hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 3月鳥,點解將荃線完全冇聲氣?
開啟左側

3月鳥,點解將荃線完全冇聲氣?

93A_S3_6:30am 發表於 2015-3-5 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 最後熱狗 於 2015-3-4 23:40 發表
Totally agree!!!
我反而認為慢線喺將南會多人搭過快缐,
因為將荃喺將南吸引力遠比不上鐵,
仲有296A轉乘40優惠,將荃快線已經比呢嚿野吸唒d客。
但秀順就唔同,冇鐵不特止,兩地仲冇直達服務,
咁多因素加埋,慢線將南肯定多客過 ...

將南同秀順兩者都係幾乎住宅區,而荃灣葵涌就工商業住宅混合,
咁你估將南要去荃灣的人多定要去秀順的人多呢?
明明有需求但條線唔吸引就cut短去,實屬不智!

與其係咁,不如嘗試下點樣令條線做到更多客仲好,容多又再三回帶,
[size=14.039999961853px]標書提及全程行車時間,[size=14.039999961853px]快線63分鐘,[size=14.039999961853px]慢線80分鐘。[size=14.039999961853px]快慢車班次相隔10分鐘,但快車就比慢車快17分鐘,
[size=14.039999961853px]即是對將南人,甚至全將軍澳嘅人,[size=14.039999961853px]就算慢車先埋站,都並無誘因上慢車,
[size=14.039999961853px]因為等多10分鐘上後面架快車,反而會快7分鐘到達荃灣。

[size=14.039999961853px]所以不如慢線落山後唔兜寶琳、坑口,而改造直接行寶康路翻去將南、調景嶺([size=14.039999961853px]調景嶺做總站係方便跳飛機)
[size=14.039999961853px]咁樣一來慢線慳返最少10分鐘白兜嘅時間,慳返一部車,拎泥加密班次,
[size=14.039999961853px]二來相信快慢線可以以差不多時間行畢全程,善用慢線尾段服務將南。
[size=14.039999961853px]咁改對兩條線整體營運效率一定更有利!
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2015-3-5 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2015-3-5 15:23 發表
琴日開始操緊車了,
用車為大康豪

今日青衣廠都會操

半Ot地一問,係咩時間操車多?
中午Non-peak hours?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
BlackBird 發表於 2015-3-5 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 cy35 於 2015-3-5 11:02 發表
加左2字已經多餘喇
九巴咁多年都鐘意幫人驗眼
叫90 唔得咩
天水圍堆線已經夠難頂
青沙又全部加多餘既2字頭
又唔見對岸開線要叫718P 718X

加個2好難睇咩?
多一個2又唔會有咩影響,唔好成日都要玩"路線妍編號大簡化"啦
P960早日摺線
siusiupeople 發表於 2015-3-5 23:43 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2015-3-6 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-3-5 23:23 發表

與其係咁,不如嘗試下點樣令條線做到更多客仲好,容多又再三回 ...
呢個假設係快慢線全日聯合班次 10 分鐘一班,但如果中間有一段時間係聯合班次 15 分鐘一班,咁就已經無人會專登等快車,
因為根據我搭 95 既經驗,行晒秀明道都係 5 分鐘,就算入埋四順,相信大部份時間都慢唔到 17 分鐘咁多,連 15 分鐘都難,尤其回程,如果做唔到全日聯合 10 分鐘一班,快線爬到前一班慢線頭既機會非常低。

而且最重要係唔知兩條線各自服務時間係點,不過有快線開就肯定有慢線開,但有慢線開卻未必有快線開,
如果兩線將軍澳走線唔同就會出問題。
s3n370 發表於 2015-3-6 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-3-6 00:19 發表
呢個假設係快慢線全日聯合班次 10 分鐘一班,但如果中間有一段時間係聯合班次 15 分鐘一班,咁就已經無人會專登等快車,
因為根據我搭 95 既經驗,行晒秀明道都係 5 分鐘,就算入埋四順,相信大部份時間都慢唔到 17 分鐘咁多,連 15 分鐘都難,尤其回程,如果做唔到全日聯合 10 分鐘一班,快線爬到前一班慢線頭既機會非常低。

如果慢線行秀明道同四順多出的時間少過17分鐘,
會唔會係快線過寶達後直飛葵芳,慢線就要停龍翔道各站?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
3ASV174 發表於 2015-3-6 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2015-3-6 00:29 發表

如果慢線行秀明道同四順多出的時間少過17分鐘,
會唔會係快線過寶達後直飛葵芳,慢線就要停龍翔道各站?
講真俾我係巴士公司咁計,要揀一條線龍翔道飛站,就一定會揀慢線飛,拉返勻兩條線既行車時間,
但聽有關方面口風,快線似乎真係會局部飛站,但我覺得個「局部」飛站飛秀茂坪道同順利邨道已經係極限,
講真如果終極目的唔係要將其中一條線撤出將軍澳的話,正常係應該拉近兩條線既行車時間,即係同路時俾慢線飛站,而唔係進一步將兩條線行車時間兩極化。
最後熱狗 發表於 2015-3-6 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-3-5 23:23 發表

即係咁,將南去荃葵一定多客過去秀順,
只不過有冇人用將荃去荃葵咁解既啫,
唔好忘記兩線聯合班次10分鐘一班,
咁點解唔用其中一條線去服務埋康城呢?
至少唔會少客過將荃兩線聯合10分鐘喺將南載空氣囉。
GW5878 發表於 2015-3-6 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-3-6 00:36 發表
正常係應該拉近兩條線既行車時間,即係同路時俾慢線飛站,而唔係進一步將兩條線行車時間兩極化。

咁做簡直反智同完全違反原本開辦快線目的 !

咩叫快線慢線 ?
3ASV174 發表於 2015-3-6 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2015-3-6 00:46 發表

咁做簡直反智同完全違反原本開辦快線目的 !

咩叫快線慢線 ?
「快線」「慢線」只係大家作黎分辨兩條路線用,
佢地真正身份只係「將荃經秀茂坪道、順利邨道班次」同「將荃經秀明道、利安道班次」,唔經秀明道同利安道只係回應返西貢區呢邊要求,但從來無話過要佢在其他地方追時間。