hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙,係咪大家想象中咁吸引?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙,係咪大家想象中咁吸引?

martin2000 發表於 2015-3-2 14:27 | 顯示全部樓層

其實一般乘客睇到個問題係老九開青沙線=加價
如果當初建議286C淨係開到深水埗, 兼肯收返86C價, 區會有應該好大機會俾佢全日
但係而家286C連濱景分段都無, 仲諗住拉去彩沙街加價, 老九真係好無誠意
除咗286C, 仲有條奇奇怪怪既240X, 本來249X分拆好好多
根本最初諗住249Y既方案, 只要葵芳可以兜落一條街, 已經做到240X既作用 (葵興應該用返城隧快d)
兼且249X只係收$9.1, 點都好過無啦啦開條240X屈$9.9

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
hon_son_wilson + 5 伺機加價無誠意

查看全部評分

KE7066 發表於 2015-3-2 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-2 02:24 發表
第一點方面
而家差在既位係三線班次都唔夠密令人去轉乘
而且全日既路線實在唔夠多去撐大個系統 ...

其實非繁忙時間較返定時點, 三條線差唔多時間到站跟住過晒客先走已經夠
我相信青沙要等一排先轉到車先係致命嘅地方
PS8851@182 發表於 2015-3-2 15:59 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-2 16:24 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

其實286X/287X都行循環既時候
唔知點解280X反而唔行循環

行廣東道上返彌敦道其實比起而家都唔見得慢
但起碼仲可以食多家茶客

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 行廣東道上返彌敦道其實比起而家都唔見得慢 ...

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-2 16:25 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7066 於 2015-3-2 15:34 發表

其實非繁忙時間較返定時點, 三條線差唔多時間到站跟住過晒客先走已經夠
我相信青沙要等一排先轉到車先係致命嘅地方
不過調轉你叫車上面既客坐幾分鐘又未必肯...
PS8851@182 發表於 2015-3-2 16:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-2 16:38 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

272X既長度開頭提都可以係循環...

相信要做既話100分鐘內都可以行得晒掛...
Snowbb 發表於 2015-3-2 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-2 01:25 發表
回覆樓上幾位提議改M線做新客既版友:

我自己覺得巴士公司未必會咁做。
如果由新界坐M線出南昌、大角咀或者九龍站,好可能其實目的地係港島。
既然係咁,巴士公司心諗,點解我唔直接開一條經青沙、西隧的新界線出港島,賺哂你 ...

沙田做西隧線只能做繁忙時間
Snowbb 發表於 2015-3-2 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 cch0074 於 2015-3-2 01:35 發表

我認同而家搭青沙線去某啲地方會比較慢,
例如280X/287X柯士甸道同佐敦道會塞唔少時間、286X變成一邊快一邊慢
但係同時呢幾條線都為沙田區擴大了服務範圍⋯⋯

觀乎而家三條青沙全日線
用直達既範圍來講
其實serve多了不少旺區
例如鴨寮街/西九龍中心/黃金(286X vs 86B)、旺角南/佐敦(287X vs 87A)、尖沙咀(280X vs 81)
而我諗用舊線做,會因為兜路或者車程太長而好難做到
所以而家三線個安排,我覺得又未至於要好似樓主咁踩到咁差

當然,我諗大家都唔會同意「盲目」推線上公路啦
不過我會覺得青沙個網絡仲可以適量發展
反正而家已經有3條全日線 (只係班次方面真係唔夠吸引),其實可以好好善用

西九龍中心 , 黃金 , 鴨寮街 行過去都得啦
Snowbb 發表於 2015-3-2 17:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-2 02:24 發表
Overall來講青沙有既優勢係有一個好完整既轉車站
其二青沙路線基本上去到好近市區既地方先要開始塞車

先講第二點
其實若果用心睇既位定確唔係個個位都有快到
青沙實在唔係萬能
應該咁講
冇一條隧道或者高速公路係去 ...

你有資源去搞大轉車站咩 ?