hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴290,290A開辦消息

castanopsis 發表於 2015-3-29 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2015-3-29 23:10 發表
有T277

T277係早繁上水出九龍
上面講緊早繁九龍入上水
Eragon 發表於 2015-3-30 00:01 | 顯示全部樓層
聽日係第一個工作日,希望班車長唔好再碌車、行錯路。

老九機關算盡,開64條線嘅BBI,全線ATENU(尤其將廠以亂派車聞名),預計到站時間都做埋,就係估唔到,輸響班車長。
3AV53 發表於 2015-3-30 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Eragon 於 2015-3-30 00:01 發表
聽日係第一個工作日,希望班車長唔好再碌車、行錯路。

老九機關算盡,開64條線嘅BBI,全線ATENU(尤其將廠以亂派車聞名),預計到站時間都做埋,就係估唔到,輸響班車長。 ...
經過兩日既實戰,相信大部份會渣290/290A既車長都渣過幾轉,聽日應該唔會再點有行錯路既情況,

我反而驚緊繁時龍翔道會唔會搞到斷纜,畢竟車得果21部冇人幫。
3AV53 發表於 2015-3-30 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 typhoon_york 於 2015-3-29 23:46 發表
呢兩日見到290/290A旺場時38/40/42C客量並無下降
可見九巴成功開拓新客源
因為呢幾日既主要客源都係嘗鮮客,行街客同巴迷多,
等聽日先睇到實際客量如何,估計98A同29M會首當其衝,
荃葵青三寶响彩虹上車既人數亦都應該會有明顯減少
GR1473 發表於 2015-3-30 00:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-3-30 00:35 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2015-3-30 00:40 | 顯示全部樓層

首航日晚搭左來回搭左 290/290A 各一轉..

1. 番將軍澳 (290A@65mins@荃灣開 2100) 竟然快過入荃灣 (290@68mins@將軍澳開 2230)
(司機追到前一班 290A..)

2. 搭 290 響龍翔道俾架全廣 290A cut 中線爬頭...

3. 龍翔道往荃灣計,290/290A 基本上都係拖卡,應該係 20 分鐘 2 班而不是 10 分鐘一班

4. 中途 D 站柱見到好多貓紙

5. 將軍澳真係幾兜下...

6. 搭 21:00 往將軍澳方向,來回方向 290/290A 都唔算多人,
但 22:30 往荃灣,龍翔道所見,來回都可以座到七八成
一般遊河客應該唔會響呢個時間出現,我估都係通勤客多
he3543 發表於 2015-3-30 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-30 00:35 發表

即係任拉唔嬲? 咁臨時拉扶無做路線訓練咁點算?

唔出奇啊…當初287X開線個陣,都有話有咩事,81都要第一時間去救…
EX-TL 發表於 2015-3-30 01:49 | 顯示全部樓層

回復 1337# 的帖子

唔止站柱有貓紙, 在將軍澳見到好幾個迴旋處貼左290 290A往彩明的方向指示牌,
此舉方便車長之餘, 仲收到宣傳效用, 唔知其他地方有無呢啲指示牌呢?
typhoon_york 發表於 2015-3-30 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2015-3-30 00:18 發表
因為呢幾日既主要客源都係嘗鮮客,行街客同巴迷多,
等聽日先睇到實際客量如何,估計98A同29M會首當其衝,
荃葵青三寶响彩虹上車既人數亦都應該會有明顯減少 ...
我都係睇未來四日,但我覺得假日大家唔介意兜(特別係將南),到返工放工就唔同
我估290聽日客量跌幅明顯,畢竟返工客追求車程穩定。
反而三寶客源穩定,要跌一早跌左。所以佢地受既衝擊好細。