hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴大地震兩公司高層離職
開啟左側

[問題] 九巴大地震兩公司高層離職

AVD1 發表於 2015-3-4 10:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日某報有一份標題為「九巴大地震兩公司高層離職」o既報導出現,
原文在此:
https://hk.news.yahoo.com/%E4%B9 ... 1%B7-212509487.html

本身作為乘客 o既我地對於公司內部人事編制就冇咩特別影響,
不過起巴士愛好者呢個立場之下,只係對於今次九巴大換血會比較留意,尤其會唔會對其發展有咩影響而已,好似:
近日九巴多個部門包括資訊科技、財政及採購部等,均有主管接獲「大信封」;而九巴的姐妹公司亦出現重大人事變動,原任龍運巴士總經理馬少華及陽光巴士總經理黃振鴻均於日前離職。

事實上近期九巴不斷開快線,進行路線重組,甚至其網頁設計及手機程式都有改動。相比之下,九巴比起以前 o既動作係大左,至在起未來會唔會再有大改動出現而已。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
GK3258 發表於 2015-3-4 12:05 | 顯示全部樓層
其實呢個新董事上任以黎,感覺比人都幾樂觀。希望佢真係幫呢間公司翻生啦
modelcollector 發表於 2015-3-4 20:40 | 顯示全部樓層
一朝天子一朝臣
happykeroro 發表於 2015-3-4 20:41 | 顯示全部樓層

下面果批人唔換走
D管理咪一樣

你估個董事真係咁大能力咩...
LF5502 發表於 2015-3-4 23:21 | 顯示全部樓層
最重要就係派更部可以留低
愛護狗疤力量
ATR83 發表於 2015-3-5 00:34 | 顯示全部樓層
有傳施將軍不獲續約,希望唔係事實
知足‧就能活得幸福
fabregas820 發表於 2015-3-5 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2015-3-5 00:34 發表
有傳施將軍不獲續約,希望唔係事實

係九記搞搞震~CARLO仇家~唔走都難
a396 發表於 2015-3-5 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 fabregas820 於 2015-3-5 13:13 發表

係九記搞搞震~CARLO仇家~唔走都難

你睇吓施將軍喺城記有 '幾受歡迎' 就知咩事啦.
聽聞某位姓名夾埋有四個中文字都有份.

題外話, 講起當年城記嘅鬼佬高層,
似乎杜瑞德好過施將軍.
獨派交通迷同政治學人
LNChickenRice 發表於 2015-3-5 14:42 | 顯示全部樓層
施將軍想一下子改變80年老店0既九巴
一直行之有效0既制度...
的確係駱駝經過針線口:
成功0既機會非常渺茫,
但係被炒0既機會就極大化....

車長的叛逆,令到派更0既後勤人員
要充當「無兵司令」的吃虧工作...
新來的車長又缺乏公司文化的傳承
結果做起事來,既無衝勁、又易受個人的自身因素影響
而導致各式各樣0既「乘客/車長衝突」...
加重營運成本、趕走善良的乘客
巴士公司只有加價、加薪,留住一堆「局住上車」0既乘客...
投訴自然多個牛毛...
最差0既一件事係:九巴的服務幅員太大,
資源緊張,政治、政策又同公司「作對」...
想改革救亡...你估好似當年0既中巴咁:
仲有一批想中巴生存的死士,晌灘頭繼續面對無情的對手攻擊咩?!
軍心渙散,鬼同你打生打死...
做逃兵、按章工作(做薪水賊)仲好...

城巴、小新的成功
正正因為規模適中:
唔係最大-唔需要受無理的限制
唔係弱少-連反抗的能力都唔知有無...
而且,佢地兩間公司仍舊新淨(相對於九巴、港鐵)
文化變革的空間仍然存在...自然而然就會連塘邊鶴0既說話
都會認真研究一餐,用在自己身上...
(結果就係小弟[或同類型"行家"]0既好0野,一借出想收___都唔得)
反而九巴、港鐵:大得太誇張了
改一下路線又要俾人左議右論,
改革就更加搵成個團隊內0既「順風車乘客」開刀、趕落車
新軍未成,舊部作反...只有用鈔票收買工人,加倍努力加班
(不過,出13分力,只得8分人工...
如果仲算係高層口邊0既「公道」的話,
恐怕各位巴絲都要開口臭罵「百足講話」.....)

希望載通呢次新人事,新作風
真係可以安九巴龍運0既內,同港鐵、強權之外「決一高下」...

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
 樓主| AVD1 發表於 2015-3-5 15:11 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2015-3-5 14:42 發表
施將軍想一下子改變80年老店0既九巴
一直行之有效0既制度...
的確係駱駝經過針線口:
成功0既機會非常渺茫,
但係被炒0既機會就極大化....

車長的叛逆,令到派更0既後勤人員
要充當「無兵司令」的吃虧工作...
新來的車 ...

問題係城巴新巴等到港鐵起南區通埋車之後就會見真章。
高層唔係咁易做,或者內部冇九巴咁複雜,不過點樣幫股東獲利可能先變成新城難題 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1