已經保証可以即班上到車(死等970X就無得好講,但係970X咁疏車下,死等970X係無著數,行山道天橋慳到的時間被等車時間抵銷)

而港大就仲慘烈俾半價搶哂客,HKU未開學前可以山道站都可以無客唔使埋,以前就算HKU未開學山道站都有幾個人等(同埋港大班學生都忍夠970/970X長期唔夠載,西港島線未通已經唔少人講睇下970/970X幾時死呢類野...)
開番學有少少起色,但就算放工放學時間都係得10個人等,再唔會好似以前咁條龍長到打蛇餅

或者咁講,970/970X變番專做南區客,有60-70%西區客(主要HKU周邊同北行往九龍)已經走左去港鐵
當然970/970X過九龍車程係快,問題係過去970/970X出哂名overload,唔好話港大、放工時間連瑪麗都要3班車先上到,d人唔走就假
搭薄扶林落中環d車再去港大站轉港鐵未必夠970/970X快,但100%肯定可以即班上車,仲要唔使塞佐敦

試過幾次非繁在華富道_石排灣道上歐2TRIDENT@970X,同時有歐2TRIDENT@970駛至,到水街口見架970TRIDENT停燈位。
若E400@973同時到華富道_石排灣道,更可一齊停佐敦道燈位。
而負責駕駛搭中的970X車長都冇碌車,反而970車長有冇碌車博970X行先自己載少幾個客就唔知。
LN9267 發表於 2015-3-3 13:23 | 顯示全部樓層
西營盤站啟用後,我相信不少住在第一街/第二街附近的居民會坐港鐵,在西營盤郵政局等970的乘客應該會減少。

其實在繁忙時間,970在數碼港一帶已經坐滿,或者希望可以趁西區乘客減少,能加快車程,加強與紅色小巴的競爭力。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)