hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙,係咪大家想象中咁吸引?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙,係咪大家想象中咁吸引?

Snowbb 發表於 2015-3-2 17:20 | 顯示全部樓層

原帖由 YY487 於 2015-3-2 10:36 發表
沙田區?
青沙最大用途就係一堆虧蝕路線重組成幾條虧蝕路線
以及肢解部分行車時間極長嘅過時流水線 (81C, 86C)
你估真係咩特快咁偉大?
特快只係包裝俾議員同乘客睇, 減車減成本先係重點 ...

咁用青沙後又減車 , 如何做到密車呢 ?

PS : YY兄你終於加入 hkitalk 了
castanopsis 發表於 2015-3-2 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-2 16:38 發表
272X既長度開頭提都可以係循環...
相信要做既話100分鐘內都可以行得晒掛...

循環最大問題係班次不穩
條280X又唔係密,又塞沙市又塞廣東道,回程真係唔會有班次可言
除非你大幅將班次加至10分鐘或以下,循環真係唔好搞
Snoopy@FB8617 發表於 2015-3-2 18:03 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

咁當然循環線有循環線既唔好
不過隔離兩條都係咁做緊

280X面對既確實又係服務範圍限死彌敦道
班次由因車源問題未可以再做密
就真係睇下博唔博
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2015-3-2 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-3-2 18:03 發表
咁當然循環線有循環線既唔好
不過隔離兩條都係咁做緊

280X面對既確實又係服務範圍限死彌敦道
班次由因車源問題未可以再做密
就真係睇下博唔博

可以再等多幾個月穩定客源下來先再調整
只係我見219X成日脫班拖卡,14X回程淪為執雞,唔想280X犯同樣錯誤
 樓主| neoplan720p 發表於 2015-3-2 19:22 | 顯示全部樓層
抱歉,暫時仲未有時間逐個回覆,不過多謝大家既踴躍討論。

呢3條全日線究竟應唔應該玩循環?我都唔知。

玩循環:
1. 只要諗下對面海途經心臟地帶既37A同37B,你就可以諗到,呢堆青沙全日線玩循環,脫班應該會脫死左。
2. 更慘既係,當而家九巴諗住發大青沙轉車站,咁你本身287X同280X班次已經夠疏,如果仲玩循環,返新界方向應該會出現0-40分鐘一班既班次。你叫班客點等?
3. 除非,正如上面有師兄講到,你幾條線各自既班次都係10分鐘或以下,咁就算脫班,你都係0-20分鐘,咁都叫做無咁慘既。

兩邊總站:
1. 唔玩循環,理論上班次穩定左。對於呢D咁疏、行定點既青沙線,當然係有幫助。
2. 不過,我唔認為老九會將286X同287X改做雙向總站。因為而家呢兩條線係九龍區既走法,就係正正係一個入口入九龍,然後北行上返去另一個出口出連翔道 / 上青沙。呢種行法,擺明係減少車流、縮短行車時間、減低成本,邊個最開心?
當然係運輸署同老九啦!(共產黨開唔開心,我就唔知啦 LOL)

所以,循唔循環,真係有辣有唔辣。
不過,依家咁既勢頭,我只能講:
九巴線已開,我亦都好清楚,無可能叫九巴將呢幾條線踢返做獅隧或者有咩其他做法。
唯有希望多D客用,加密呢幾條線既班次,咁先可以提升轉車站既使用率。
brianso198 發表於 2015-3-2 19:27 | 顯示全部樓層
好老實,
你要堆人乖乖去青沙轉車,
做既係諗方法加返D班次囉..

快都無用,
如果條線班次唔夠密既話要堆人轉車有相當難度..

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 你要堆人乖乖去青沙轉車, 做既係諗方法加返 ...

查看全部評分

樓主| neoplan720p 發表於 2015-3-2 19:28 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

關於280X:

1. 我都有諗過搞循環,就係好似您所講既行法—廣東道轉返出去彌敦道北行。
不過,如果條線非繁無12分鐘一班,我諗咁搞分分鐘仲趕客。

2. 另一種做法,就係返新界方向照舊停彌敦道(即不變),始終改變乘客上車習慣,係有唔少風險。
不過,落車就唔同。如果落車只係行多幾步路,甚至係行少左既話,咁改一改落車點無未必唔可能。
以280X往尖沙咀為例,我認為行九龍公園徑係最好既走線。
1. 彌敦道—即係要好似而家咁,要塞柯士甸道
2. 廣東道—都會遇上塞車,同埋跟彌敦道相距太遠,未必做得返而家既客。
3. 九龍公園徑—行去廣東道唔算遠,而行去彌敦道亦都講唔上遠,同埋係最少塞車的,所以返尖沙咀我真係覺得九龍公園徑係最好。
 樓主| neoplan720p 發表於 2015-3-2 19:34 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

正解。

所以,雖然我唔認為青沙係理想既走線,但係面對現實,當而家老九已經洗濕左個頭去玩青沙,仲有3條全日線(話多唔多,話少唔少),我會極端D諗—不如一炮過拎多幾條全日線搬去青沙。
例如:86A、87B

呢種做法,明顯係逼現有乘客改變乘車習慣,但既然而家青沙都係唔上唔落,做又做唔起,頹又頹唔哂,不如玩盡D,好好利用個轉車站。
參考返城隧、屯公或者欖隧,你車密先玩得起。
如果你條條線都20分鐘一班,真係等死。
當然,本身已經好密既線,例如87D、271,就無謂夾硬搬去青沙—快又未必快到,又改左乘客既搭車習慣,隨時得不償失。

Snowbb 發表於 2015-3-2 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-2 19:34 發表
正解。

所以,雖然我唔認為青沙係理想既走線,但係面對現實,當而家老九已經洗濕左個頭去玩青沙,仲有3條全日線(話多唔多,話少唔少),我會極端D諗—不如一炮過拎多幾條全日線搬去青沙。
例如:86A、87B

呢種做法,明顯係逼現有乘客改變乘車習慣,但既然而家青沙都係唔上唔落,做又做唔起,頹又頹唔哂,不如玩盡D,好好利用個轉車站。
參考返城隧、屯公或者欖隧,你車密先玩得起。
如果你條條線都20分鐘一班,真係等死。
當然,本身已經好密既線,例如87D、271,就無謂夾硬搬去青沙—快又未必快到,又改左乘客既搭車習慣,隨時得不償失。

我有冇睇錯 ? 拉 86A、87B 上青沙 ? 漠視石硤尾的需求 ?

87B 拉上青沙公路你又搞唔掂走線 , 86A 拉上去又輪到石硤尾冇車搭 .

好老實講 , 86A,87B 呢兩線都算係 " 養老線 " 來的 , 無謂再大改 .
 樓主| neoplan720p 發表於 2015-3-2 21:14 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

咁你就要衡量,究竟石峽尾,甚或九龍塘呢D 唔算大區既位,有無必要咁多條沙田線啦?

或者咁講,石峽尾、九龍塘其實應該各自一條線來往沙田就算,其他野沙田區內做轉乘又好,獅隧做轉乘又好,無理由要幾條線一齊服務呢D 細區。

點解要考慮埋將86A、87B拉埋上青沙?
呢個論點,係咪同我第一篇所講「唔好推哂所有路線去青沙當解決問題」有自相矛盾之嫌?

的確有。亦都因為我對點樣處理現行青沙 / 獅隧既分工問題,仲未有好好既定案,先要寫咁大篇野出黎,嘗試分析,再同大家討論。

唯有分返開去講。
從理想既角度去睇,我唔會去發大青沙黎做,更加唔會係青沙搞九龍線轉乘。
因為車疏,盞玩死自己。
但從現實角度去睇,而家九巴已經洗濕左個頭。
而現在既問題,就係「到喉唔到肺」。
即係青沙有轉車站,亦都有3條全日線,但3條都唔密車。
同一時間,獅隧亦都有一堆86、87B等頹頹地既線,結果兩邊(獅隧同青沙)班次都唔靚仔,車程又唔算特別吸引,對乘客同老九黎講,都係雙輸。

所以,我先諗,既然老九咁鍾意將堆頹線踢去青沙,咁我地不如成全佢(當然唔可以俾佢亂咁加價),再改多少少路線去青沙,做到車密既效果。
起碼,到時青沙既轉車站叫做有流量先。

對於石峽尾黎講,其實佢有一條線去沙田市中心已經夠。玩得盡D既,其實可以係石峽尾 <-> 大埔道 <-> 沙田市中心,再諗諗81點樣去搞(以前我諗呢一組既時候,仲未有280X……而家有左,所以都要重新諗過)

至於九龍塘,其實而家已經越來越多沙田直接線去九龍、港島各區,所以仲有無必要做呢堆M線,其實係值得討論。
當然,而家呢堆M線,隨時做沙田區內客仲多過出九龍塘既客。