hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙,係咪大家想象中咁吸引?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙,係咪大家想象中咁吸引?

mrm23 發表於 2015-3-3 19:25 | 顯示全部樓層

有師兄講到 287X 班次問題,
其實點睇都似係九記留左一手..

287X 用回 87A 的 10 架車
而且 287X 一個單車程 (平均約 80-100 分鐘) 比起 87A 來回短得多
但 87A 的大部份時間班次竟然比 287X 還要密..

好早已經有師兄講左,以現時 7 正 3 蛇 的派車,
應該有條件加密班次至全日 15 分鐘 ..
k58 發表於 2015-3-3 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-3-3 16:05 發表

大埔人表示不滿九龍首站係少客嘅大角咀而非多客嘅旺角

宜家72X九龍第一個站都係少客嘅九龍塘
Snowbb 發表於 2015-3-3 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-2 21:14 發表
咁你就要衡量,究竟石峽尾,甚或九龍塘呢D 唔算大區既位,有無必要咁多條沙田線啦?

或者咁講,石峽尾、九龍塘其實應該各自一條線來往沙田就算,其他野沙田區內做轉乘又好,獅隧做轉乘又好,無理由要幾條線一齊服務呢D 細區。

點解要考慮埋將86A、87B拉埋上青沙?
呢個論點,係咪同我第一篇所講「唔好推哂所有路線去青沙當解決問題」有自相矛盾之嫌?

的確有。亦都因為我對點樣處理現行青沙 / 獅隧既分工問題,仲未有好好既定案,先要寫咁大篇野出黎,嘗試分析,再同大家討論。

唯有分返開去講。
從理想既角度去睇,我唔會去發大青沙黎做,更加唔會係青沙搞九龍線轉乘。
因為車疏,盞玩死自己。
但從現實角度去睇,而家九巴已經洗濕左個頭。
而現在既問題,就係「到喉唔到肺」。
即係青沙有轉車站,亦都有3條全日線,但3條都唔密車。
同一時間,獅隧亦都有一堆86、87B等頹頹地既線,結果兩邊(獅隧同青沙)班次都唔靚仔,車程又唔算特別吸引,對乘客同老九黎講,都係雙輸。

所以,我先諗,既然老九咁鍾意將堆頹線踢去青沙,咁我地不如成全佢(當然唔可以俾佢亂咁加價),再改多少少路線去青沙,做到車密既效果。
起碼,到時青沙既轉車站叫做有流量先。

對於石峽尾黎講,其實佢有一條線去沙田市中心已經夠。玩得盡D既,其實可以係石峽尾 <-> 大埔道 <-> 沙田市中心,再諗諗81點樣去搞(以前我諗呢一組既時候,仲未有280X……而家有左,所以都要重新諗過)

至於九龍塘,其實而家已經越來越多沙田直接線去九龍、港島各區,所以仲有無必要做呢堆M線,其實係值得討論。
當然,而家呢堆M線,隨時做沙田區內客仲多過出九龍塘既客。

九龍塘其實唔做都冇咩所謂 , 因為本身九龍塘為有錢人區 , 多數為有車階級 , 對巴士的需求較細 .

反而石硤尾真係不理會不行 , 石硤尾為一個老人區 , 所以一定長者佔多數 ,
長者除了喜歡巴士只需 $2 外 , 本身佢地都唔似我地咁叻識左轉右轉 ,
就如同如果將 30 整出荔景山路的話 , 試問佢地又識唔識搭其他車 ?

我唔係話石硤尾既需求好大 , 但係呢D老人區 , 點都要整番一兩架直達車 , 至少能直達市中心 , 大圍 , 秦石等地區

------------------------------------------------------------------------------------------

如果話推 86A , 87B 上青沙的話 , 又會有問題 .

推 86A 上青沙會有以上的問題出現 ,

推 87B 的話 , 你又唔知可以點樣定線 .

-------------------------------------------------------------------------------------------

其實青沙好處就係 , 可以減少獅隧的流量 ,

不過 , 獅隧路線能夠改去青沙的路線真的不多 ,

而且 , 班次疏落的問題亦為青沙路線帶來了致命傷 .
Snowbb 發表於 2015-3-3 19:34 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2015-3-3 13:21 發表

由炮台街去到尖山轉車站,287X需時25-30分鐘到,就算280X唔使等,287X>280X油麻地去沙中都要35-40分鐘
價錢ma,九巴就係想屈大家由俾$6.8變$8.9
(不過本身東鐵價格係好有競爭力,九巴呢招未必打得響,會送唔少客俾港鐵) ...

炮台街咁快去到轉車站 ?

山東街去轉車站都起碼要 20 - 25 分鐘啦
tunghang 發表於 2015-3-3 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-3-3 12:41 發表

唔得囉...

爬大埔道你起碼收到$9.60可能先有錢賺的時候,我唔見得倒走$6.80的客系得不償失囉...

不過我相信九巴應該現時很頭痕,因為都唔知點樣做好個過渡工作去青沙先好... ...
81縮去太子只會更蝕,但維持原狀做到既客多就分分鐘補償唔少維修成本。
如果287X做得好既的當然幫補唔少,但287X客量冇乜變化而81就更蝕既時候,蝕咗既錢係咪多咗?
照你講法,九巴大可以cut哂所有蝕錢線,然後瘋狂加轉乘優惠便可
Harrison 發表於 2015-3-3 21:32 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

我覺得280x往尖沙咀應加停匯翔道(照行彌敦道),往穗禾加寧波街,增設914與280x優惠(欣翔道),起碼全日15分鐘一班
hk20020062 發表於 2015-3-3 22:39 | 顯示全部樓層

青沙公路興建嘅目的根本就唔係巴士、私家車,只係起完條橋之後大陸已經超越你
kmb71k 發表於 2015-3-3 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 k58 於 2015-3-3 19:26 發表

宜家72X九龍第一個站都係少客嘅九龍塘

只係針對大角咀同旺角
只要青沙後首站係旺角, 大埔人表示支持, 而且大角咀搵位做總站好過旺角搵街邊
以上回應,是否可行?是否合適?
Ravenclaw 發表於 2015-3-3 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 tunghang 於 2015-3-3 21:11 發表
81縮去太子只會更蝕,但維持原狀做到既客多就分分鐘補償唔少維修成本。
如果287X做得好既的當然幫補唔少,但287X客量冇乜變化而81就更蝕既時候,蝕咗既錢係咪多咗?
照你講法,九巴大可以cut哂所有蝕錢線,然後瘋狂加轉乘優惠便 ...

唔系bor...

縮去太子一帶做循環之後,跟著再整d 嚇死人的班次趕埋剩低的客走,比如25-30分班,寫d你等極都等唔到的幾多至幾多的班次出黎,跟著仲要循環沒班次,跟著瘋狂cut車...

即刻cut晒蝕錢又唔得,老運一定唔比...

陰線有好多方法可以陰的,體佢夠唔夠衰格而已...

記住,一間公司會寧願賺到突晒,然後回水比你都唔會話因為賺得夠,所以做下好心蝕錢線都繼續唔理(除非真系好似51果d咁,完全沒辦法咁濟)...
 樓主| neoplan720p 發表於 2015-3-3 23:46 | 顯示全部樓層

回復 93# 的帖子

我諗要搞清楚石峽尾來往沙田線,其實究竟係做緊沙田人定石峽尾人。

1. 首先,多唔多沙田人要去石峽尾?如果多,佢地又集中石峽尾邊到呢?
2. 如果係多石峽尾既居民要去沙田,咁我諗佢地應該都係集中去沙田市中心啫,即係好似其他住宅區既線咁,例如798,主力都係做沙中,其他區如大圍、第一城都唔係咁重要。

如果客源係pt.1 所講,多沙田人去石峽尾,咁就麻煩啲,即係而家既86系線,都唔應該離開石峽尾。
但如果係pt.2,咁會易搞啲。即係理論上86A同86C都係唔需要經石峽尾的,咁留返條86做密少少佢,已經搞掂。